Orban: „Poliţia să sprijine direcţiile de sănătate publică pentru a-i izola pe cei care au avut contact cu bolnavii COVID”

Riscul de răspândire a noului coronavirus a crescut cât timp nu a existat lege prin care să se poată impune restricţii pentru bolnavi, potrivit premierului Ludovic Orban. Acesta a cerut Poliţiei să vină în sprijinul direcţiilor de sănătate publică (DSP-uri).

878 afișări
Imaginea articolului Orban: „Poliţia să sprijine direcţiile de sănătate publică pentru a-i izola pe cei care au avut contact cu bolnavii COVID”

Orban despre rolul DPS-urilor FOTO Mediafax

Ludovic Orban a  cerut, în videoconferinţa cu directorii DSP şi prefecţii din ţară, mai multe lucruri extrem de importante pentru a creşte eficienţa luptei contra răspândirii coronavirusului. Cel puţin, asta a declarat premierul marţi, într-o conferinţă de presă.

„Direcţiile de Sănătate Publică vor trebui să emită, de urgenţă, toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus, care fie nu s-au internat în spital în urma diagnosticului, fie au ieşit la cerere din spital înainte de a fi vindecate. Este vorba de peste 4.500 de persoane pozitive pentru care în perioada de până la adoptarea legii nu am avut teme pentru a dispune izolarea, evaluarea stării de sănătate şi tratamentul în cadrul unităţilor spitaliceşti sau la domiciliu, în cazul celor care nu prezintă simptome evidente”, a spus Orban.

De asemenea, premierul a solicitat accelerarea anchetelor epidemiologice atât în cazul persoanelor diagnosticate pozitiv până în prezent, cât şi pe viitoar, la persoanele care urmează să fie diagnosticate.

„Este foarte important să se emită deciziile administrative prin care să se dispună izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru orice persoană care a intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca fiind pozitive, infectate cu coronavirus”, a mai spus Orban.

Controale mai intensificate: Poliţia va susţine DSP-urile în identificarea rapidă a persoanelor

Totodată, prim-ministrul a solicitat tuturor instituţiilor cu atribuţii de control ca, sub coordonarea prefecţilor, să fie intensificate controalele şi să fie mobilizaţi toţi angajaţii cu atribuţii de control pentru a-i identifica pe cei care nu respectă legea şi regulile de protecţie sanitară impuse prin acte normative emise de Guvern, de ministere, de agenţii şi de alte autorităţi ale administraţiei centrale.

Nu în ultimul rând, premierul a solicitat Poliţiei să susţină direcţiile de sănătate publică în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, astfel încât „să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare în cazul în care acest lucru este solicitat de cetăţean”.

„Am solicitat Poliţiei să reia controalele prin care să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus izolarea sau carantinarea respectă măsura dispusă de către autorităţile sanitare”, afirmă premierul.

Ludovic Orban a precizat că în ultima perioadă România se confruntă cu o creştere semnificativă nu doar a numărului de cazuri de covid-19, ci şi cu o creştere semnificativă a riscului de transmitere a virusului în comunităţi.

„Dacă la data de 1 iunie aveam cel puţin un caz în ultimele 14 zile în 350 de localităţi, astăzi există cel puţin un caz în ultimele 14 zile în 954 de localităţi. Asta înseamnă că există riscul de transmitere din cauza prezenţei acel puţin unei persoane infectate în peste 950 de localităţi”, a explicat Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici