Ordin al lui Oprea: Onorul se dă tuturor demnitarilor la ceremonii. Băsescu: Să nu fim penibili

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a emis, pe 30 aprilie, un ordin potrivit căruia onorul militar, acordat până acum doar preşedintelui, se va da fiecărui demnitar public prezent la o ceremonie, preşedintele Traian Băsescu comentând joi: "Totul este să încercăm să nu fim penibili".

494 afișări
Imaginea articolului Ordin al lui Oprea: Onorul se dă tuturor demnitarilor la ceremonii. Băsescu: Să nu fim penibili

Ordin al lui Oprea: Onorul se dă tuturor demnitarilor la ceremonii; Băsescu: Să nu fim penibili

Potrivit "Gândul", vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a emis, pe 30 aprilie, un ordin prin care stabileşte regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare executate de Ministerul Afacerilor Interne.

"Spre deosebire de regulamentul Armatei, singurul în vigoare până acum, unde onorul se dă celei mai înalte funcţii în stat prezente la o ceremonie, cel emis de Oprea la Interne prevede că onorul se dă pentru fiecare demnitar public prezent la o ceremonie - fie el preşedinte, premier, ministru de Interne sau secretar de stat. Decizia vine în urma scandalului din aprilie, de la bilanţul anual al MAI, când fanfara Internelor a prezentat onorul şi preşedintelui Traian Băsescu, şi premierului Victor Ponta, contrar regulamentului în vigoare, care prevedea că doar Băsescu, cu cea mai înaltă funcţie prezentă, ar fi trebuit să fie primit cu onor militar", precizează "Gândul".

Joi seară, la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a declarat, răspunzând unei întrebări pe această temă că "totul este să încercăm să nu fim penibili" şi că mai bine se defiinţează onorul. Băsescu a spus că protocolul este pentru instituţii militare, militarizate şi are rostul lui, pentru că pleacă din Constituţie, care spune că preşedintele este comandatul Armatei.

Şeful statului a comentat faptul că ministrul de Interne se prevalează de faptul că poliţiştii sunt civili, şi a arătat că Jandarmeria este militară, aceasta fiind cea care dă onorul. "Ministerul de Interne poate să facă ce vrea. Vin cinci miniştri, premier, preşedinte, preşedinţii de Camere, vă daţi seama de câte ori cântă oamenii aceia. Totul este să încercăm să nu fim penibili (..) Poate la Ministerul de Interne cel mai bine ar fi să desfiinţeze acest moment, pentru că îl împinge în ridicol", a spus Traian Băsescu.

El a menţionat că "aplecarea drapelului, salutul drapelului, intonarea imnului de stat, sunt lucruri sfinte, pe care niciun stat nu le-a banalizat, nu le-a dus în derizoriu". "Ce pot să fac, decât să privesc şi poate să zâmbesc?", a mai spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici