Opt penitenciare din România se confruntă cu revolte în care deţinuţii refuză mâncarea. Supraaglomerarea, motivul principal al protestelor

Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă că din cele 45 de unităţi de detenţie din România, în opt s-au înregistrat proteste ale deţinuţilor, manifestări violente existând la Penitenciarul Botoşani, în restul închisorilor condamnaţii protestând prin refuzul hranei.

2092 afișări
Imaginea articolului Opt penitenciare din România se confruntă cu revolte în care deţinuţii refuză mâncarea. Supraaglomerarea, motivul principal al protestelor

Opt penitenciare din România se confruntă cu revolte în care deţinuţii refuză mâncarea. Supraaglomerarea, motivul principal al protestelor

"Principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, precum: supraaglomerare, participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată", anunţă Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) printr-un comunicate de presă.

Potrivit sursei citate, "la Penitenciarul Botoşani, deţinuţii îşi exprimă nemulţumirile prin lovirea gratiilor, 8 deţinuţi au escaladat pavilionul unei secţii de deţinere, 43 de deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani".

La Penitenciarul Iaşi 480 de deţinuţi au refuzat hrana iar la Poarta Albă 50 de persoane condamnate au protestat în aceeaşi manieră. La închisoarea din Miercurea Ciuc 81 de deţinuţi au refuzat masa, iar la Vaslui 43.

La Brăila nouă deţinuţi au protestat prin refuzul hranei, la Oradea cinci iar la Giurgiu unul.

La nivelul tuturor unităţilor, angajaţii penitenciarelor au purtat discuţii individuale şi colective cu persoanele implicate în această formă de protest şi au încercat identificarea unor soluţii care să răspundă problemelor semnalate, mai transmite ANP.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a refuzat să comenteze situaţia din mai multe penitenciare din ţară în care deţinuţii protestează faţă de condiţiile existente, spunând doar că în momentul de faţă reprezentanţii ministerului lucrează la această situaţie.

Un număr de 43 de deţinuţi din Penitenciarul cu Regim Semideschis Vaslui refuză hrana şi scandează lozinci, în semn de solidaritate cu celelalte persoane private de libertate care protestează în închisorile din ţară, transmite corespndentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Penitenciarul cu Regim Semideschis Vaslui, deţinuţii refuză hrana şi au început să scandeze diferite lozinci, în sectorul destinat plimbărilor zilnice.

Protestul deţinuţilor de la Penitenciarul cu Regim Semideschis Vaslui are loc în semn de solidaritate cu celelalte persoane private de libertate care protestează în închisorile din ţară.

Penitenciarul din Vaslui, inaugurat în anul 2012, respectă standardele europene, fiind una din cele mai moderne astfel de instituţii din ţară. Camerele au trei sau patru paturi, sunt dotate cu televizoare şi băi. Pe fiecare etaj există sală de mese şi săli de recreere, bibliotecă şi sală de sport.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici