Oradea: Fostul vicepreşedintele al ANRP şi fiul acestuia, arestaţi pentru 30 de zile

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Cătălin Dumitru şi fiul acestuia, reţinuţi joi de procurorii DNA Oradea între-un dosar de mită de un milion de euro, au fost arestaţi, vineri, pentru 30 de zile.

409 afișări
Imaginea articolului Oradea: Fostul vicepreşedintele al ANRP şi fiul acestuia, arestaţi pentru 30 de zile

Oradea: Fostul vicepreşedintele al ANRP şi fiul acestuia, arestaţi pentru 30 de zile (Imagine: Shutterstock)

Curtea de Apel Oradea a admis, vineri seară, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de procurorii DNA Oradea pe numele fostului vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Catalin Dumitru, şi al fiului acestuia, Cătălin Alexandru Dumitru, reţinuţi cu o zi în urmă pentru o mită de un milion de euro pretinsă unui om de afaceri care trebuia să încaseze despăgubiri de cinci ori mai mari de la stat.

Procurorii DNA Oradea l-au prezentat în faţa instanţei, tot cu propunere de arestare preventivă, şi pe omul de afaceri care plătise mita, Michael Mureşan, şi care a fost, de asemenea, arestat pentru 30 de zile.

Decizia instanţei a venit după dezbateri în sala de judecată care au durat mai bine de şase ore, însă nu este definitivă. Ea poate fi contestată, în termen de 48 de ore de la pronunţare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fostul vicepreşedinte al ANRP Cătălin Dumitru a fost reţinut joi, de procurorii DNA Oradea, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de fiul acestuia, Cătălin Alexandru Dumitru, acuzat de complicitate la cele două infracţiuni.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în luna martie 2013, Cătălin Dumitru, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor la acea dată, a pretins unui om de afaceri un milion de euro din totalul de 5.213.222 de euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite.

"În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susţinut că îşi va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită", precizau procurorii.

În 13 mai 2013, Cătălin Dumitru a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fiului său, echivalentul sumei de un milion de euro, susţineau procurorii.

"Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, persoana respectivă a întocmit în fals înscrisuri sub semnătură privată intitulate «Contract de împrumut», întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracţională", arătau procurorii în documentul citat.

Totodată, pentru a ascunde originea ilicită a banilor, din suma de un milion de euro, Cătălin Dumitru a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, autoturisme de lux şi imobile.

"În paralel, în cursul lunii mai 2013, aceeaşi persoană i-a dat lui Bran Daniel - Marin (inculpat în acelaşi dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios", potrivit sursei citate.

În aceeaşi cauză sunt urmăriţi penal Daniel Marin Bran, reţinut în decembrie 2013, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, şi Dragoş Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici