Restricţiile pentru Bucureşti: Cum se modifică programul magazinelor din Capitală. Excepţii de Paşte. Noile măsuri intră în vigoare duminică

 • Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit, sâmbătă, noile restricţii.
 • În Bucureşti, rata de infectare COVID-19 a ajuns la 6,88 la mie.
 • Magazinele se închid în weekend la ora 18.00, în rest la 21.00.
 • De Paştele catolic se poate circula până la ora 02.00.
1533 afișări
Imaginea articolului Restricţiile pentru Bucureşti: Cum se modifică programul magazinelor din Capitală. Excepţii de Paşte. Noile măsuri intră în vigoare duminică

Noile măsuri intră în vigoare duminică

Conform Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, restricţiile intră în vigoare duminică de la miezul nopţii.

Circulaţie restricţionată. Declaraţia pe propria răspundere

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 - 5,00 în zilele de luni până joi, şi în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi
 • deplasarea pentru asistenţă medicală, care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării
 • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei
 • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie
 • părăsirea domiciliului pentru protejarea vieţii sau integrităţii fizice în cazul unui pericol grav şi iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

Bucureştenii trebuie să prezinte fie legitimaţia de serviciu/adeverinţa eliberată de angajator, fie o declaraţie pe propria răspundere.

Pentru verificarea deplasărilor în interes personal se prezintă declaraţia pe propria răspundere, completată în prealabil.

Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori.

CITEŞTE ŞI Care sunt excepţiile la noile restricţii stabilite de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

Restricţii de Paşte în Bucureşti

Pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia sărbătorii Paştelui se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în data de 28.03.2021, în intervalul orar 20.00 – 22.00, iar pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paştelui catolic se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în perioada 03.04.2021 – 04.04.2021, în intervalul orar 20.00 – 02.00.

Programul magazinelor în Bucureşti

Programul operatorilor economici care desfaşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 05.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbăta şi duminica.

În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 05.00 – 21.00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1000 locuitori.

Prin excepţie de la aceste prevederi, în intervalul orar 21.00 - 05.00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Totodată, s-a decis suspendarea activităţii sălilor de sport/fitness, până când rata de incidenţă scade sub 3,5/1.000 de locuitori.

Accesul clienţilor în cadrul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi agenţi economici, de tip mall, se va realiza astfel încat să se asigure menţinerea distanţei fizice de minimum 2 metri şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 m.p./persoană.

Accesul în pieţele agroalimentare şi în pieţele volante se face cu respectarea distanţării de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a pieţei.

Reguli în mijloacele de transport în comun - STB, Metrorex

STB S.A. va monitoriza permanent gradul de încarcarea mijloacelor de transport pe care le deserveşte, în scopul diminuării aglomeraţiei din vehicule şi staţii, mai ales la orele de vârf.

Se va respecta circuitul de urcare/coborare în mijlocul de transport, accesul pasagerilor realizându-se prin uşa din faţă, iar coborârea pe uşa din spate.

STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie şi a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio – video şi prin afişare în mijloacele de transport în comun.

Şi Metrorex va informa şi îndruma publicul călător prin staţiile de sonorizare despre situaţiile de aglomerare apărute şi îl va informa asupra obligativităţii de a păstra distanţarea fizică şi de a purta corect masca de protecţie.

Activitatea în şcolile din Bucureşti. Participarea elevilor la ore

Cu prezenţă fizică pentru:

 • toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul primar
 • elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în respectivele clase terminale

Este permisă organizarea cu prezenţa fizică în unităţile de învăţământ a următoarelor activităţi:

 • simulările examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali;
 • evaluările naţionale.

Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Restricţii Bucureşti - Restaurante şi cafenele

Restaurantele şi cafenelele din interior se închid, precum şi alte spaţii publice închise care au acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de faptul că sunt construcţii cu caracter temporar sau permanent.

Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum şi în spaţiile publice dacă au un tavan şi un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Restricţii Bucureşti - Baruri, săli de jocuri, cinematografe şi săli de spectacol

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci.

Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia desfăşurării activităţii de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri şi loz, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in.

Este, de asemenea, interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici