Video Oprescu a vizitat Centrul Istoric al Capitalei

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, marţi, că după ce va fi reziliat contractului cu firma care s-a ocupat de refacerea Centrului Istoric al Capitalei, licitaţiile pentru această zonă vor fi făcute pentru fiecare stradă în parte, şi nu pe pachet.

52 afișări

"După finalizarea procedurii de reziliere a contractului vom organiza licitaţii pentru fiecare stradă în parte, astfel încât lucrările să poată porni simultan pe toate străzile şi să fie finalizate în acelaşi timp", a spus Sorin Oprescu.

Edilul şef a precizat că procedura de reziliere a contractului este începută, explicând că nu va dura foarte mult până la finalizarea ei, garanţia fiind recuperată, iar în momentul de faţă rămânând doar câteva restanţe de plătit investitorului.

"La sfârşitul anului vreau ca cele 10 străzi să fie în stadiu de finalizare, pentru că bani sunt, planurile sunt făcute, pentru a ne apuca de refacerea faţadelor", a mai spus Sorin Oprescu.

Primarul a explicat că, până în prezent, au fost făcute prea puţine lucrări, în prezent fiind finalizate 34 la sută din lucrări. În opinia lui Oprescu, până la finalizarea lucrărilor cu firma spaniolă ar mai dura foarte mult timp.

"Nici până în ziua de azi nu s-a găsit o soluţie pentru fresca găsită în spatele Băncii Naţionale. În momentul de faţă căutăm o soluţie împreună cu reprezentanţii Ministerului Culturii în acest sens", a spus Sorin Oprescu.

Întrebat despre refacerea faţadelor caselor din Centrul Istoric, edilul şef al Capitalei a precizat că au fost contactaţi proprietarii clădirilor, arătând că "este foarte mică speranţa ca aceştia să-şi refacă singuri faţadele".

În acest sens, Sorin Oprescu a precizat că municipalitatea se va ocupa de cele 44 de case pe care Primăria le deţine în Centrul Istoric, pentru refacerea faţadelor.

"Există 44 de case pe care le-am identificat, care aparţin Primăriei Capitalei, unele dintre ele aflate la periferia Centrului Istoric, la care vom reface faţadele", a precizat Sorin Oprescu.

Totodată, edilul Capitalei a arătat că pe un teren viran din spatele Băncii Naţionale ar putea fi construită o parcare, precizând că a purtat discuţii cu trei sau patru investitori străini care au cumpărat între timp mai multe proprietăţi din Centrul Istoric, pentru refacerea acestor clădiri.

Potrivit consilierului pe credite externe al municipalităţii, Cristina Pârvulescu, vor fi refăcute din fonduri structurale două obiective din Centrul Istoric, respectiv Hanul Gabroveni şi Curtea Veche, dosarele pentru accesarea fondurilor europene fiind în prezent în procedură de refacere a documentaţiei.

Astfel, pentru reabilitarea infrastructurii stradale şi a utilităţilor în zona pilot a Centrului Istoric al Capitalei trebuiau refăcute 14 străzi - Lipscani, Stavropoleos, Poştei, Sfântu Dumitru, Filitti, Tonitza, Franceză, Smârdan, Şelari, Covaci, Şepcari, Zarafi, Gabroveni, Pasajul Francez - şi două pieţe - Sfântul Dumitru şi Sfântul Anton.

Dintre acestea sunt finalizate în proporţie de 90 la sută porţiuni din străzile Lipscani, între Calea Victoriei şi Carada, Poştei, între Sfântul Dumitru şi strada Franceză, Tonitza, între strada Franceză şi Sfântul Dumitru, Franceză, între Calea Victoriei şi Şelari, Smârdan şi Sfântul Dumitru.

De asemenea, pe strada Lipscani, între strada Carada şi Smârdan, lucrările au fost efectuate în proporţie de 65 la sută.

Din punct de vedere arheologic au fost desfăcute şi terminate patru străzi - Pasajul Francez, Zarafi, Gabroveni, precum şi strada Lipscani, între străzile Smârdan şi Brătianu, iar pe Stravropoleus, Filitti, Şelari, Covaci şi Şepcari lucrările nu au fost începute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici