OFICIAL Arafat a anunţat noile reglementări introduse în România de luni, 9 noiembrie: Creşele şi after-school-urile rămân deschise

Raed Arafat a anunţat noile reglementări din România, valabile de luni, 9 noiembrie, pentru 30 de zile. Creşele şi after-school-urile rămân deschise, masca devine obligatorie în toate spaţiile deschise, iar şcolile trec în online.

14081 afișări
Imaginea articolului OFICIAL Arafat a anunţat noile reglementări introduse în România de luni, 9 noiembrie: Creşele şi after-school-urile rămân deschise

LIVE Arafat a anunţat noile reglementări din România introduse de luni, 9 noiembrie: Creşele şi after-school-urile rămân deschise

„Ne aflăm într-o situaţie dificilă. Deznodământul va depinde în implicarea fiecăruia dintre noi. Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii acestui virus, numai prin gesturi simple”, a declarat Arafat.

Acesta a explicat că joi au fost adoptate la Guvern un proiect de hotărâre şi un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, „sub rezerva observaţiilor care urmează să vină”. Dacă aceste observaţii nu vin, restricţiile vor intra în vigoare de luni, cu o durată de implementare de 30 de zile, la finalul cărora se va face o nouă evaluare.

Principalele măsurile sunt:

  • purtatul generalizat al măştii în spaţiile închise şi deschise, indiferent de rata de infectare: „Este măsura care va duce cel mai mult la evitarea răspândirii virusului”.
  • închiderea magazinelor la ora 21:00 pentru limitarea mobilităţii şi a contactului. Livrările la domiciliu rămân deschise, precum şi farmaciile.
  • limitarea deplasărilor între orele 23.00 şi 5.00, cu unele excepţii: „Este intervalul în care tinerii se deplasează să se viziteze, la petreceri, mai mult”
  • petrecerile sunt interzise

Secretarul de stat a precizat că terasele acoperite sunt definite ca spaţii închise.

- interzicerea funcţionării pieţelor şi târgurilor, cu excepţia pieţelor agroalimentare din spaţiile deschise, unde trebuie purtată masca şi respectată distanţarea

- telemunca devine obligatorie în companiile cu mai mult de 50 de angajaţi

- creşele şi after-schoolurile rămân deschise

- în rest, Ministerul Educaţiei va emite ordinul general de trecere a şcolilor în online.

 

Arafat: În acest moment ne aşteptăm să continue creşterea cazurilor noi


Autorităţile din România se aşteaptă în acest moment să continue creşterea cazurilor noi de coronavirus. „Nu pot să spun că mă aştept la o scădere, dar măsurile pe care le-am luat anterior plus măsurile recente sperăm că vor duce la o stabilizare”.

Întrebat vineri cum se aşteptă să arate România peste o săptămână, Arafat a răspuns: „la acest moment ne aşteptăm să continue creşterea. Nu pot să spun că mă aştept la o scădere, dar măsurile pe care le-am luat anterior plus măsurile astea sperăm că vor duce la o stabilizare şi să începem scăderea”.

La ultimele restricţii pot fi adăugate alte măsuri, în zonele în care situaţia este mai gravă, a adăugat Arafat.

Acesta a precizat că impactul ultimelor măsuri se va vedea probabil în următoarele 30 de zile, acesta fiind şi motivul pentru care autorităţile nu au impus măsuri de 14 zile: „Să fim siguri că avem ce evalua, să fie două cicluri de 14 zile cel puţin”.

Întrebat, de asemenea, dacă se aşteptă ca peste o lună să îşi facă efectul ultimele restricţii, Arafat a răspuns: „Efortul nostru, al tuturor, poate că va duce într-adevăr la scăderea incidenţei. Împreună putem să ajungem la o scădere peste o lună”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
restricţii,
arafat,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici