Oraşul care eliberează mult aşteptatele certificate de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex

  • Veşti bune pentru comunitatea LGBTQIA+. Societăţile şi factorii de decizie încep să accepte că iubirea nu ţine cont de sexul sau genul persoanei.
  • Certificatele de parteneriat permit cuplurilor de acelaşi sex să fie tratate ca şi cuplurile căsătorite în domenii precum locuinţele, sănătatea şi asistenţa socială.
654 afișări
Imaginea articolului Oraşul care eliberează mult aşteptatele certificate de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex

Miki şi Katie, alături de pisica lor. FOTO Yuichi Yamazaki/AFP

Tokyo eliberează mult aşteptatele certificate de parteneriat între persoane de acelaşi sex. Autorităţile din Tokyo a început de marţi să elibereze certificate de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex care locuiesc şi lucrează în capitală, o măsură aşteptată de mult timp într-o ţară care încă nu permite căsătoria egală între persoane de aceelaşi sex.

Statutul nu conferă aceleaşi drepturi ca şi căsătoria, dar permite partenerilor LGBTQIA+ să fie trataţi ca şi cuplurile căsătorite în ceea ce priveşte accesul la anumite servicii publice în domenii precum locuinţele, sănătatea şi asistenţa socială.
 
Peste 200 de autorităţi locale din Japonia au făcut deja demersuri pentru a recunoaşte parteneriatele între persoane de acelaşi sex, de când districtul Shibuya din Tokyo a fost pionierul acestei măsuri, în 2015.
 
Până vineri, săptămâna trecută, 137 de cupluri au solicitat un certificat, a declarat guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike.
 

Cuplurile LGBTQIA+ vor să fie recunoscute ca familii

 
Există speranţe mari în rândul susţinătorilor că introducerea certificatelor de parteneriat între persoane de acelaşi sex, care acoperă atât rezidenţii din Tokyo, cât şi navetiştii, va ajuta la combaterea discriminării comunităţii LGBTQIA+ în Japonia.
 
Miki şi Katie se numără printre cei care nu au avut nicio dovadă oficială a relaţiei lor. „Cea mai mare teamă a mea a fost că vom fi tratate ca pe nişte străine în caz de urgenţă”, a declarat Miki pentru AFP.
 
În lipsa unui certificat de parteneriat, cuplul, care a cerut să fie menţionat cu prenumele lor, obişnuia să ascundă un bilet în portofelul lor cu datele lor de contact. „Dar acestea erau nesemnificative şi am considerat că documentele oficiale certificate de guvernul local ar fi mai eficiente”, a spus Miki. „Cu cât mai mulţi oameni vor cere cu atât mai mult comunitatea noastră se va simţi încurajată să spună familiei şi prietenilor despre relaţiile lor, fără a-şi ascunde adevărata identitate".
 
În ultimii ani, Japonia a făcut paşi mărunţi în direcţia acceptării diversităţii sexuale şi identităţii de gen.
 
Tot mai multe firme îşi proclamă acum sprijinul pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex, iar în emisiunile TV apar personaje gay.
 
Un sondaj realizat în 2021 de postul public de televiziune NHK a arătat că 57% din public era în favoarea căsătoriilor gay, faţă de 37% care se opuneau.
 
Dar obstacolele rămân, un tribunal din Osaka a decis în iunie că nerecunoaşterea de către ţară a uniunilor între persoane de acelaşi sex este constituţională.
 
Această decizie a reprezentat un regres pentru militanţi, după verdictul istoric de anul trecut al unui tribunal din Sapporo, care a declarat că situaţia actuală încalcă dreptul la egalitate garantat de Constituţie al Japoniei.
 

Dreptul la moştenire, încă negarantat

 
Prim-ministrul Fumio Kishida s-a arătat prudent cu privire la posibilitatea unor modificări legislative care să recunoască parteneriatele între persoane de acelaşi sex la nivel naţional.
 
„Unii politicieni au făcut comentarii cu adevărat negative, cum ar fi că suntem bolnavi mintal”, a declarat Katie pentru AFP. „Dar familiile nu sunt întotdeauna alcătuite dintr-o mamă, un tată şi doi copii. Ar trebui să fim mai flexibili”. a spus ea.
 
„Consider că nivelul de înţelegere al japonezilor faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex este acum suficient de ridicat”, a declarat Miki. „Tot ce rămâne este ca factorii de decizie politică să fie serioşi în această privinţă şi să facă schimbări”.
 
Dreptul la moştenire în cazul decesului partenerului nu este încă garantat, în timp ce lipsa vizei de soţ/soţie a lui Katie face ca posibilitatea de a rămâne în Japonia să fie mai puţin stabilă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici