O nouă disciplină opţională pentru elevii de liceu: "Dezbatere, oratorie şi retorică". Vezi ce studiază

Elevii de liceu din România vor putea opta, începând cu anul şcolar 2011-2012, pentru disciplina "Dezbatere, oratorie şi retorică", materie care poate fi studiată o oră pe săptămână, pe durata unui an şcolar, indiferent de profilul sau specializarea liceului, informează MECTS.

1750 afișări
Imaginea articolului O nouă disciplină opţională pentru elevii de liceu: "Dezbatere, oratorie şi retorică". Vezi ce studiază

O nouă disciplină opţională pentru elevii de liceu: "Dezbatere, oratorie şi retorică". Vezi ce studiază (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Introducerea acestei discipline în curriculumul la decizia şcolii vizează dezvoltarea deprinderilor elevilor de gândire analitică şi de exprimare personală, cultivarea toleranţei fată de pluralismul opiniilor, precum şi dezvoltarea capacităţii de abordare transdisciplinară a problematicii supuse analizei şi dezbaterii, potrivit Ministerului Educaţiei, într-un comunicat transmis marţi.

Totodată, disciplina opţională "Dezbatere, oratorie şi retorică" are ca scop încurajarea gândirii critice şi flexibile, a autonomiei în gândire, a atitudinii pozitive faţă de comunicare, a toleranţei faţă de valorile, opiniile şi argumentele celorlalţi, precum şi a participării la viaţa socială fundamentată pe opinii şi acţiuni întemeiate.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, doamna Oana Badea, declară că "Oopţionalul a fost conceput împreună cu partenerii de la Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică şi vizează, înainte de toate, formarea de competenţe în rândul elevilor de liceu, pe care ni-i dorim cetăţeni implicaţi activ în viaţa socială. Ne propunem ca, la finalul cursului, elevii să ştie să susţină un dialog argumentativ, să folosească tehnicile de argumentare şi contra-argumentare, şi să sintetizeze informaţiile de care dispun pentru susţinerea argumentaţiei", a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea.

Aceasta a precizat că această disciplină opţională vine în completarea Concursului naţional de oratorie şi dezbatere "Tinerii dezbat", ajuns la cea de-a treia ediţie. "Semnalele pozitive pe care elevii şi profesorii participanţi la competiţie ni le-au dat în cei doi ani de concurs au fost cele care ne-au condus spre acest demers", a spus Badea.

"În contextul creat de Legea Educaţiei Naţionale, această disciplină opţională se înscrie în două dintre obiectivele importante ale textului legislativ: creşterea până la 30% a ponderii disciplinelor opţionale în planul-cadrul pentru învăţământul liceal şi orientarea elevilor spre transdisciplinaritate", potrivit MECTS.

Programa şcolară pentru disciplina opţională "Dezbatere, oratorie şi retorică" a fost aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 4074 din aprilie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici