Omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul preşedinte al CJ Brăila, Bunea Stancu, trimişi în judecată

Omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, au fost trimişi în judecată de DNA, alături de alte persoane, dosarul urmând să fie judecat de Tribunalul Bucureşti.

466 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul preşedinte al CJ Brăila, Bunea Stancu, trimişi în judecată

Omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul preşedinte al CJ Brăila, Bunea Stancu, trimişi în judecată (Imagine: Liviu Untaru/ Arhiva Mediafax Foto)

Omul de afaceri Ioan Niculae este acuzat de cumpărare de influenţă, instigarea la evaziune fiscală şi la spălare de bani, pe când fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, este cercetat pentru trafic de influenţă. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Nicoleta Toncea, preşedinte Interagro, pentru complicitate la evaziune fiscală şi la spălare de bani dar şi Viorel Bărac, director general al societăţii Interagro, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au trimis în judecată şi firmele SC Interagro S.A, SC Intervitt SRL, SC Libarom Agri SRL şi SC Mike Trading & Investment SRL.

"În perioada august 2008 – martie 2009, între SC Interagro şi SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate", arată DNA într-un comunicat de presă.

Pe baza contractului respectiv, în contabilitatea firmei Interagro SA, au fost înregistrate operaţiuni nereale, fiind astfel evitate plăţile de taxe şi impozite către bugetul de stat, susţin procurorii.

"În urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei lui Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeaşi perioadă, tot Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind : de a externaliza veniturile firmei „mamă” (Interagro SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii, de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare)", precizează DNA.

În această manieră ar fi fost finanţată cu 5.000.000 de euro firma Intervitt SRL, "prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată tot de Ioan Niculae. Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. şi societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul lui Bărac Viorel, care a semnat contractul şi ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către SC Libarom Agri SRL", mai arată procurorii.

Aceştia ar fi beneficiar şi de ajutorul preşedintelui Interagro, Nicoleta Toncea care, la cererea lui Ioan Niculae, "s-a implicat în realizarea plăţilor către firma SC LIBAROM AGRI SRL şi de reintroducerea sumelor de bani „spălate” în circuitul civil".

Astfel, prejudiciul adus bugetului de stat ar fi fost de 11.438.169 lei.

Procurorii susţin că în perioada ianuarie – martie 2009, Ioan Niculae, "a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini şi a unei alte persoane, a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice", lucru care ar fi adus un beneficiu firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

În acest context, Ioan Niculae i-ar fi promis lui Said Baaklini 2.000.000 de euro, unei alte persoane 1.000.000 de euro şi lui Gheorghe Bunea Stancu "la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obţinut în urma distribuirii îngrăşămintelor livrate de SC Interagro SRL în judeţele din jurul Brăilei".

Procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Said Baaklini, reprezentant al firmei SC Libarom Agri SRL şi faţă de Rajef Sharif Mohammad, reprezentant al SC Mike Trading & Investment SRL.

În dosarul "Mită la PSD", în 2 aprilie 2015, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Ioan Niculae la doi ani şi şase luni de închisoare, pe Gheorghe Bunea Stancu la trei ani de închisoare, şi pe Viorel Bărac la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici