Niţu: S-a acţionat procedural în ancheta de la Liceul "Bolintineanu"; nu ştiu dacă s-au emis mandate

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, vineri, că procurorii au acţionat procedural în cazul anchetei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, precizând că nu ştie dacă s-au emis sau nu mandate de aducere pentru elevii pe care anchetatorii vor să îi audieze.

202 afișări
Imaginea articolului Niţu: S-a acţionat procedural în ancheta de la Liceul "Bolintineanu"; nu ştiu dacă s-au emis mandate

Procurorul general Tiberiu Niţu (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Din punct de vedere al Codului de procedură penală, colegii noştri au acţionat procedural. Nu am o situaţie în clipa de faţă să vă spun câţi învinuiţi sunt, pentru câţi s-au emis mandate de aducere, pentru câţi citaţii şi aşa mai departe (...) Colegii noştri ne-au precizat că au acţionat în conformitate cu Codul de procedură penală şi aş dori să vă spun că persoanele implicate într-o cauză penală care contestă măsurile procesuale adoptate sau actele procedurale efectuate le pot contesta de asemenea procedural", a declarat Tiberiu Niţu, la ieşirea de la o conferinţă organizată de Uniunea Juriştilor de Ziua Justiţiei.

Întrebat dacă pentru elevii de la Colegiul "Dimitrie Bolintineanu" au fost emise mandate de aducere, procurorul general a spus că nu a fost informat în legătură cu mandatele.

"Eu nu spun că nu au drepturi copiii, că nu au drepturi toate celelalte părţi implicate în procesul penal. Eu nu ştiu dacă au fost emise sau nu mandate de aducere, nu pot face ipoteze şi nici pot emite supoziţii. Nu am verificat dacă s-au emis mandate de aducere", a adăugat Niţu.

Procurorul general al Parchetului instanţei supreme a susţinut că libertatea de a aprecia asupra modului în care se desfăşoară o cauză penală o are procurorul.

Întrebat cum comentează afirmaţia premierului Victor Ponta potrivit căreia nu există mandate de aducere emise pe numele elevilor, Tineriu Niţu a spus că nu poate face aprecieri.

Poliţiştii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a pune în executare peste o sută de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la această şcoală, vizată de o anchetă a procurorilor parchetului Capitalei privind suspiciuni de fraudă la examen.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat că poliţiştii vor pune în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi.

"S-a discutat cu fiecare copil în parte, i-a fost prezentat mandatul. Cei care au avut probleme, au fost lăsaţi să plece. (...) Restul copiilor vor fi transportaţi cu mai multe autocare, o parte la sediul DGA din Şoseaua Olteniţei şi alţii la sediul DGPMB din Calea Victoriei. De asemenea, am pus la dispoziţia părinţilor un număr de telefon - 021.315.35.34, interior 22181 -, unde pot să sune pentru a discuta cu colegii mei şi pentru a afla la care din cele două sedii se află copiii", a mai spus Alexandru Niculae, precizând că părinţii sunt aşteptaţi la aceste sedii pentru a-şi însoţi copiii.

În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" au venit zeci de părinţi care şi-au aşteptat copiii la terminarea ultimei probe scrise din cadrul examenul de bacalaureat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici