Numărul abuzurilor la care sunt supuşi minorii, în scădere

Peste 550 de cazuri de exploatare a copiilor au fost anchetate de la începutul anului, numărul infracţiunilor de acest tip fiind în scădere, a declarat, luni, la deschiderea seminarului "Prevenirea şi combaterea exploatării sexuale a copiilor", inspectorul general al Poliţiei Române, Gheorghe Popa.

3 afișări
Imaginea articolului Numărul abuzurilor la care sunt supuşi minorii, în scădere

Numărul abuzurilor la care sunt supuşi minorii este în scădere

De la începutul anului au fost înregistrate 554 de infracţiuni săvârşite asupra minorilor, faţă de 593 înregistrate în 2005 şi 655 în 2004, a declarat, la deschiderea seminarului "Prevenirea şi combaterea exploatării sexuale a copiilor", organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, şeful Poliţiei Române.

Cu toate acestea, numărul infracţiunilor de acest tip este mult mai mic, comparativ cu cel înregistrat în Marea Britanie, unde se primesc, lunar, aproximativ 400 de sesizări.

Potrivit reprezentanţilor celor două state, diferenţa ar putea fi justificată prin faptul că, în România, pornografia infantilă prin Internet nu a ajuns încă la stadiul de fenomen, aşa cum se întâmplă în Marea Britanie.

"Unul din patru copii britanici cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani au întâlniri offline cu persoane cu care au iniţiat comunicarea pe Internet. 83 la sută dintre aceştia iau şi un prieten cu ei la astfel de întâlniri - şi astfel expun riscului şi mai mulţi copii", potrivit reprezentanţilor Centrului pentru Protecţia Online împotriva Exploatării Copiilor (CEOP).

Pe de altă parte, preşedintele executiv al CEOP, Jim Gamble, consideră că situaţia celor două state nu poate fi comparată, întrucât acoperirea cu Internet în România este de 21 la sută, în timp ce în Marea Britanie este de 65 la sută, iar procentul copiilor britanici care au acces la Internet, de acasă sau de la şcoală, este de sută la sută.

"Internetul nu a creat pedofili, ci doar un alt loc public în care ei se pot întâlni şi schimba opinii", a declarat Jim Gamble.

Gheorghe Popa a precizat că recrutarea minorilor români, în vederea exploatării sexuale, se face pe stradă, victimele provenind din rândul copiilor străzii.

Totodată, Gheorghe Niţă, secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, a admis că numărul real al copiilor exploataţi sexual sau abuzaţi este mai mare decât numărul cazurilor care sunt anchetate.

Niţă a mai spus că, de la începutul acestui an, s-a constatat că există o nouă tendinţă, respectiv exploatarea copiilor mai degarbă prin muncă, decât cea sexuală.

Scopul seminarului organizat la Bucureşti este dezvoltarea şi întărirea capacităţii celor 14 ţări participante de a preveni şi combate abuzul sexual asupra copiilor. Totodată, programul va analiza care sunt elementele şi dimensiunile abuzlui sexual asupra minorilor, analizând modul în care autorii acestor abuzuri localizează şi manipulează copiii, precum şi pe cei care ar trebui să-i aibă în grijă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici