Orban: Nu a fost o mişcare spontană, protestul este ilegal

Ministrul Ludovic Orban, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că oprirea circulaţiei trenurilor nu a fost o mişcare spontană de protest, pentru că a debutat simultan în toată ţara şi a fost reluată tot simultan, la aceeaşi oră, adăugând că această formă de protest este ilegală.

1 afișare
Imaginea articolului Orban: Nu a fost o mişcare spontană, protestul este ilegal

Orban: Liderii sindicali nu trebuie să se ascundă în spatele unei mişcări spontane

Ministrul Transporturilor a precizat că este imposibil de crezut că aproximativ două mii de angajaţi au comunicat între ei astfel încât să-şi sincronizeze încetarea şi reluarea activităţii simultan.

În opinia ministrului, refuzul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu de către o parte a angajaţilor celor trei companii de căi ferate a fost coordonat de liderii sindicali. El a adăugat că, în acest sens, declaraţiile liderilor sindicali sunt elocvente. "Această mişcare este ilegală şi excede cadrul legal", a spus Orban.

Demnitarul a precizat că încă din noaptea de joi spre vineri au fost luate o serie de măsuri, împreună cu managerii celor trei companii feroviare. Astfel, ministrul a spus că a fost mobilizat personalul de conducere, la prima oră, la toate segmentele celor trei companii feroviare.

Totodată, a fost pregătit personal de rezervă care să suplinească personalul ce ar fi refuzat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. O altă măsură a vizat mobilizarea echipelor de control, astfel încât să se deruleze toate procedurile de verificare pentru ca, în baza lor, ulterior să fie dictate sancţiunile în cazul acestor încălcări.

În acelaşi timp, Orban a spus că personalul de conducere i-a informat pe angajaţi cu privire la consecinţele opririi trenurilor pentru ca aceştia să cunoască efectele în cazul în care ar recurge la astfel de acţiuni.

Cu toate acestea, ministrul spune că măsurile luate nu au putut împiedica oprirea trenurilor.

Ministrul a arătat că acest "caracter spontan" al protestului a fost reflectat şi din locurile în care s-a simţit intens, acţiunea fiind declanşată de impiegaţii de mişcare, unde efectele au fost cele mai intense şi de mecanicii de locomotivă.

"Aici a fost cel mai mare număr de angajaţi care nu şi-au îndeplinit obiectivele de serviciu şi care a dus la oprirea trenurilor", a conchis ministrul Transporturilor.

Liderii federaţiilor sindicale feroviare au declarat că acţiunea de vineri dimineaţă, care a durat aproximativ trei ore şi care a determinat blocarea mai multor trenuri în gări, a fost una voluntară.

Liderii federaţiilor sindicale din transportul feroviarilor au fost invitaţi, pentru vineri la prânz, să continue negocierile cu reprezentanţii societăţilor de cale ferată, la sediul Ministerului Transporturilor. La ora transmiterii ştirii, discuţiile continuau.

Începând cu ora 7:00, numeroase trenuri au fost oprite în gări, în mai multe locuri din ţară, iar călătorii au avut posibilitatea să-şi primească banii de bilete înapoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici