O fată de 15 ani în moarte cerebrală a salvat mai multe vieţi. Prelevare de organe la Sibiu

Mai multe echipe de medici din România, Germania şi Elveţia au participat, noaptea trecută, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, la a 3-a prelevare de organe din acest an, de la o fată de 15 ani, internată după un accident.

389 afișări
Imaginea articolului O fată de 15 ani în moarte cerebrală a salvat mai multe vieţi. Prelevare de organe la Sibiu

O fată de 15 ani în moarte cerebrală a salvat mai multe vieţi. Prelevare de organe la Sibiu

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu anunţă o intervenţie chirurgicală complexă de prelevare de organe de la un pacientă în vârstă de 15 de ani, cetăţean străin, aflată în moarte cerebrală.

Procesul de prelevare a început în cursul nopţii, în jurul orei 01.00 şi s-a încheiat după aproximativ 8 ore. Au fost recoltate următoarele organe: cordul, plămânii, rinichii precum şi ţesut osos şi corneea.

Pacienta, în vârstă de 15 de ani, a fost internată în data de 4 decembrie, în stare critică (intubată), fiind politraumatizată în urma unui accident rutier. Traumatismele incompatibile cu viaţa au dus la diagnosticul de moarte cerebrală, pacienta devenind astfel potenţial donator de organe.

Ca urmare, echipa medicilor din Secţia Clinică Anestezie Terapie Intensivă implicată în procesul de donare s-a mobilizat cu rapiditate şi a început procedurile legale în vederea prelevării sub coordonarea medicului şef al Secţiei, Conf.univ.dr. Mihai Sava care are calitatea de „key donation person”, identifică potenţialii donatori şi are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării.

Acordul pentru donare a fost obţinut de la familia pacientei de către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

La procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipă de medici din România, Germania şi Elveţia.

Cordul a fost prelevat de o echipă de la Spitalul Universitar din Hamburg, condusă de Dr. Henning Carstens iar plămânii de o echipă de la Spitalul Universitar din Zurich, coordonată de Dr. Caviezel Claudio.

De cordul şi plămânii donatoarei vor beneficia pacienţi din Germania şi Elveţia, fiindcă în România nu există nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenţia Naţională de Transplant, care a autorizat procedurile.

Ficatul pacientei a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Dan - Alin Pop.

Pentru prelevarea ligamentelor şi ţesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina, iar corneea a fost recoltată de o echipă din Sibiu, coordonată de Dr. Dorina Popa, medic şef al Compartimentului Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea a fost ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

„În cei peste 9 ani de activitate în centrul de prelevare de organe de la Sibiu am învăţat că dincolo de durerea cauzată de pierderea cuiva drag, există multă umanitate. Există empatie şi bucuria de ajuta pe cineva aflat în suferinţă, de a ajuta pacienţi a căror viaţă atârnă de un fir de aţă, de o speranţă. Şi iată că această speranţă prinde contur prin gesturile altruiste ale familiilor unor pacienţi care nu mai pot fi salvaţi, dar dau şansa la viaţă altor oameni. Cuvintele sunt prea puţine pentru a putea descrie încărcătura emoţională şi importanţa unui astfel de proces. Mulţumesc, în numele pacienţilor şi echipei de medici, aparţinătorilor care au fost de acord cu prelevarea. De asemenea, mulţumesc echipei medicale de la Sibiu şi echipelor medicale de prelevare pentru că organele au fost prelevate în fereastra optimă pentru a ajunge rapid şi sigur în centrele de transplant”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Aceasta este cea de-a treia prelevare de organe realizată de spitalul din Sibiu, după cele din lunile mai şi octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
organe,
prelevare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici