Oficialii străini vor avea prioritate în trafic pe perioada preşedinţiei române a Consiliului UE

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanţă privind însoţirea cu autovehicule ale poliţiei rutiere, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, a şefilor delegaţiilor străine care participă pe teritoriul României la şedinţele prilejuite de preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

1199 afișări
Imaginea articolului Oficialii străini vor avea prioritate în trafic pe perioada preşedinţiei române a Consiliului UE

Oficialii străini vor avea prioritate în trafic pe perioada preşedinţiei române a Consiliului UE

„În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, şefilor de delegaţii străine li se asigură însoţirea pe drumurile publice cu unul sau mai multe autovehicule ale poliţiei rutiere din cadrul Poliţiei Române, cu ocazia reuniunilor ministeriale ale Consiliului Uniunii Europene, desfăşurate pe teritoriul României. Prin <şefi de delegaţii străine> se înţeleg persoanele care ocupă funcţiile de miniştri, miniştri delegaţi, miniştri adjuncţi, secretari de stat, subsecretari de stat, preşedinţi, vicepreşedinţi şi şefi de instituţii europene, comisari europeni, şefi de agenţii europene sau orice alt oficial, desemnat din partea entităţii invitate ca fiind şef al delegaţiei, care conduc delegaţiile participante la reuniunile ministeriale desfăşurate pe perioada Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene", prevede actul normativ adoptat de Executiv.

Potrivit Ordonanţei, oficialii menţionaţi vor circula în coloană cu „regim de circulaţie prioritară".

„Deplasarea şefilor de delegaţii străine, pe timpul prezenţei lor în România, se realizează în coloană, autovehiculele poliţiei rutiere având în funcţiune semnalele speciale de avertizare sonoră şi luminoasă de culoare roşie. Prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) teza întâi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe timpul deplasării la reuniunile ministeriale în condiţiile alin. (1), coloana de vehicule se consideră a avea regim de circulaţie prioritară. Circulaţia în regim prioritar se realizează cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", mai prevede Ordonanţa adoptată, joi, de Executiv.

Asigurarea fluenţei circulaţiei se realizează la solicitarea Serviciului de Protecţie şi Pază ori a Ministerului Afacerilor Externe, după caz.

Ordonanţa intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, fiind aplicabilă până la data de 30 iunie 2019, inclusiv.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici