Oprescu a susţinut din nou în comisie ca salubrizarea să fie la Primăria Capitalei: Nu am discutat cu premierul, nu am vrut să merg la dirigintă

Primarul Sorin Oprescu a spus, miercuri, în faţa deputaţilor din comisia de industrii, că serviciul de salubrizare al Capitalei trebuie să fie în subordinea Primăriei Generale şi nu la primăriile de sector, criticând opinia edililor de sector privind gestionarea pe sectoare a acestui serviciu.

151 afișări
Imaginea articolului Oprescu a susţinut din nou în comisie ca salubrizarea să fie la Primăria Capitalei: Nu am discutat cu premierul, nu am vrut să merg la dirigintă

Oprescu a susţinut din nou în comisie la Cameră ca salubrizarea să fie la Primăria Capitalei (Imagine: Marius Ionut/Mediafax Foto)

Sorin Oprescu a venit la comisia de industrii a Camerei Deputaţilor pentru a-şi exprima din nou punctul de vedere asupra proiectului de lege privind salubrizarea, aflat în dezbaterea comsiei.

Preşedintele comisiei, Iulian Iancu, a menţionat că Oprescu nu a fost invitat, dar că la comisie "vine toată lumea".

"Nu este nimic nou sub soare, este o luptă generală şi nu vreau să o transform într-o luptă la nivelul Capitalei. Serviciul de salubrizare trebuie să rămână integrat", a spus Oprescu.

Primarul general a precizat că nu există în prezent un punct de vedere comun, unitar, între Municipalitate, ca unitate administrativ teritorială, şi primăriile de sector, ca subdiviziuni, în privinţa acestui subiect şi că "dimpotrivă există divergenţe profunde de fond şi de modalitate de abordare".

"Ne exprimăm dezacordul categoric faţă de amendamentele propuse de Asociaţia primarilor de sector şi Federaţia Naţională a Patronatelor şi Serviciilor publice din România", a mai spus Oprescu, susţinând că prin propunerile primăriilor de sector "se blochează reforma acestui serviciu, menţinerea situaţiei existente cu perpetuarea contractelor existente, cu toate deficienţele, neajunsurile, neconcordanţele şi lipsa de performanţă".

El a afirmat că sunt consecinţe negative, serviciul de salubrizare fiind singurul serviciu public care nu va fi organizat şi reglementat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, spre deosebire de celelalte servicii: trasport şi distribuţie energie termică, iluminat, alimentare cu apă şi canalizare.

Oprescu a mai spus că stabilirea competenţei exclusive a sectoarelor în domeniul serviciului de salubrizare ar duce la imposibilitatea asigurării acestor activităţi pe căile publice din responsabilitatea Municipiului.

Potrivit lui Oprescu, competenţa exclusivă a sectoarelor presupune înfiinţarea a şase servicii de salubrizare la nivelul fiecătui sector, adoptarea a şase strategii, şase regulamente, şase caiete de sarcini care pot avea prevederi diferite, taxe diferite.

"Singurul în măsură să stabilească o taxă la nivelul municipiului Bucureşti pentru colectarea deşeurilor de la populaţie, taxa care să acopere şi situaţia utilizatorilor rău platnici, este CGMB", a mai spus Oprescu.

Oprescu a arătat că Bucureştiul va fi pus în imposibilitatea de a realiza proiectul aflat în pregătire pentru finanţarea din fondurile UE a unui incinerator de deşeuri municipale cu o capacitate de 300.000-350.000 tone de deşeuri pe an.

Ulterior, preşedintele comisie de industrii, Iulian Iancu, a anunţat că membrii comisiei vor analiza până marţea viitoare memorandumul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind organizarea unui singur serviciu integrat de salubrizare în Bucureşti, urmând să ia o decizie în acest sens.

Iancu a mai spus că în toate Capitalele europene serviciul de salubrizare este integrat.

"Vrem să fie cu adevărat o capitală europeană (...) În cadrul unui mare oraş, în cadrul unei capitale, nu poţi avea servicii integrate de alimentare cu apă, canalizare, transport în comun şi de salubrizare dezintegrat. Iese din logica de prestare în condiţii de eficienţă a unui serviciu către cetăţean. Noi facem analiza dinspre cetăţean spre celelalte instituţii pentru că într-o mare comunitate, într-o aglomeraţie urbană mare este foarte dificil să poţi presta în condiţii de maximă eficienţă un serviciu. Opţiunea noastră e de a menţine în formă integrată gestiunea acestui serviciu. Eu cred că este o problemă de strictă decizie în CGMB, adică primarul general cu staff-ul primăriei stabileşte strategia pe toate aceste domenii, iar CGMB stabileşte cum se implementează ea. Nu poţi avea câte o strategie pe fiecare sector pentru că s-ar întâmpla discriminare în modul de prestare a serviciului, calitate diferită, costuri diferite în cadrul aceleiaşi comunităţi", a spus Iancu.

Oprescu: Nu am discutat cu premierul despre serviciul de salubrizare, nu am vrut să merg la dirigintă

Primarul Capitalei a declarat după audierea în Comisia de industrii că nu a discutat cu premierul pentru a obţine sprijinul pentru proiectul de organizare a unui serviciu integrat de salubrizare, arătând că primarii de sector au început "de pe poziţii belicoase".

"Eu am considerat că am ajuns cu toţii la o etapă la care nu trebuie să mă duc să-i spun doamnei diriginte despre elevii care nu se aliniază la cine ştie ce idee. Are destule domnul prim-ministru pe cap. Da, sigur, dacă va fi nevoie, voi fi prezent acolo pentru a vorbi despre cetăţeanul bucureştean, despre faptul că tot ce s-a construit până acum s-a construit împreună, nu separat. Dacă domnii primari de sector vor înţelege acest lucru, vor avea în continuare respectul şi consideraţia mea, nu pornesc un conflict ca să ne aflăm în treabă", a spus Oprescu.

El a răspuns astfel la întrebarea dacă a avut o discuţie cu premierul pe tema salubrizării, având în vedere că este primar independent, iar primarii de sector aparţin partidelor aflate la putere.

Oprescu a adăugat că primarii de sector au început "de pe poziţii belicioase", dar pe el nu îl mai impresionează nimic.

"Dânşii au început de pe poziţiile astea belicoase, sunt la vârsta curajului, nu mă mai impresionează nimic. Am vrut însă ca cei care hotărăsc să hotărască în cunoştinţă de cauză şi să-şi asume şi responsabilitatea a ceea ce hotărăsc. Nu merge că unul răspunde şi altul... Nu doresc să strivesc ariciul cu fundul meu. Să-l strivească dânşii dacă susţin nişte lucruri care nu sunt conforme cu mersul înainte al societăţii", a spus primarul general.

Şi în 22 mai, Sorin Oprescu a venit la Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor, unde s-a discutat Legea salubrizării, la dezbateri fiind prezenţi şi primarii de sector Andrei Chiliman, Robert Negoiţă, Rareş Mănescu şi Cristian Popescu Piedone.

La începutul dezbaterilor, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, spunea că poziţia tuturor primarilor de sectoare este una clară, potrivit căreia serviciile de salubritate trebuie să rămân în continuare la sectoare.

Legea salubrizării este una care suscită un deosebit interes, având în vedere poziţiile divergente exprimate în acest sens de municipalitatea generală şi de cea de sectoare pe tema re-centralizării serviciilor de salubrizare.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici