ONG: Păpuşile cu dizabilităţi şochează copiii din grădiniţe

Liga pentru Promovarea şi Apărarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din România consideră că prezenţa păpuşilor cu dizabilitate în grădiniţe, conform strategiei ministrului Educaţiei Daniel Funeriu, nu face altceva decât să mărească numărul persoanelor cu handicap neuropsihic.

221 afișări
Imaginea articolului ONG: Păpuşile cu dizabilităţi şochează copiii din grădiniţe

ONG: Păpuşile cu dizabilităţi şochează copiii din grădiniţe (Imagine: Mediafax Foto)

Reprezentanţii organizaţiei arată, miercuri, într-un comunicat de presă, că normalitatea şi demnitatea persoanelor cu dizabilitate se realizează prin schimbarea de atitudine şi mentalitate, fapt ce trebuie pornit din familie, grădiniţă, şcoală sau universitate.

Aceştia susţin că interacţiunea copiilor din grădiniţe cu persoanele aflate în nevoie se realizează prin acţiuni reale, permanente în centre sau în familiile celor cu dizabilitate, şi nu prin păpuşi.

"Excursii, vizite la muzee, în parcuri, spectacole organizate împreună, ajutorul efectiv şi dialogul cu persoanele cu dizabilitate sunt lucruri fireşti pentru care nu trebuie cheltuiţi bani guvernamentali, ci doar implementat voluntariatul ca în toată Europa", a declarat preşedintele organizaţiei, Luminiţa Gheorghiu, citată în comunicat.

Aceasta a mai spus că prezenţa păpuşilor cu dizabilitate în grădiniţe nu face altceva decât să mărească numărul persoanelor cu handicap neuropsihic, precizând că Guvernul, prin nepăsarea faţă de persoanele cu dizabilitate din România, "a diminuat multe drepturi sau nu le mai acordă pentru a se scoate România din criză".

"Nepăsarea oamenilor politici este cel mai mare handicap faţă de cetăţenii României Europene", a adăugat Luminiţa Gheorghiu.

Ministerul Educaţiei dă peste nouă milioane de lei pentru a cumpăra păpuşi cu dizabilităţi sau de diferite rase, precum şi maşini şi truse medicale de jucărie, cu care vrea să doteze grădiniţele din cele 41 de judeţe şi din Bucureşti, licitaţia urmând să aibă loc în 11 octombrie.

Potrivit unui anunţ de participare la licitaţie, publicat pe site-ul e-licitatie.ro, Ministerul Educaţiei vrea să cumpere jucării pentru grădiniţe, în valoare de 9.306.980 de lei, de la bugetul de stat şi din credite externe pentru anul 2010, în cadrul Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii.

Firmele interesate să participe la licitaţie trebuie să depună oferte pentru cinci loturi de jucării, respectiv: păpuşi de diferite rase sau cu diferite dizabilităţi; truse medicale de jucărie; vehicule de jucărie; jucării adecvate activităţilor de tip casnic; jucării tip aragaz, frigider, maşină de spălat rufe, fier de călcat, aspirator.

Ministerul Educaţiei a precizat că Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii este co-finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi de Guvern, acordul a fost semnat în decembrie 2007 şi aprobat prin HG, iar acest program nu se referă doar la "achiziţia de păpuşi".

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) arăta, marţi, într-un comunicat de presă, că păpuşile pe care vrea să le cumpere Ministerul Educaţiei pentru grădiniţe nu reprezintă o prioritate, personalul didactic din grădiniţe şi copiii preşcolari având alte nevoi pentru un act educaţional de calitate.

Reprezentanţii FSLI susţin că grădiniţele ar avea nevoie de reparaţii curente la clădirile în care funcţionează, mai ales în cazul unităţilor care nu au primit autorizaţie de funcţionare, de lucrări de igienizare, de materiale de curăţenie şi dezinfectanţi, de mobilier, rechizite şcolare, cărţi de poveşti şi truse de construcţie care să stimuleze creativitatea preşcolarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici