Oprescu, Iliescu şi Constantinescu, la dezvelirea plăcii memoriale dedicate unei cleric albanez

Primarul Sorin Oprescu, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu şi premierul albanez Sali Berisha au fost prezenţi joi, în Capitală, la ceremonia de dezvelire a unei plăci memoriale dedicată lui Fan S. Noli - cleric ortodox, luptător pentru independenţa Albaniei şi om de cultură.

283 afișări
Imaginea articolului Oprescu, Iliescu şi Constantinescu, la dezvelirea plăcii memoriale dedicate unei cleric albanez

Oprescu, Iliescu şi Constantinescu, la dezvelirea plăcii memoriale dedicate unei cleric albanez (Imagine: Ovidiu Micsik - MediafaxFoto)

Evenimentul, organizat cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la proclamarea independenţei Albaniei, s-a desfăşurat la Biserica "Sf. Nicolae-Dintr-o zi" din sectorul 1, au precizat reprezentanţii municipalităţii bucureştene.

Fan S. Noli, care a fost premier al Albaniei în perioada iunie-decembrie 1924, s-a remarcat şi ca luptător pentru autocefalia Bisericii Ortodoxe Albaneze.

La ceremonie au mai fost prezenţi academicieni, oameni de cultură, personalităţi ale vieţii politice şi reprezentanţi ai corpului diplomatic la Bucureşti.

"Placa memorială dezvelită astăzi (joi - n.r.) înnobilează acest spaţiu al spiritului creştin şi sunt mândru că acest lucru se întâmplă în oraşul pe care îl administrez. Prietenii noştri albanezi vor sărbatori în curând Centenarul independenţei, prilej ca astăzi (joi - n.r.) să ne amintim de evenimentele şi de personalităţile trecutului nostru comun. Sunt o mulţime de fapte şi întâmplări în zbuciumata istorie a Balcanilor, care au dus la apropierea popoarelor noastre. Sunt onorat şi mişcat că imnul albanez a fost cântat prima dată la Bucureşti în anul 1907, pe versurile poetului albanez Asdreni şi pus pe notele cântecului «Pe al nostru steag e scris unire» al compozitorului român Ciprian Porumbescu", a declarat Oprescu, citat într-un comunicat remis MEDIAFX de Primăria Capitalei.

La rândul sau, premierul Albaniei, Sali Berisha, a subliniat faptul că Bucureştiul a jucat un rol important în organizarea demersurilor pentru crearea statului independent albanez.

"Ne exprimăm astăzi (joi - n.r.) recunoştinta faţă de România, prima ţară care a recunoscut independenţa statului albanez. Apreciez această ceremonie ca expresie a relaţiilor vechi de prietenie şi de colaborare între România şi Albania, între albanezi şi români. Ceremonia de astăzi este o dovadă a relaţiilor excelente dintre cele două ţări şi o inspiraţie pentru a duce mai departe aceste relaţii. România este ţara în care au fost inspiraţi renascentişti albanezi, iar Bucureştiul este unul dintre centrele cele mai importante de organizare a demersurilor pentru crearea statului independent albanez, este oraşul de unde patrioţii albanezi au plecat spre Vlora, pentru a ridica steagul independenţei", a spus Berisha.

Ceremonia a fost organizată de municipalitate, în colaborare cu Ambasada Albaniei la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici