Numărul bucureştenilor care se plâng de maşinile zgomotoase a crescut

Brigada de Poliţie Rutieră cere instituţiilor abilitate să stabilească un cadru legal şi norme practice pentru a aplica măsurile de reducere a poluării fonice în Capitală, în condiţiile în care numărul plângerilor din partea bucureştenilor a crescut în ultima perioadă, informează Poliţia Capitalei.

61 afișări
Imaginea articolului Numărul bucureştenilor care se plâng de maşinile zgomotoase a crescut

Numărul bucureştenilor care se plâng de maşinile zgomotoase a crescut

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, Registrul Auto Român nu a elaborat norme pentru efectuarea de teste de zgomot la inspecţiile tehnice periodice şi nici alte instituţii, precum Garda de Mediu sau Agenţia de protecţie a mediului nu deţin aceste proceduri de măsurare a nivelului de zgomot pentru surse mobile stradale. De aceea, Brigada de Poliţie Rutieră a înaintat instituţiilor abilitate propuneri pentru a stabili un cadru legal şi norme practice de aplicare a măsurilor care au drept scop reducerea poluării fonice din Bucureşti.

Astfel, Brigada de Poliţie Rutieră a propus dotarea structurii de specialitate din cadrul administraţiei publice locale cu aparatura omologată de verificare a nivelului zgomotului produs de vehicule. Poliţia propune ca împreună cu Primăria Capitalei să elaboreze un plan de verificare şi control în trafic a nivelului de zgomot produs de vehicule. Poliţia mai propune introducerea testului de verificare a nivelului de zgomot produs de autovehicule în cadrul inspecţiilor tehnice periodice. Poliţiştii cer şi interzicerea circulaţiei în Capitală a ATV-urilor, pentru că aceste autovehicule trebuie utilizate conform destinaţiei (off-road sau pe drumuri neamenajate). În plus, conducerea unor astfel de vehicule prezintă un grad redus de siguranţă.

În Bucureşti a crescut numărul de motociclete, scutere, mopede, ATV-uri, precum şi a autoturismelor tunate, fapt care a atras după sine o creştere a numărului de reclamaţii privind zgomotul produs de aceste tipuri de autovehicule, mai ales seara sau noaptea. Dispeceratul Brigăzii de Poliţie Rutieră înregistrează în medie aproximativ 350 de reclamaţii pe lună. Cele mai multe reclamaţii se înregistrează sâmbătă şi duminică.

Timp de trei săptămâni, între 21 iulie şi 8 august, Brigada de Poliţie Rutieră şi-a intensificat acţiunile de depistare, verificare şi sancţionare a şoferilor care circulă cu autovehicule excesiv de zgomotoase. La acţiune au participat şi inspectori specializaţi de la Serviciul managementul zgomotului urban şi educaţie ecocivică, din Primăria Capitalei, şi specialişti de la Registrul Auto Român. Aceştia au măsurat în timp real zgomotul produs de motoarele autovehiculelor aflate în trafic, cu ajutorul unei aparaturi speciale. În cele trei săptămâni au fost testate peste 250 de autovehicule şi au fost date peste o sută de sancţiuni contravenţionale şi au fost reţinute 44 de certificate de înmatriculare.

Zonele în care au acţionat aceste echipaje mixte de control au fost stabilite în funcţie de numărul reclamaţiilor primite de la cetăţeni şi pe baza hărţii nivelului de poluare fonică făcută de Primăria Municipiului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici