Oprescu: La jumătatea verii se termină lucrările în Centrul Istoric, inclusiv o parcare de 800 locuri

Primăria Capitalei intenţionează să facă o parcare supraterană cu peste 800 de locuri în Centrul Istoric, să renoveze Hanul Gabroveni, care va costa aproximativ şapte milioane de euro, Sorin Oprescu estimând că la jumătatea verii vor fi terminate toate lucrările din Centrul Istoric.

170 afișări
Imaginea articolului Oprescu: La jumătatea verii se termină lucrările în Centrul Istoric, inclusiv o parcare de 800 locuri

Oprescu: La jumătatea verii se termină lucrările în Centrul Istoric, inclusiv o parcare de 800 locuri (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Primăria Capitalei are în proiect o parcare supraterană în Centrul Istoric cu peste 800 de locuri, pe cinci-şase etaje, aceasta fiind necesară pentru că zona se va dezvolta în continuare, a spus, vineri, primarul general Sorin Oprescu, în timpul inspectării stadiului lucrărilor.

Întrebat dacă va fi şi o parcare subterană, Oprecu a precizat că aceasta nu ar avea sens pentru 50-100 de maşini. Maşinile pentru aprovizionare vor avea acces în zonă dimineaţa, între orele 4.00 şi 6.00.

"Am estimat aproximativ 800-820 de locuri de parcare. Este suficient pentru un moment al zilei, la parter autocarele, iar deasupra va fi parcarea pentru maşinile mici", a precizat edilul şef al Capitalei.

Întrebat dacă dispune de fonduri pentru această parcare, Oprescu a răspuns: "Nimic nu ne lipseşte din tot ceea ce avem".

"Trebuie făcut un parteneriat public-privat, este singurul motor care împinge. Avem foarte mulţi parteneri privaţi şi asta mă bucură, pentru că ei înţeleg care este importanţa unei parcări în Centrul Istoric, dar nu a fost încă unul ales. Prezentăm problema în Consiliu şi imediat după ce trece PUZ-ul vor începe lucrările", a subliniat Oprescu.

Primarul general a precizat că sunt finalizate lucrările pe străzile Filitti, Verona, Franceză, Piaţa Sfântul Dumitru, urmând ca reabilitarea să se încheie şi pe străzile Poştei, Stavropoleus, Şepcari, Covaci, Gabroveni, Şelari, Căldărari.

Oprescu a mai spus că faţadele la patru case ale municipalităţii vor începe să fie renovate. "Încerc să am o întâlnire cu marile firme, marile concerne, ca fiecare să adopte câte o casă, să putem face faţada la casele de înălţime mică, parter şi etaj. La celelalte vor începe consolidările. Am discutat cu mai mulţi care doresc acest lucru în parteneriat public-privat, care presupune o concesiune temporară de un număr de ani, până se amortizează investiţia şi au câţiva ani de profit, pentru că aşa este normal, nu vine nimeni de ochi frumoşi", a spus primarul general.

În ce priveşte Hanul Gabroveni, Oprescu a spus că s-a terminat licitaţia la Ministerul Culturii şi va începe renovarea acestuia. Hanul Gabroveni va fi făcut ca un centru cultural european şi va costa cam şase-şapte milioane de lei, a precizat primarul.

El a adăugat că municipalitatea îşi manifestă dreptul de preempţiune pe clădirile primite de la Ministerul Culturii, acestea fiind înstrăinate sub forma de administrare în urmă cu 40, chiar 85 de ani. În Centrul Istoric este doar o astfel de clădire, iar în acest caz nu este cert că Primăria îşi va exercita acest drept, fiind încă negocieri. Este vorba de clădirea de vizavi de Banca Naţională, pe strada Lipscani numărul 25, unde a fost un sediul BCR.

Totodată, Oprescu a spus că Administraţia Centrului Istoric va avea sediul în clădirea în care se află în prezent Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, pentru ca toţi comercianţii din zonă să îşi poată rezolva problemele mai simplu.

Primarul Sorin Oprescu a precizat că s-a întâlnit, joi, cu preşedintele Benetton Group, care este interesat să investească în Centrul Istoric, dar că deocamdată nu este nimic concret, fiind vorba de o "simpatie" din ambele părţi.

"Benetton doreşte colaborarea cu noi, mai are o serie întreagă de afaceri în România, este şi apropiat de români. I-am arătat ieri cât am putut şi urmează să îi prezentăm legislaţia română, parteneriatul public-privat. M-ar onora să vină Benetton încoace şi probabil că o să vină, nu este nimic concret însă, decât o simpatie împărtăşită şi de o parte şi de alta, eu ca mare chirurg şi dânsul ( Luciano Benetton, n.r.) ca mare arhitect", a mai spus edilul Capitalei.

Oprescu estimează că la jumătatea acestei veri vor fi finalizate lucrările în Centrul Istoric şi se declară mulţumit de stadiul actual al lucrărilor, pentru că au început după 20 de ani într-un ritm normal.

"Sunt mulţumit că oamenii au început să înţeleagă, mai ales proprietarii de magazine care au venit să mă ajute, în sensul că am căzut de acord cu unii să facă faţada, să repare casa, chiar dacă nu este proprietatea lor. În aceste condiţii, le voi uşura şi eu activitatea lor, astfel încât acesta să reprezinte şi centru cultural, şi centru comercial", a mai spus primarul Sorin Oprescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici