„Nu-mi puneţi capăt vieţii” - Pledoaria baschetbalistei Brittney Griner în procesul din Rusia

  • Baschetbalista americană Brittney Griner a pledat joi în faţa unui judecător rus pentru a nu-i „curma viaţa" cu o pedeapsă severă de închisoare pentru că a adus în ţară cartuşe de vape care conţineau ulei de haşiş, relatează Reuters.
  • Un verdict e aşteptat în cursul serii de joi.
2287 afișări
Imaginea articolului „Nu-mi puneţi capăt vieţii” - Pledoaria baschetbalistei Brittney Griner în procesul din Rusia

Un verdict este aşteptat în cursul zilei de joi în procesul baschetbalistei americane, un pas care ar putea duce la un schimb extraordinar de prizonieri între SUA şi Rusia, care ar include-o pe Griner şi un rus încarcerat în Statele Unite, care a fost unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume. Dacă va fi găsită vinovată, sentinţa va fi probabil anunţată în acelaşi timp.

Procurorul rus a cerut ca Griner, de două ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice şi vedetă a Asociaţiei Naţionale de Baschet Feminin (WNBA), să fie condamnată la 9 ani şi jumătate de închisoare dacă va fi găsită vinovată de introducerea de droguri ilegale în Rusia.

Griner a fost reţinută pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova la 17 februarie, având în bagaje cartuşe de vape care conţineau ulei de haşiş. Ea a pledat vinovată, dar a declarat că nu a avut intenţia de a aduce o substanţă interzisă în Rusia şi nici de a face rău cuiva.

„Am făcut o greşeală onestă şi sper ca hotărârea dumneavoastră să nu pună capăt vieţii mele", a declarat Griner în instanţă înainte de a izbucni în lacrimi.

„Părinţii mei m-au învăţat două lucruri importante: unu, să-ţi asumi responsabilităţile şi doi, să munceşti din greu pentru tot ceea ce ai. Acesta este motivul pentru care am pledat vinovată pentru acuzaţiile mele".

Cazul a aruncat-o pe atleta texană în vârstă de 31 de ani în vârtejul geopolitic declanşat de faptul că preşedintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie.

În condiţiile în care relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt cele mai tensionate de la criza rachetelor din Cuba din 1962, preşedintele american Joe Biden este presat să intervină în favoarea americanilor reţinuţi în Rusia.

„Ştiu că toată lumea continuă să vorbească despre amanet politic şi politică, dar sper că asta este departe de această sală de judecată", a spus Griner.

Canabisul este ilegal în Rusia, atât în scopuri medicinale, cât şi recreative.

Avocaţii lui Griner au declarat că aceasta ar trebui să fie achitată, dar că, dacă instanţa va considera necesar să o pedepsească, ar trebui să fie tratată cu indulgenţă.

"În sprint există Usain Bolt, în Formula 1 Michael Schumacher, iar în baschetul feminin există Brittney Griner", a declarat în faţa instanţei avocata Maria Blagovolina, parteneră la firma de avocatură Rybalkin Gortsunyan Dyakin and Partners.

Alexander Boikov, celălalt avocat al acesteia, a declarat că unele dintre dosare au fost întocmite cu încălcarea legii.

Statele Unite au declarat că Griner a fost reţinută pe nedrept şi s-au oferit să schimbe prizonieri ruşi cu cetăţeni americani, inclusiv Griner şi fostul puşcaş marin Paul Whelan.

O sursă familiarizată cu situaţia, citată de Reuters, a declarat că Washingtonul a fost dispus să îl schimbe pe traficantul de arme condamnat Viktor Bout, a cărui viaţă a contribuit la inspirarea filmului hollywoodian "Lord of War" din 2005, cu Nicholas Cage în rolul principal.

Oficialii ruşi au declarat că nu s-a ajuns la o înţelegere. Aceştia susţin că Griner - cunoscută sub numele de "BG" de către fanii baschetului - a încălcat legile şi ar trebui să fie judecată în consecinţă.

Griner a apărut la audiere îmbrăcată într-un tricou gri şi cu ochelari cu rame rotunde. Înainte de a lua loc în boxa acuzaţilor, ea a ţinut în mână o fotografie a echipei UMMC Ekaterinburg, echipa pentru care a jucat în Rusia în intersezonul din WNBA.

În mărturia sa de săptămâna trecută, Griner şi-a exprimat nedumerirea cu privire la modul în care cartuşele cu vape au ajuns în bagajele sale, în timp ce se întorcea în Rusia pentru a se alătura UMMC Ekaterinburg pentru playoff.

„Nici până în ziua de azi nu înţeleg cum au ajuns în geanta mea", a declarat Griner.

Lui Griner îi fusese prescrisă marijuana medicală în Statele Unite pentru a ameliora durerile provocate de leziuni cronice, o metodă de tratament care este frecventă în rândul sportivilor de elită, deoarece are mai puţine efecte secundare decât unele analgezice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici