Nivelul de încredere al românilor în instituţiile statului pe durata epidemiei: 51% cred că vor exista abuzuri, 47% sunt de părere că Guvernul cumpără echipamente medicale la preţuri mai mari

Un studiul realizat de Avangarde relevă faptul că românii au încredere în deciziile luate de autorităţi şi de partidul de guvernământ implict în ceea ce priveşte măsurile luate pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

1086 afișări
Imaginea articolului Nivelul de încredere al românilor în instituţiile statului pe durata epidemiei: 51% cred că vor exista abuzuri, 47% sunt de părere că Guvernul cumpără echipamente medicale la preţuri mai mari

Nivelul de încredere al românilor în instituţiile statului pe durata epidemiei: 51% cred că vor exista abuzuri, 47% sunt de părere că Guvernul cumpără echipamente medicale la preţuri mai mari

Dintre românii intervievaţi, 22% au răspuns că autorităţile ”fac ce trebuie” în acest momente, iar 50% au răspuns că ”fac câte ceva, dar nu suficient”. 20% au declarat că nu autorităţile ”nu fac ce trebuie”, 4% - nu pot aprecia, iar 4% nu au răspuns.
 
În ceea ce priveşte oamenii care ar trebui să conceapă strategia referitoare la combaterea epidemiei, răspunsul românilor a fost aproape unanim: 92% dintre cei invervievaţi au declarat că strategia trebuie stabilită de experţi, şi doar 1% au fost de părere că această sarcină ar trebui să le revină politicienilor.
 
Românii au fost categorici şi în ceea ce priveşte pedepsele pentru cei prinşi făcând speculă cu echipamente medicale. 78% au fost de părere că aceştia trebuie judecaţi şi condamnaţi în regim de urgenţă.
 
67% dintre cei intervievaţi sunt de acord ca pe perioada stării de urgenţă să le fie restrânse drepturile şi libertăţile fundamentale şi doar 25% au răspuns negativ. Românii au fost categorici şi când a venit vorba despre prezenţa Armatei pe străzi: 72% au spus că sunt de acord cu această măsură şi doar 23% au declarat că decizia este una radicală.
 
La întrebarea ”Din punctul dvs de vedere, având acoperirea stării de urgenţă, credeţi că anumite instituţii din ţară vor putea face abuzuri la adresa cetăţenilor?”, 51% dintre români au spus ”DA”, 21% au răspuns ”NU”, iar 28% nu au dorit să răspundă sau nu au avut o opinie în acest sens.
 
47% dintre români sunt de părere că Guvernul şi cei care achiziţii de echipamente medicale vor cumpăra la preţuri mai mari ştiind că nu vor fi verificaţi atât timp cât există starea de urgenţă. Doar 18% dintre români cred că autorităţile nu vor abuza de situaţia de faţă.
 
49% dintre români cred că România ar fi trebuit să interzică accesul în ţară cetăţenilor care munceau în străinătate pe durata pandemiei.
 
Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 6-12 aprilie pe un eşantion de 915 persoane, cu o marjă de eroare de 3,2%.
 
Având în vedere situaţia cu care ne confruntăm, 94% dintre români consideră că statul ar trebui să investească masiv în sistemul de sănătate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici