Nou-născut prematur, operat în incubator

Un bebeluş născut prematur şi având doar 1.100 de grame, cu o malformaţie cardiacă congenitală, a fost operat în incubator, marţi, la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş, a anunţat, într-o conferinţă de presă, managerul IBCvT, Klara Brânzaniuc.

271 afișări
Imaginea articolului Nou-născut prematur, operat în incubator

Nou-născut prematur, operat în incubator (Imagine: IBCvT Tg. Mures)

"Este o nouă premieră, care are loc într-un mic incubator, deoarece nou-născutul nu permite să fie operat în afara acestuia. Se practică o intervenţie chirurgicală laborioasă pentru corectarea unei malformaţii. Nou-născutul are o greutate de 1.100 de grame. Are o malformaţie cardiacă complexă. Dificultatea intervenţiei constă în prematuritatea, greutatea mică a pacientului şi în spaţiul improvizat chirurgical, tocmai pentru a nu pune suplimentar în pericol viaţa micuţului", a declarat Brânzaniuc.

Potrivit acesteia, bebeluşul din Cristuru Secuiesc s-a născut în urmă cu două săptămâni, prematur, la 33 de săptămâni şi a fost transportat de urgenţă la Secţia Clinică de Neonatologie din Târgu Mureş, unde a fost diagnosticat cu "canal arterial persistent".

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Radu Deac, a precizat că micuţul are o anomalie caracterizată prin absenţa închiderii, după naştere, a canalului care leagă, la făt, aorta de ramura stângă a arterei pulmonare.

Afecţiunea punea în pericol viaţa bebeluşului, astfel că a fost nevoie de închiderea canalului arterial pe cale chirurgicală, a arătat acesta.

"Are un canal arterial, o boală congenitală de inimă, care reclamă urgent corectarea ei, deci închiderea acestei comunicări patologice între cele două circulaţii", a precizat Deac.

Operaţia, făcută de medicul Horaţiu Suciu, specialist în chirurgia cardiacă pediatrică, a fost un succes, au anunţat ulterior reprezentanţii IBCvT Târgu Mureş.

O intervenţie chirurgicală similară a fost prezentată de Institut în urmă cu un an, în premieră naţională, la un nou-născut de 960 de grame, cu malformaţie cardiacă congenitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici