Noua Dreaptă şi "Vatra Românească", la un marş la Târgu Mureş

Aproximativ 200 de persoane de la organizaţiile Noua Dreaptă şi Uniunea "Vatra Românească" au plecat, miercuri dimineaţă, într-un marş din Parcul Eroilor din Târgu Mureş spre centrul municipiului, purtând steaguri tricolore, portrete ale lui Avram Iancu şi scandând diferite sloganuri.

354 afișări
Imaginea articolului Noua Dreaptă şi "Vatra Românească", la un marş la Târgu Mureş

Noua Dreaptă şi "Vatra Românească", la un marş la Târgu Mureş (Imagine: Alexandra Radu/Arhiva Mediafax Foto)

Participanţii - aproximativ 200 de persoane de la organizaţiile Noua Dreaptă şi Uniunea "Vatra Românească" - s-au adunat în Parcul Eroilor din Târgu Mureş, unde organizatorii le-au spus, înainte să pornească în marş, să nu răspundă la provocări, indiferent dacă sunt "înjuraţi sau loviţi".

În jurul orei 10.00, manifestanţii au plecat spre centrul municipiului, purtând steaguri cu însemnele Noua Dreaptă şi ale Uniunii "Vatra Românească", drapeluri tricolore şi un tricolor de dimensiuni mari, precum şi steaguri cu portretul lui Avram Iancu.

Ei au scandat sloganuri precum "România noastră", "România românilor", "Harghita şi Covasna, pământ românesc", "Noi suntem români, aici suntem stăpâni", "Limba română, unica stăpână" şi "România Mare, în vechile hotare".

Manifestanţii vor parcurge cartierul "7 Noiembrie", îndreptându-se, pe trotuar, spre centrul municipiului, unde, în jurul orei 11.00, urmează să ajungă la statuia Lupoaicei din faţa Prefecturii Mureş şi să se integreze în manifestările oficiale de 1 Decembrie.

Ei sunt însoţiti de forţe de ordine, care le-au cerut să nu aibă obiecte interzise de lege, bannere cu mesaje "contra separatismului maghiar", pentru a nu provoca incidente.

Organizaţia Noua Dreaptă anunţa, pe pagina sa de Internet, organizarea unui marş împotriva "presiunilor separatiste maghiare", la Târgu Mureş. În apelul intitulat "Cu toţii la Târgu Mureş de Ziua Naţională", Noua Dreaptă anunţa că va organiza marşul pentru a se împotrivi "presiunilor separatiste maghiare".

Marşul a fost aprobat, în urmă cu o săptămână, de comisia de avizare a municipalităţii, declara şeful Poliţiei Comunitare din Târgu Mureş, Valentin Bretfelean, care este şi preşedintele comisiei. Potrivit lui Bretfelean, marşul Noii Drepte urma să fie organizat de Ziua Naţională, la Târgu Mureş, în colaborare cu Uniunea "Vatra Românească", al cărei preşedinte, Florin Oproiescu, a fost prezent la şedinţa comisiei de avizare a municipalităţii.

Preşedintele organizaţiei Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, declara că aceasta sărbătoreşte în fiecare an, în Transilvania, ziua de 1 Decembrie, care marchează Unirea Transilvaniei cu România.

Vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely afirma, miercurea trecută, că marşul împotriva "presiunilor separatiste maghiare" pe care Noua Dreaptă vrea să îl organizeze de Ziua Naţională, la Târgu Mureş, este o expresie a "naţionalismului ieftin şi depăşit", adăugând că Primăria nu ar trebui să avizeze acţiunea.

Primăria Târgu Mureş a revocat autorizaţia pentru marşul anunţat de organizaţia Noua Dreaptă pentru 1 Decembrie, reprezentanţii municipalităţii motivând această decizie prin nerespectarea programului propus în solicitarea iniţială a organizatorilor şi prin "substratul incitator" al manifestării.

Unul dintre viceprimarii din Târgu Mureş, Claudiu Maior, anunţa, marţi, că municipalitatea a decis să revoce autorizaţia pentru marşul anunţat de Noua Dreaptă de Ziua Naţională şi că "municipalitatea nu încurajează niciun miting sau marş ce poate deturna adevăratul sens al sărbătorii de Ziua Naţională".

Reprezentanţii municipalităţii au motivat revocarea autorizaţiei pentru marşul Noii Drepte prin nerespectarea programului propus în solicitarea depusă iniţial de organizatori. Ei spuneau că unele puncte din programul Noii Drepte se suprapun cu manifestările organizate de autorităţile locale, creându-se astfel confuzie.

De asemenea, în afişul programului, organizaţia a inclus acţiuni care nu au fost supuse aprobării.

Preşedintele organizaţiei Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, declara, marţi, că nu a primit o înştiinţare oficială privind revocarea autorizaţiei pentru marşul de la Târgu Mureş de Ziua Naţională, astfel că manifestarea va avea loc.

Ionescu declara că manifestarea se va desfăşura în limitele autorizaţiei primite, dând asigurări că nu vor fi probleme.

"Nu ştim nimic de revocare, pentru că nu ne-au anunţat oficial. Manifestarea se va desfăşura după cum avem autorizaţia. Nu vor fi probleme. E Ziua Naţională a tuturor românilor şi ne vom bucura de ea. 1 Decembrie rămâne în continuare Ziua Naţională", spunea Ionescu.

Acesta sublinia că "nimeni nu poate opri pe nimeni să se bucure de Ziua Naţională" şi că este "absurd" ca autorizaţia pentru o manifestaţie paşnică să fie revocată cu câteva ore înainte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici