Oprea a cerut Jandarmeriei şi Poliţiei rapoarte legate de intervenţia la mitigul pro-Antena 3

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a cerut, luni, conducerii Jandarmeriei şi Poliţiei Române întocmirea unor rapoarte legate de modul în care au intervenit jandarmii şi poliţiştii la mitingul pro-Antena 3, unde unii jurnalişti au fost agresaţi de unii dintre manifestanţi, informează MAI.

393 afișări
Imaginea articolului Oprea a cerut Jandarmeriei şi Poliţiei rapoarte legate de intervenţia la mitigul pro-Antena 3

Gabriel Oprea (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

"În urma manifestaţiei publice care a avut loc duminică, 10 august a.c. în zona Palatului Cotroceni, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerialor Interne, Gabriel Oprea, a solicitat conducerii Jandarmeriei Române şi Poliţiei Române întocmirea unor rapoarte de informare referitoare la modul de acţiune al forţelor proprii", se arată într-un comunicat emis de MAI.

Potrivit raportului de informare elaborat de Jandarmeria Română, în intervalul 16.30 - 19.30, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc manifestaţii de protest la care numărul de participanţi a oscilat de la câteva zeci la câteva mii, motiv pentru care conducerea Jandarmeriei a dispus instituirea unor dispozitive de ordine publică. În ce priveşte situaţia din Bucureşti, dispozitivul ar fi fost suplimentat progresiv în funcţie de numărul participanţilor, precum şi de solicitările Serviciului de Protecţie şi Pază.

Totodată, Poliţia Rutieră a deviat circulaţia, în condiţiile în care protestatarii au intrat pe carosabil şi au blocat circulaţia în zonă.

Referitor la agresarea unei jurnaliste, în raportul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) se arată că, în jurul orei 18.00, Secţia 22 Poliţie "s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice".

În acest sens, au fost solicitate imagini de la reprezentanţii Jandarmeriei Române, care au asigurat măsurile de ordine la protestul organizat la Palatul Cotroceni.

Imaginile obţinute au fost trimise imediat către toate secţiile de poliţie din Capitală în vederea identificării bărbatului care a agresat o jurnalistă. Concomitent, au fost trimise echipe de poliţişti în teren, pentru a strânge informaţii care să conducă la identificarea şi prinderea agresorului.

În jurul orei 21.30, jurnalista a depus plângere la Secţia 22 Poliţie, iar în jurul orei 22.00, suspectul a venit singur la Secţia 15, pe raza căteia îşi are domiciliul, unde a spus că ştie că este căutat de Poliţie.

Acesta a fost audiat şi este cercetat pentru lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, dosarul fiind înaintat la Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

În acest context, ministrul Gabriel Oprea i-a cerut şefului Jandarmeriei Române să evalueze rapid modul de acţiune al dispozitivului de ordine publică mobilizat în timpul manifestaţiei, pentru va se stabili dacă jandarmii şi-au făcut datoria în cazul incidentul în care a fost implicată echipa de televiziune.

Conform MAI, Oprea a solicitat ca pentru evaluarea modului în care au acţionat efectivele Jandarmeriei Capitalei, să fie vizionate atât imaginile filmate de jandarmi cât şi cele publice difuzate de către posturile de televiziune.

Jandarmeria a precizat, duminică seară, despre manifestaţia pro-Antena care a avut în jurul Palatului Cotroceni, că a existat, în mod izolat, o persoană care s-a comportat violent, agresând o echipă de jurnalişti, şi că s-au luat deja toate măsurile pentru identificarea şi sancţionarea acesteia.

Manifestaţia pro-Antena 3 a avut loc după ce jurnalişti ai acestui post de televiziune au anunţat că ies "la plimbare" în zona Palatului Cotroceni, duminică la 17.00, şi că oricine "este binevenit" să facă acelaşi lucru.

Unii jurnalişti, catalogaţi de manifestanţi drept "duşmani" ai celor de la Antena 3, au fost întâmpinaţi cu ostilitate, fiind agresaţi şi obligaţi, practic, să se îndepărteze.

O jurnalistă de la B1TV a fost lovită cu piciorul în spate de un manifestant, ea depunând ulterior plângere. Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti au spus că situaţie se calmase când jandarmii au ajuns la faţa locului şi că persoanele agresate pot face plângeri la Poliţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici