O fată bolnavă psihic i-a scos ochii unei colege, la un centru de plasament

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Cluj a declanşat o anchetă la Centrul de Plasament "Sfântul Andrei" din localitatea Jucu, după ce o fată bolnavă psihic i-a scos ochii unei colege paralizate, în acest caz fiind făcute verificări şi de către Poliţie.

276 afișări
Imaginea articolului O fată bolnavă psihic i-a scos ochii unei colege, la un centru de plasament

O fată bolnavă psihic i-a scos ochii unei colege, la un centru de plasament

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Cluj, Nicoleta Molnar, instituţie în subordinea căreia se află Centrul de Plasament nr. 6 "Sfântul Andrei" Jucu, pentru copii cu handicap sever, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că incidentul a avut loc la începutul acestei săptămâni.

"O fată în vârstă de 12 ani, cu probleme psihice, internată la centrul de plasament din Jucu, a agresat o colegă de 18 ani, care era paralizată şi imobilizată la pat. Fata de 12 ani i-a produs colegei sale grave leziuni oculare, scoţându-i ochii. Aceasta a fost transportată de urgenţă la Clinica de Neurochirurgie, unde a fost operată şi, apoi, la Clinica de Oftalmologie din Cluj-Napoca, unde este internată", a afirmat Molnar, precizând că victima ar putea fi externată săptămâna viitoare, plaga fiind în curs de vindecare.

Directorul DGASPC Cluj a mai spus că fetiţa în vârstă de 12 ani are dizablităţi neuropsihice grave şi mai avut episoade de agresivitate, dar pentru că nu are discernământ nu va putea răspunde pentru fapta sa.

Potrivit suresi citate, rezultatul anchetei interne va fi dat publicităţii luni.

"Luni vom finaliza ancheta. Este o situaţie delicată din cauza faptului că este vorba de cazuri de dizabilităţi neuropsihice. Este o responsabilitate enormă pe care o are şi personalul centrului", a afirmat Nicoleta Molnar.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, inspector Gina Pop, a declarat, la rândul său, că poliţiştii cercetează împrejurările în care a avut loc incidentul.

La Centrul de Plasament nr. 6 din Jucu sunt internaţi 53 de tineri şi copii cu dizabilităţi neuropsihice grave şi foarte grave.

DGASPC Cluj: Centrul în care o fată i-a scos ochii unei colege respectă normele privind personalul

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Cluj, Nicoleta Molnar susţine că în centrul de plasament unde s-a petrecut incidentul sunt respectate normele privind personalul, incidentul fiind cauzat de "o clipă de neatenţie a angajaţilor".

Nicoleta Molnar a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că Centrul de Plasament nr. 6 "Sfântul Andrei" Jucu, pentru copii cu handicap sever, respectă normele stabilite în ceea ce priveşte raportul dintre personalul angajat şi copiii asistaţi.

"Cred că a fost o clipă de neatenţie şi un moment de vigilenţă scăzută a personalului de supraveghere. Avem în Centrul de la Jucu 53 de tineri şi copii internaţi şi un personal tot de 53 de persoane, care include medici, cinci asistente, şase educatori, 23 de infirmiere, psihopedagogi, bucătari, paznici", a spus Molnar.

Potrivit acesteia, în seara în care a avut loc incidentul cei 30 de tineri şi copii de pe etajul respectiv erau supravegheaţi de trei infirmiere şi de o asistentă şefă.

"Era perioada de culcare, iar fata de 12 ani s-a dat jos din pat din camera ei şi a intrat în camera în care se afla colega ei de 18 ani. Infirmierele care erau de serviciu verificau dacă toţi copiii s-au culcat, iar cea de 12 ani a intrat în camera fetei de 18 ani după verificarea făcută de infirmiere", a precizat Nicoleta Molnar.

Directorul DGASPC Cluj a afirmat că, în conformitate cu strategia Consiliului Judeţean Cluj, jumătate din copiii sub 18 ani de la Centrul de Plasament nr. 6 Jucu vor fi mutaţi în perioada următoare în trei case familiale. La Jucu vor rămâne internaţi doar tinerii peste 18 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici