Noile permise de conducere şi certificate de înmatriculare, eliberate începând de luni

Noile permise de conducere şi certificate de înmatriculare vor fi eliberate începând de luni în judeţul Teleorman, urmând ca până în 1 decembrie acestea să fie emise şi în celelalte judeţe şi în Bucureşti, a anunţat, vineri, şeful Direcţiei Permise de Conducere, chestorul Mihai Stancu.

988 afișări
Imaginea articolului Noile permise de conducere şi certificate de înmatriculare, eliberate începând de luni

Noile permise de conducere şi certificate de înmatriculare, eliberate începând de luni

"De luni vor fi emise permise de conducere şi certificate de înmatriculare pentru cetăţeni din judeţul Teleorman, de miercuri pentru cei din judeţul Ialomiţa, urmând ca la un interval de una, două zile sistemul să fie introdus într-un nou judeţ. Pentru Bucureşti, permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare în formă nouă vor fi emise la jumătatea perioadei", a declarat directorului Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCÎV).

Acesta a precizat că noile permise, realizate în conformitate cu directivele europene, au ca elemente de noutate suportul pe care sunt tipărit, modalitatea de înscriere a datelor şi prezenţa mai multor elemente de securitate.

Noul permis de conducere este realizat pe suport de policarbonat, datele sunt înscrise prin gravare laser, fiind preluate şi câteva "coduri de securitate", astfel că este greu de falsificat.

Printre codurile de securitate se regăsesc şi cele care impun restricţii. Chestorul Mihai Stancu a explicat că un exemplu în acest sens sunt codurile pentru persoanele care susţin examenele pe maşină cu cutie automată şi care astfel nu vor putea conduce decât un asemenea vehicul.

Noile certificatele de înmatriculare vor avea mai puţine date înscrise decât cele vechi, un cod de omologare comunitară, două rubrici în care vor putea fi înscrişi atât proprietarul, cât şi titularul certificatului de înmatriculare. De asemenea, pe noile certificate de înmatriculare nu va mai fi trecut anul producţiei autovehiculului, ci data primei înmatriculări a acestuia.

Potrivit chestorului Mihai Stancu, permisele de conducere vechi vor fi înlocuite treptat, pe măsură ce acestea vor expira. Acesta a preciat că din momentul emiterii documentelor noi nu vor mai fi tipărite modele vechi.

Şeful Direcţiei Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a explicat că s-a început cu implementarea sistemului pentru judeţele mai mici pentru ca eventualele erori să poată fi remediate până la emiterea lor în judeţele cu suprafaţă şi populaţie mari.

Mihai Stanciu a mai spus că în fiecare judeţ va fi înfiinţat câte "un atelier de producţie", durata în care un cetăţean îşi va putea ridica pentru început documentele fiind de maxim două ore.

Ulterior, permisele vor ajunge la destinatar prin intermediul serviciilor poştale. Acesta a precizat că până la sfârşitul anului vor fi folosite serviciile poştale normale, urmând ca de la 1 ianuarie 2009 documentele să fie livrate cu serviciile de curierat rapid.

În cazul expirării permisului de conducere, va fi eliberată o dovadă valabilă 15 zile, care nu mai poate fi prelungită.

"În cazul în care vor exista disfuncţii ale sistemului care vor duce la imposibilitatea emiterii noului permis în termen de 15 zile, va exista posibilitatea de a fi emisă o nouă dovadă ", a explicat Mihai Stancu.

Totodată, chestorul Mihai Stancu a precizat că nu se vor schimba costurile de producţie ale documentelor, acestea fiind de 50 de lei, iar taxa de curierat pentru livrarea acestora nu va fi plătită de solicitanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici