Numărul de urgenţă pentru copii dispăruţi în UE, disponibil şi în România

Numărul de urgenţă pentru copii dispăruţi în Uniunea Europeană, "116000", funcţionează în prezent doar în cinci state membre, printre care şi România, potrivit Comisiei Europene.

39 afișări
Imaginea articolului Numărul de urgenţă pentru copii dispăruţi în UE, disponibil şi în România

Numărul de urgenţă pentru copii dispăruţi în UE, disponibil şi în România (Imagine: Mediafax Foto)

Comisia Europeană a rezervat numărul de urgenţe în urmă cu doi ani şi a cerut statelor membre să-l facă disponibil pentru cetăţeni cât mai repede. Ungaria era singura ţară în care linia telefonică de urgenţe funcţiona anul trecut.

În acest an, numărul a devenit disponibil şi cetăţenilor din România, Grecia, Olanda şi Portugalia. El va funcţiona, în scurt timp, şi în alte două ţări, respectiv Bulgaria şi Slovacia.

"Este o veste bună că linia de urgenţă pentru copii dispăruţi - 116000 - funcţonează acum în Grecia, Ungaria, Olanda, România şi Portugalia. Totuşi, mă aşteptam la o abordare mai ambiţioasă din partea statelor membre. Nu trebuie să ne complacem atunci când e vorba de siguranţa copiilor noştri. Cer statelor membre să-şi îndeplinească responsabilităţile şi să informeze furnizorii de servicii de disponibilitatea numărului în toată UE", a spus Viviane Reding, eurocomisar pentru telecomunicaţii.

Eficienţa numărului 116000 a fost demonstrată anul trecut, când mai mulţi copii din Belgia şi Portugalia au fost salvaţi datorită persoanelor care au apelat la linia de urgenţă şi au oferit informaţii folositoare.

Alte două numere de urgenţă - 116111 şi 116123 - primul pentru copiii ce au nevoie de ajutor şi al doilea pentru consiliere emoţională, sunt în curs de implementare.

Şaisprezece ţări membre, printre care şi România, au făcut deja disponibil numărul 116111, însă cea de-a doua linie de urgenţă funcţionează, deocamdată, numai în Austria.

Implementarea celor trei numere de urgenţă a urmat adoptării de către UE a strategiei în domeniul drepturilor copilului. La 16 iunie 2008, în urma iniţiativei promovate de Comisia Europeană, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor a lansat un apel pentru adoptarea numărului 116111 la nivel mondial.

În iulie 2008, Comisia Europeană a sesizat că România nu finalizase pregătirile pentru numărul de urgenţă privind asistenţa pentru copii. Termenele pentru rezervarea acestor numere erau 30 august 2007 pentru 116000 şi 29 februarie 2008 pentru 116111.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici