Numărul turiştilor care vin în România a depăşit în 2023 anul prepandemic

  • În prima lună din 2024 a crescut interesul turiştilor români pentru vacanţe în România, prin programul „Înscrieri Timpurii”.
  • Volumul rezervărilor a fost cu 30% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, datorită ofertelor speciale cu avans minim de 100 de lei.
212 afișări
Imaginea articolului Numărul turiştilor care vin în România a depăşit în 2023 anul prepandemic

Numărul turiştilor care vin în România a depăşit în 2023 anul prepandemic

Prin prin programul „Înscrieri Timpurii”, sunt oferte speciale cu avans minim de 100 de lei şi diferenţă achitată cu maxim 14 zile înainte de data cazării, conform datelor BIBI Touring Touroperator. Această creştere păstrează evoluţia anului 2023, când numărul turiştilor a fost în medie cu 11% mai mare faţă de anul precedent, sosirile înregistrate în staţiunile turistice din România, însumând 13647 mii persoane, depăşind cu 0,28% numărul turiştilor din 2019, considerat an de referinţă pentru turismul naţional. Înnoptările au însumat 29171 mii, apropiindu-se de valorile din 2019 (anul prepandemic) în creştere totuşi cu 9,8% faţă de 2022.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini care au vizitat ţara, aceştia au reprezentat 15,4% din totalul sosirilor în România, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în concordanţă cu cele ale touroperatorului.

Turiştii români şi-au recâştigat încrederea în planificarea vacanţelor, chiar şi cu 9 luni înainte. Plata cu vouchere de vacanţă a reprezentat aproape 25% din ponderea rezervărilor. Mai mult de 90% din totalul voucherelor emise în 2023, au fost deja decontate.

În acelaşi timp, turiştii au fost mai atenţi la bugetul alocat şi la raportul calitate/preţ, preferând în general unităţile clasificate de 3 şi 4 stele, cu facilităţi şi servicii suplimentare. Astfel, pentru zona de litoral, turiştii au preferat în procent de 31% unităţile clasificate de 3 stele şi 57% pe cele de 4 stele, iar pentru zona de munte-balneo proporţia este constantă, în jur de 42%, atât pentru unităţile de 3 cât şi pentru cele de 4 stele.

Staţiunile din zona de litoral care s-au bucurat de cel mai mare număr de turişti în anul 2023, au fost: Mamaia, Eforie Nord şi Jupiter, cu o pondere de 58% din totalul vânzărilor, în timp ce în zona de munte, Sinaia, Predeal şi Poiana Braşov, au ocupat 56% din volumul vânzărilor, iar pentru balneo, Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata şi Băile Herculane cu o pondere de 64%.

„Turismul este respiraţia economiei. Au fost 4 ani cu provocări uriaşe iar agenţiile de turism au depăşit incredibil de bine restricţiile de călătorie, boala, influenţa războaielor şi în 2023 - costul dublat al finanţărilor. Noi plătim toamna în avans milioane de euro pentru a ne asigura locuri bune în sezonul de vară, la preţuri cât mai accesibile. Ne bucurăm că anul acesta am reuşit să depăşim semnificativ cifrele din 2019. Promovăm cu pasiune şi încredere turismul românesc pentru români şi străini în 20 de ţări. Brandul nostru s-a născut acum 37 de ani pe plaja din Venus, pe când eram studenţi. Şi mergem înainte, oferind vacanţe pentru suflet, oriunde în România", a declarat Adrian Voican, preşedinte BIBI Group4Travel.

Pentru anul 2024, compania estimează o creştere a tarifelor cu 15-20% faţă de 2023 şi o durată medie a sejurului de 4,5 nopţi pentru zona de litoral, respectiv de 3,6 nopţi pentru zona de munte - balneo şi Delta Dunării. Tot în acest an, vor avea succes staţiunile unde OMD-urile împreună cu autorităţile locale vor pune în valoare potenţialul turistic al zonei respective şi hotelurile care au înţeles să adopte tarife şi servicii competitive, adaptate pentru nevoile turiştilor. În acelaşi timp, are convingerea că 2024 va fi un an de creştere pentru turismul românesc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici