Oprescu: Nu negociez Capitala cu nimeni. Regulamentul va deveni funcţional prin dispoziţie de primar

Edilul şef al Capitalei Sorin Oprescu a declarat luni, după neaprobarea proiectului privind funcţionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, că nu negociază Bucureştiul cu nimeni, precizând că va face ca acest regulament să devină funcţional începând cu 1 martie printr-o dispoziţie de primar.

724 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Nu negociez Capitala cu nimeni. Regulamentul va deveni funcţional prin dispoziţie de primar

Sorin Oprescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Eu nu negociez Bucureştiul cu nimeni, eu vi-l prezint dumneavoastră şi dumneavoastră hotărâţi", a spus Sorin Oprescu.

Primarul Sorin Oprescu a mai spus că nu va introduce pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a Consiliului General acest proiect şi va face ca Regulamentul să devină funcţional printr-o decizie de primar, în baza atribuţiilor pe care le are.

"Îl fac funcţional prin dispoziţie de primar pe care o s-o dau cu 1 martie", a mai spus Oprescu.

Întrebat de ce a apelat totuşi la punerea în dezbaterea publică a acestui proiect şi a votului consilierilor generali, Oprescu a spus că el este "un tip transparent" şi aşa află şi oamenii despre anumite lucruri.

Primarul general al Capitalei a precizat că înainte cu 10 minute de începerea şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost anunţat că proiectul nu va fi votat de consilierii generali, în urma unei "decizii politice".

"Domnul primar de la Sectorul 3 susţine că trebuie să discutăm. Eu nu am ce să discut decât pe lege şi i-am explicat că respect această lege", a spus Sorin Oprescu, înainte de votul care trebuia acordat proiectului.

Primarul Capitalei a mai spus că ceea ce l-a deranjat pe primarul Robert Negoiţă a fost faptul că administraţia locală a Sectorului 3 nu încasează taxele pentru ocuparea domeniului public pentru localurile şi viitoarele terase din Centrul Istoric.

Şi înainte de începerea şedinţei CGMB Oprescu a făcut declaraţii cu privire la o posibilă decizie politică care să împiedice aproabrea proiectului privind terasele sezoniere din Centrul Istoric.

"Nu facem altceva decât să încercăm să reglementăm ceea ce am încercat în urmă cu trei-patru ani şi nu am reuşit pentru că întotdeauna au stat la mijloc hotărâri politice care sunt aberante", a spus Sorin Oprescu înainte de începerea şedinţei CGMB.

Oprescu a precizat că speră să nu se confrunte din nou cu aceeaşi situaţie din urmă cu câţiva ani, precizând că, "la urma urmei, este vorba de o hotărâre administrativă care respectă legile în vigoare şi acolo unde există lege, nu există tocmeală".

"I-am explicat (lui Robert Negoiţă - n.r.) că Centrul Istoric este în administrarea Capitalei, care de altfel a făcut şi investiţiile în acea zonă şi că este normal ca taxele şi impozitele să fie încasate de către PMB. (...) Da este în administrarea noastră şi avem dreptul să facem acest lucru", a spus Sorin Oprescu, arătând că este vorba de un regulament pe care l-a făcut astfel încât să mulţumească pe toată lumea şi prin care încearcă "să nu omoare ceea ce s-a creat în acea zonă a Capitalei".

Proiectul privind funcţionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, care cuprinde regulile în cazul activităţilor de alimentaţie publică care se desfăşoară între 15 martie şi 15 noiembrie, nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Proiectul a fost votat de 16 consilieri generali, membri ai PDL şi PPDD, în timp ce alţi 23 dintre cei prezenţi în sală la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, membri ai USL, s-au abţinut.

Proiectul pentru funcţionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric cuprinde regulile privind activităţile de alimentaţie publică ce se desfăşoară între 15 martie şi 15 noiembrie şi stabileşte ca terasele din această zonă să funcţioneze până la ora 4.00.

"Agenţii economici care deţin terase amplasate în Centrul Istoric Bucureşti în perimetrul delimitat de Bulevardul Regina Elisabeta la nord, Bulevardul I.C. Brătianu la est, Splaiul Independenţei la sud şi Calea Victoriei la vest, au obligaţia ca, la orele 4.00, mobilierul să fie strâns în scopul asigurării condiţiilor necesare efectuării serviciilor de salubrizare", se arată în regulamentul supus aprobării în şedinţa de luni a CGMB.

Lansat în dezbatere publică în luna ianuarie, proiectul pentru aprobarea "Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti" propunea iniţial ca terasele sezoniere din Centrul Istoric să funcţioneze, între 15 martie şi 15 noiembrie, doar până la ora 22.00, excepţie de la această regulă făcând terasele din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei, care ar fi putut funcţiona până la ora 24.00 în timpul săptămânii şi în weekend până la ora 1.00.

Ulterior, în urma opiniilor expuse de reprezentanţii societăţii civile, cât şi de cetăţenii Capitalei care au transmis propuneri asupra actului normativ, pe perioada în care proiectul s-a aflat în dezbatere publică, regulamentul a fost schimbat, şi de comun acord cu patronii teraselor sezoniere s-a stabilit că, începând cu ora 4.00 dimineaţa, aceştia să elibereze domeniul public de mobilier, pentru a putea fi făcută salubrizarea străzilor.

În 2 februarie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat cu membrii Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric despre programul de funcţionare a teraselor sezoniere, dar şi despre posibilitatea ca acestea să aibă cromatică uniformă şi mobilier adecvat specificului zonei.

Primarul Sorin Oprescu a spus atunci că doreşte ca Centrul Istoric să arate ca orice zonă turistică şi de promenadă din centrul unei capitale europene dezvoltate.

Regulamentul mai prevede ca spectacolele live organizate pe terasele sezoniere să se termine la ora 22.00, fiind interzisă organizarea evenimentelor festive private, printre care şi nunţi sau botezuri.

Regulamentul stabileşte că vor constitui contravenţii amplasarea pe terase a altor elemente de amenajare decât cele avizate, depăşirea orarului de funcţionare, organizarea evenimentelor festive private, folosirea sistemelor de amplificare pentru difuzarea de muzică, servirea preparatelor "în veselă de plastic", montarea aparaturii electronice de tip TV, plasmă, LCD, LED, video proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.

În privinţa mobilierului folosit la ameanjarea terasei, potrivit proiectului de regulament, se vor putea folosi "numai seturi identice de tipuri de mobilier, evitând-se culorile stridente". Documentul prevede şi că este interzisă utilizarea mobilierului de terasă pliant şi a celui din material plastic, cromatica umbrelelor urmând să fie încadrată în paleta "alb-beige".

Delimitarea teraselor va fi făcută cu aranjamente florale verzi, "pe care agenţii economici se obligă să le întreţină", fiind interzisă utilizarea jardinierelor din plastic şi a plantelor decorative artificiale. De asemenea, în proiect se arată că este interzisă construirea platformelor şi amplasarea cortinelor de protecţie împotriva vântului şi a ploii sau a covoarelor din materiale plastice.

De asemenea, proiectul prevede şi că va fi interzisă prepararea în aer liber a oricăror produse alimentare, "cu excepţia standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurtă durată culturale, târguri sau expoziţii ce includ demonstraţii culinare".

Cei care încalcă aceste prevederi ar urma să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei, se mai arată în proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici