ONG-uri, îngrijorate de reţinerea cetăţenilor români şi străini din zona Timpuri Noi

Centrul de Resurse Juridice, APADOR-CH şi Agenţia de Monitorizare a Presei îşi exprimă îngrijorarea faţă de reţinerea în cursul zilei de miercuri de către Poliţia română, a unui număr de cetăţeni români şi străini în zona Timpuri Noi.

13 afișări
Imaginea articolului ONG-uri, îngrijorate de reţinerea cetăţenilor români şi străini din zona Timpuri Noi

ONG-uri, îngrijorate de reţinerea cetăţenilro români şi străini din zona Timpuri Noi (Imagine: Mediafax Foto)

"Cerem Poliţiei Române să comunice de îndată: care este motivul legal care a îndreptăţit intrarea cu forţa într-un spaţiu privat a trupelor speciale şi reţinerea acestor persoane; care sunt acuzaţiile pentru care au fost privaţi de libertate; dacă aceste acuzaţii le-au fost aduse la cunoştinţă şi dacă au avut interpreţi şi avocaţi din oficiu; dacă a fi militant anti-NATO este o infracţiune în România, şi dacă da, care este actul normativ car a reglementat aceasta; care este temeiul legal al interzicerii oricăror acţiuni paşnice anti-NATO", se arată într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Semnatarele atenţia că astfel de acţiuni "nefundamentate legal sunt abuzive, aducându-se un prejudiciu de imagine României, care se pretinde a fi un stat de drept, democratic. Nu în ultimul rând, acestea constituie premisele infracţiunii de arestare nelegală şi cercetare abuzivă".

"În cazul în care nu există motive legale pentru reţinerea acestor persoane şi pentru interzicerea manifestaţiilor anti-NATO, solicităm Poliţiei şi Statului Român să ia măsuri pentru păstrarea valorilor democraţiei şi statului de drept, punând în libertate pe toţi cei reţinuţi şi permiţând desfăşurarea tuturor activităţilor legale pe care aceştia înţeleg să le desfăşoare", se mai arată în comunicatul semnat de cele trei ONG-uri.

Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că cei care se ocupă cu asigurarea summit-ului NATO au intervenit pe baza unor prezumţii, încălcând dreptul elementar la protest şi la libertatea de exprimare.

În opinia preşedintelui Pro Democraţia, operaţiunea prin care militanţii anti-NATO din Zona Timpuri Noi din Bucureşti au fost evacuaţi din spaţiul pe care îl aveau închiriat a fost "absurdă şi inutilă", întrucât acele persoane nu puteau periclita desfăşurarea summit-ului.

"A fost încălcat dreptul elementar la protest. E o eroare din partea celor care au garantat securitatea, nu a Guvernului sau a Preşedinţiei, ci a acestor obsedate servicii secrete", a declarat Cristian Pârvulescu.

Zeci de mascaţi au intervenit, miercuri, în jurul orei 14.00, la evacuarea a celor aproximativ 30 de militanţi anti-NATO aflaţi pe platforma Timpuri Noi din Bucureşti, unde aceştia au închiriat o hală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici