Obiective ale Ministerului Educaţiei: Creşterea ratei de absolvire a şcolii şi promovare a bacalaureatului

Ministerul Educaţiei şi-a propus, în 2016, cinci obiective strategice, printre care extinderea la scară naţională a învăţământului profesional dual, măsuri de creştere a ratei de absolvire a şcolii şi de promovare a bacalaureatului, dar şi simplificarea prevederilor privind recunoaşterea diplomelor.

614 afişări
Imaginea articolului Obiective ale Ministerului Educaţiei: Creşterea ratei de absolvire a şcolii şi promovare a bacalaureatului

Obiective ale Ministerului Educaţiei: Creşterea ratei de absolvire a şcolii şi promovare a bacalaureatului (Imagine: Shutterstock)

Astfel, un prim obiectiv este "Asigurarea transparenţei în educaţie şi cercetare", care se va derula prin proiectele "Crearea unui mecanism integrat de asigurare a transparenţei în educaţie şi cercetare", "Clarificarea cadrului normativ şi instituţional în domeniul educaţiei şi cercetării", "Corelarea sistemelor informatice existente în instituţiile din educaţie şi cercetare" , "Creşterea accesibilităţii publice a datelor privind instituţiile şi activităţile din educaţie şi cercetare".

Cel de-al doilea obiectiv al Ministerului Educaţiei este "Reglementarea şi implementarea la scară naţională a învăţământului profesional dual". În acest caz vor fi realizate proiectele "Definirea contractului de formare profesională în sistem dual de către MENCS în colaborare cu companiile care finanţează acum acest tip de şcoală profesională"; "Adaptarea planului cadru şi a curriculei la nevoile pieţei forţei de muncă în colaborare cu mediul privat cu accent pe partea practică" şi "Asigurarea coordonării între mediul privat şi unităţile de învăţământ".

Cel de-al treilea obiectiv - " Îmbunătăţirea tranziţiei de la învăţământul secundar superior la cel terţiar. Acces şi Echitate" - îşi propune "Creşterea gradului de absolvire a primului an de învăţământ superior inclusiv prin proiectul ROSE al Ministerului în parteneriat cu Banca Mondială (împrumut)", "Susţinerea a 300 de licee cu granturi de la nivel naţional", "Măsuri care vor viza licee din învăţământul de stat, care au în prezent o rată scăzută de absolvire a şcolii sau de promovare a examenului de bacalaureat" şi "Măsuri care vor viza universităţile din sistemul de stat".

De asemenea, ministerul are ca obiectiv şi "Implementarea Strategiei de Cercetare Dezvoltare şi Inovare (2014-2020) pentru specializare inteligentă", care se va pune în aplicare pe baza a două proiecte: "Stabilirea sistemului de monitorizare şi evaluare" şi "Dezvoltarea mecanismului de «descoperire antreprenorială» pentru operaţionalizarea strategiei".

Cea de a cincea prioritate strategică este "Internaţionalizarea învătământului superior", în acest sens urmând să fie puse în practică mai multe proiecte, precum "Aprobarea strategiei naţionale privind internaţionalizarea învătământului superior" şi "Actualizarea şi simplificarea prevederilor privind recunoaşterea diplomelor".

În ceea ce priveşte resursa umană, Ministerul Educaţiei are ca obiectiv intern îmbunătăţirea managementului şcolar, iar în acest sens va adopta o metodologie privind organizarea alegerilor pentru directorii de şcoli care să asigure transparenţa procesului de alegere în vederea restabilirii încrederii în managementul şcolilor. Totodată, vor fi organizate concursurile pentru ocuparea funcţiilor de directori de şcoli şi vor fi finalizate concursurile pentru inspectori generali şi inspectori generali adjuncţi.

Ministerul Educaţiei va lansa şi un proiect strategic din fonduri europene în vederea operaţionalizării masterului didactic/educaţional şi formarea profesională continuă.

Referitor la finanţare, Ministerul Educaţiei consideră prioritară finanţarea infrastructurii şcolare.

Astfel, ministerul are în vedere realizarea în regim de urgenţă, cu asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale, a Strategiei pentru modernizarea infrastructurii educaţionale, în vederea prioritizării investiţiilor în infrastructura şcolară, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor din Programul Operaţional Regional (POR) - ”Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii unităţilor şcolare: 234 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din care 174 grădiniţe şi 67 şcoli”.

De asemenea, Ministerul Educaţiei are în vedere transparentizarea finanţării şi adoptarea metodologiei de finanţare a universităţilor de stat pentru 2016.

”Metodologia include creşterea ponderii indicatorilor care vizează atragerea şi susţinerea grupurilor dezavantajate, internaţionalizarea educaţiei şi transparenţa instituţională; creşterea cu 20% a cuantumului alocat de către Minister pentru burse studenţeşti şi reformarea sistemului de acordare a acestora în colaborare cu reprezentanţii studenţilor; susţinerea autonomiei universitare prin deblocarea utilizării banilor din soldul universităţilor în vederea dezvoltării instituţionale; operationalizarea deducerii fiscale de 50% pentru activităţile de cercetare-dezvoltare. pentru a reduce incertitudinea firmelor privind costurile eligibile pentru această deducere fiscală, se va dezvolta Registrului experţilor în certificarea activităţilor de cercetare”, arată Ministerul Educaţiei.

Referitor la cadrul legislativ, ministerul are în vedere clarificarea cadrului normativ şi instituţional privind acordarea şi retragerea titlului de doctor.

Astfel, se ia în considerare elaborarea unui set coerent de propuneri de amendare a actelor normative în vigoare şi de recredibilizare a funcţionării sistemului de învăţământ superior din România, îndeosebi la nivelul studiilor universitare de doctorat; elaborarea şi adoptarea ”Cartei transparenţei şi accesului la infrastructurile şi rezultatele de cercetare cu finanţare publică”, ce stabileşte drepturile şi obligaţiile legate de transparenţă ale beneficiarilor fondurilor publice de cercetare-dezvoltare.

Totodată, se are în vedere şi adoptarea unei metodologii prin Ordin al ministrului pentru selectarea transparentă a părinţilor în Consiliul de Administraţie al şcolilor, dar şi adoptarea strategiei privind internaţionalizarea învătământului superior prin HG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici