Oprescu: Canalul Bucureşti-Dunăre, un prim pas în dezvoltarea bazinului dunărean

Realizarea canalului Bucureşti - Dunăre cu extensie spre Giurgiu - Ruse ar putea fi un prim pas în dezvoltarea bazinului dunărean cu implicarea instituţiilor publice din România şi din Bulgaria, a spus, joi, primarul Capitalei Sorin Oprescu, la Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunărene de la Viena.

1042 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Canalul Bucureşti-Dunăre, un prim pas în dezvoltarea bazinului dunărean

Sorin Oprescu (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat joi la dezbaterile din cadrul Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene (CoDCR), eveniment găzduit de Primăria Vienei, care a precedat lucrările celei de-a treia ediţii a Forumului anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Întâlnirea Comitetului Executiv extins al Oraşelor şi Regiunilor Dunărene a vizat perspectivele politicilor urbane în regiunea Dunării, în contextul elaborării unei Platforme Urbane în Regiunea Dunăreană (UPDR).

În alocuţiunea rostită în deschiderea evenimentului, Sorin Oprescu, a ţinut să sublinieze importantă includerii de către UE a capitalelor ţărilor riverane în elaborarea strategiei.

"Cred că dezvoltarea Dunării de Jos nu reprezintă doar o prioritate zonală. După discuţii privind strategia UE, care au durat aproape trei ani, astăzi este evident că avem nevoie de o Dunăre unificatoare şi nu de o graniţă între nord şi sud, între vest şi est. Avem nevoie de o Dunăre că axă majoră de dezvoltare economică şi socială, la nivelul continentului european. Sper că, după discuţiile din aceste zile să înţelegem că a venit momentul depăşirii stadiului declarativ şi să decidem împreună intrarea în etapă acţiunilor concrete", a declarat Sorin Oprescu.

Totodată, el şi-a exprimat convingerea că, pentru realizarea unei reale dezvoltări a bazinului dunărean, piatră de temelie este "elaborarea unui program complex, bazat pe un concept unitar, pentru întreg teritoriu, cu implicarea instituţiilor publice din România şi din Bulgaria, a Comisiei Europene şi a celorlalte instituţii continentale, administrative şi financiare.

"Un prim pas ar putea fi realizarea proiectului pentru zona economică Bucureşti Sud, în lungul canalului Bucureşti - Dunăre, cu extensie spre Giurgiu/Ruse. Atât Bucureştiul cât şi Sofia trebuie să se transforme în două locomotive de dezvoltare pentru a putea atinge obiectivele Strategiei Uniunii Europene privind conectivitatea şi creşterea calităţii vieţii", a mai spus Oprescu.

La rândul sau, referindu-se la nevoia de implicare a administraţiilor publice centrale şi locale în dezvoltarea şi implementarea unei strategii coerente în regiunea statelor dunărene, Kurt Puchinger, coordonator din partea Uniunii Europene pentru Strategia Dunării, Axă Prioritara 10, a subliniat nevoia armonizării politicilor europene dar şi a eliminării decalajelor în ceea ce priveşte statele participante.

"La costuri egale pentru produsele de bază - şi dau aici că exemplu preţul mediu al carburanţilor în Austria şi în statele Europei de est: 1,29 euro/litrul de motorină, în primul caz, respectiv între 1,3 - 1,41 euro în zonă Dunării de Jos - salariile medii în domeniul administraţiilor publice din aceste state sunt catastrofal de mici: aproape 6 din 10 angajaţi din administraţia publică locală câştiga mai puţin de 167 de euro pe luna, ceea ce înseamnă că marea majoritate a acestora au venituri mai mici decât un pensionar din aceste ţări. Este imposibil de imaginat că vom putea aduce bunăstare în
regiunea Dunării fără să realizăm, înainte de toate, o echilibrare graduală, dar rapidă, a veniturilor celor cărora astăzi le cerem să contribuie la definirea, implementarea şi dezvoltarea regiunii dunărene", a spus Puchinger.

La eveniment au mai fost prezenţi primarul oraşului Viena, Michael Haupl, primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, primarul Sofiei, Yordanka Fandakova, Peter Langer, coordonator general al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării, precum şi Jose Palmă Andres, director al Comisiei Europene, în cadrul DG-Regio, alături de alţi oficiali europeni.

Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici