O cooperativă din Sîngeorz-Băi, prima care obţine certificarea “produs montan” pentru lactate

Cooperativa Agricolă de Gradul I Grupul de Producători Sîngeorz-Băi, din judeţul Bistriţa-Năsăud, este prima cooperativă din zona montană care a obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative "produs montan" pentru şase produse lactate, a anunţat, marţi, MADR.

1126 afișări
Imaginea articolului O cooperativă din Sîngeorz-Băi, prima care obţine certificarea “produs montan” pentru lactate

O cooperativă din Sîngeroz-Băi, prima care obţine certificarea “produs montan” pentru lactate

Cooperativa Agricolă de Gradul I Grupul de Producători Sîngeorz-Băi, din judeţul Bistriţa-Năsăud, este prima cooperativă din zona montană care a obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative "produs montan" pentru şase produse lactate, a anunţat, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Produsele "Caşcaval", "Telemea", "Smântână", "Urdă", "Caş din lapte de vacă" şi "Brânză frământată de Sîngeorz-Băi" au fost înscrise în Registrul naţional al produselor montane, în urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberată în baza Ordinului 52/2017, cu modificările ulterioare.

Potrivit MADR, unitatea şi-a început activitatea de producţie în 1 aprilie 2019, iar pe cea de vânzare, în 1 mai 2019. Activitatea cooperativei se bazează pe prelucrarea laptelui crud de vacă, pasteurizare, obţinere smântână, caş şi brânzeturi cu pasta opărită. Materia primă provine de la gospodăriile din localitate, capacitatea maximă fiind de 3.000 litri lapte/zi.

Denumirea de "produs montan" este stabilită ca menţiune de calitate facultativă şi este atribuită produselor destinate consumului uman, în cazul cărora materiile prime, dar şi furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane sau în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.

Dreptul de utilizarea a menţiunii de calitate facultative "produs montan" poate fi obţinut pentru produsele de origine animală, care sunt prelucrate în aceste zone şi de la animale crescute în zona montană, de animale crescute cel puţin în ultimele două treimi ale vieţii lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone şi de la animale transhumante, crescute cel puţin o pătrime din viaţă în transhumanţă şi care au păscut pe păşuni din zone montane.

De asemenea, certificarea "produs montan" poate fi solicitată şi pentru produsele apicole, dacă albinele au colectat nectarul şi polenul doar în zone montane, dar şi pentru produse de origine vegetală, doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane.

MADR informează că sacrificarea animalelor, tranşarea şi dezosarea carcaselor pot avea loc în afara zonelor montane, cu condiţia ca distanţa faţă de zona montană în cauză să nu depăşească 30 km.

Până la această dată, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt înregistrate 234 produse montane ce provin de la 55 de producători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici