Oprescu: Facturile bucureştenilor la întreţinere nu au motive să crească

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că facturile bucureştenilor la întreţinere nu au motive să crească, pentru că preţul la gigacalorie nu a fost majorat, iar municipalitatea a plătit subvenţia pentru gigacalorie.

18 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Facturile bucureştenilor la întreţinere nu au motive să crească

Oprescu: Facturile bucureştenilor la întreţinere nu au motive să crească (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Facturile la întreţinere nu au crescut şi nu motive să crească, deoarece Primăria Municipiului Bucureşti a plătit subvenţiile către RADET", a spus Sorin Oprescu, într-o conferinţă de presă.

Edilul şef al Capitalei a explicat că preţul gigacaloriei nu a fost majorat, el rămânând la 124 de lei, restul până la 300 de lei fiind compensat de municipalitate.

În aceste condiţii, Oprescu a subliniat că valoarea facturile la întreţinere nu poate creşte şi a făcut un apel la bucureşteni să ceară explicaţii administratorilor de bloc şi să verifice dacă nu cumva, în cazul în care există majorări, este vorba despre alte cheltuieli.

Totodată, Sorin Oprescu a recomandat bucureştenilor care constată creşteri nejustificate ale facturii la întreţinere să sesizeze municipalitatea, la numărul de telefon gratuit 0800.800.882.

În privinţa "datoriile istorice" ale RADET către ELCEN, Oprescu a explicat că Guvernul nu şi-a onorat obligaţiile faţă de Primăria Capitalei privind plata pentru subvenţii.

"Deşi datoria Guvernului nu a fost onorată, pentru că trebuie să primim sume restante încă de anul trecut, municipalitatea a plătit anul trecut întreaga sumă, astfel încât subvenţia la gigacalorie să fie acoperită", a spus Sorin Oprescu.

Primarul general a explicat că deşi, iniţial, în 2010, Guvernul datora municipalităţii 320 de milioane de lei, în urma emiterii unei ordonanţe de urgenţă această datorie a fost redusă la 142 de milioane de lei, din care la începutul anului trecut a fost virat în bugetul Primăriei Capitalei suma de 100 de milioane de lei.

"Nu mă întrebaţi de unde a apărut această ordonanţă şi această sumă, care a fost redusă de la 300 de milioane la 142 de milioane de lei, pentru că nu ştiu să vă răspund. Ştiu doar că nici din cei 142 de milioane de lei nu am primit decât 100 de milioane de lei la începutul anului trecut. Am suportat tot din bugetul municipalităţii, însă în felul acesta ajungem la fundul sacului", a explicat primarul general.

Edilul Capitalei a mai arătat că va cere Guvernului să onoreze plata datoriilor.

Oprescu a reafirmat că în această iarnă nu vor fi probleme din punct de vedere al creşterii facturilor la energia termică.

"Trebuie să primim sume restante de la Guvern încă de anul trecut. Nu întind mâna la Guvern şi am să-l rog să-şi onoreze datoriile, şi mă refer aici în primul rând la Ministerul Administraţiei şi Internelor", a mai spus Oprescu.

De asemenea, primarul general a arătat că "singură soluţie" a rezolvării problemelor existente între municipalitate, RADET şi ELCEN este concesionarea acestor servici şi a precizat că va supune discuţiei Consiliului General al Municipiului Bucureşti în curând această propunere de concesionare.

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, în 29 septembrie 2010, majorarea preţului la gigacalorie de la 119 la 124 de lei, din cauza creşterii TVA de la 19 la 24 la sută.

În Capitală, preţul de facturare al energiei termice furnizate populaţiei a fost aprobat în luna octombrie 2007 la nivelul sumei de 119 lei pe gigacalorie, cu TVA. Ca urmare a modificărilor aduse de OUG 58/2010 şi a creşterii cotei TVA la 24 la sută, preţul unei gigacalorii va fi de 124 de lei.

La începutul lunii octombrie 2010, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunţa că municipalitatea a decis să păstreze subvenţia la energia termică pentru toţi bucureştenii.

Oprescu preciza că preţul pe care îl vor plăti bucureştenii în această iarnă pentru gigacalorie va fi de 100 de lei plus TVA, efortul bugetar pentru acoperirea ajutorului fiind estimat la aproximativ 226 de milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici