Olguţa Vasilescu va fi dată în judecată de ANI pentru afirmaţiile privind trucarea unei licitaţii

ANI respinge acuzaţiile făcute, joi, de purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, referitoare la trucarea licitaţiei pentru arhivarea declaraţiilor de avere şi anunţă că o va da în judecată pe aceasta pentru prejudiciile de imagine aduse instituţiei.

536 afișări
Imaginea articolului Olguţa Vasilescu va fi dată în judecată de ANI pentru afirmaţiile privind trucarea unei licitaţii

Olguţa Vasilescu va fi dată în judecată de ANI pentru afirmaţiile privind trucarea unei licitaţii (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că ANI a trucat o licitaţie pentru arhivarea declaraţiilor de avere, creând un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de euro.

Agenţia Naţională de Integritate susţine, vineri, într-un comunicat, că procedura de licitaţie internaţională deschisă a "Sistemului informatic pentru managementul electronic al documentelor, servicii de arhivare electronică, hosting Portal şi servicii asociate", derulată în perioada 2008 - 2009, s-a desfăşurat conform OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, şi a fost publicată atât în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, operat de Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale, cât şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Toate documentele aferente procedurii de licitaţie internaţională deschisă se regăsesc pe pagina de internet a ANI.

În sprijinul acestor argumente de legalitate, ANI face referire la rezultatul unui control al ANRMAP din 2009, la raportul din acelaşi an al unităţii de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor şi la rapoartele de audit al Curţii de Conturi, respectiv cel de audit extern independent al managementului ANI pentru anul 2008 realizat de către Deloitte Touche Tohmatsu Limited (România.

"Mai mult, Raportul Comisiei Europene privind progresul României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din anul 2009 menţiona că «sistemul informatic va sprijini Agenţia, ... contribuind la consolidarea eficienţei activităţii ANI», iar Raportul emis în vara anului 2010 nota faptul că «Au fost aduse îmbunătăţiri semnificative sistemului informatic» pentru managementul
electronic al documentelor, servicii de arhivare electronică, hosting Portal şi servicii asociate, «care au dus la creşterea eficienţiei Agenţiei Naţionale de Integritate»", potrivit ANI.

"Este regretabil că un reprezentant al unui partid politic să submineze credibilitatea unei instituţii implicată în lupta anticorupţie, apreciată prin Rapoartele Comisiei Europeane, prin colportarea unor informaţii false, fără fundament real, dezinformând grav opinia publică", susţine ANI.

Agenţia spune că, de fapt, declaraţiile au fost f-cute în scipul protejării intereselor personale ale Olguţei Vasilescu, ea însăşi fiind verificată de inspectorii de integritate.

În acest context, ANI precizează că a decis acţionarea în judecată pentru angajarea răspunderii civile delictuale a Olguţei Vasilescu, în urma prezentării unor "fapte nereale, cu un vădit caracter tendenţios şi care au adus instituţiei un serios prejudiciu de imagine".

Olguţa Vasilescu a acuzat conducerea ANI că ar fi "trucat" o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii de arhivare electronică a declaraţiilor de avere.

Vasilescu a afirmat că la licitaţia iniţială s-au prezentat două firme, prima solicitând suma de 1,6 milioane de euro pentru serviciile pe care urma să le presteze, a doua solicitând suma de 1,9 milioane de euro.

Potrivit senatorului PSD, licitaţia a fost anulată, la o a doua organizare prezentându-se doar o firmă, SC Star Storage, care a oferit la prima licitaţie un preţ de 1,9 milioane de euro.

Vasilescu a afirmat că firma respectivă a solicitat la a doua licitaţie suma de 3,3 milioane de euro, fiind declarată şi câştigătoare.

"S-a produs o prăduială de aproape 1,5 milioane de euro pentru că s-a pus lupul paznic la stână la conducerea ANI", a declarat ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici