Video Ordonanţa care interzice cumulul pensie-salariu nu încalcă Constituţia

Ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul din sistemul public nu încalcă textul contituţional, deoarece nu îngrădeşte dreptul la muncă şi nici nu creează excepţii de la aplicarea legii, conform unei decizii anterioare a Curţii Constituţionale, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

703 afișări

"Ţinta noastră nu o reprezintă nici profesorii, nici actorii, nici asistenţii maternali, nici asistenţii persoanelor cu dizabilităţi, care pot să îşi continue activitatea în regim de convenţie civilă şi să fie plătiţi pentru ceea ce punctual desfăşoară până când posturile respective vor fi scoase la concurs", a spus Boc, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

El a arătat că aceste categorii de persoane pot fi plătite pe baza convenţiei civile, recunoscută "încă de la Alexandru Ioan Cuza" în Codul Civil.

"Cu părere de rău, am observat cum s-a încercat să fie denaturată această intenţie, concretizată în ordonanţa de urgenţă a noastră, de bună credinţă, cum că noi, acest Guvern, am avea ceva cu categorii extrem de respectate din societate şi cărora le apreciem meritul şi contribuţia pe care au în sistemul nostru public. Aici, soluţiile pe care le-am găsit, sunt cele consacrate de lege, nimic altceva. Avem convenţia civilă - este recunoscută încă de la Alexandru Ioan Cuza - în Codul Civil. Şi pentru toţi care-şi mai pun întrebări care este temeiul convenţiilor civile, îi rugăm respectuos să consulte Codul Civil în vigoare, care n-a fost abrogat şi este valabil. Dacă nu există în Codul Muncii expres reglementată, nu înseamnă că ea a fost abrogată din Codul Civil, deci este permisă", a spus Boc.

Potrivit premierului, prin ordinul comun emis de ministrul Muncii şi cel al Finanţelor că interpretările abuzive nu se justifică au fost prevăzute precizări foarte clare conform cărora asistenţii maternali, asistenţii persoanelor cu handicap, profesorii pensionari, medicii, actorii pot lucra în continuare pe baza cadrului legal existent, în regimul plăţii concrete pentru munca desfăşurată, urmând ca, în timp, locurile să fie ocupate prin concurs în sistemul public.

Atenţionat de jurnalişti că ordonanţa Guvernului face referire la cumularea pensiei cu veniturile, nu cu salariul, premierul a arătat că actul normativ nu a fost modificat şi că, pentru a fi evitate "interpretările abuzive', a fost emis ordinul comun al ministrului Muncii şi al ministrului Finanţelor.

"Aş vrea să mai răspund şi celor care se întrebau, poate de bună credinţă, cum a fost posibil să nu convoci Parlamentul din moment ce s-a emis o ordonanţă de urgenţă. Vreau să le reamintesc că această ordonanţă de urgenţă a fost emisă înainte de intrarea în vacanţă a Parlamentului, iar Parlamentul se convoacă de drept numai în situaţia în care ordonanţele de urgenţă intervin pe perioada vacanţei parlamentare, deci după 1 ianuarie. Această ordonanţă a fost emisă înainte de 1 ianuarie, de finalizarea sesiunii parlamentare septembrie - decembrie, potrivit Constituţiei. Deci, de aceea nu a fost nevoie de convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară", a adăugat şeful Guvernului.

El a arătat că pe lângă Legea pensiilor, în România mai există legi pe baza cărora sunt acordate pensii speciale pentru diverse categorii, precum personalul diplomatic, magistraţi, angajaţi din aviaţia civilă şi sistemul de apărare. Ca exemple în acest sens, premierul a arătat că personalul diplomatic are o pensie de serviciu de 50 milioane lei vechi, la care se adaugă un salariu de 135 milioane lei vechi din sistemul public.

Alte exemple prezentate de şeful Guvernului sunt din magistratură, unde sunt pensii de serviciu de 150 milioane lei vechi, la care se adaugă un salariu de 165 de milioane lei vechi, şi din Autoritatea Aeronautică Civilă, unde pensia de serviciu se ridică la 160 de milioane lei vechi, plus un salariu de 200 milioane lei vechi.

"Trebuie să se înţeleagă că acest buget nu este un sac fără fund, ci are anumite limite şi avem obligaţia legală şi morală să gestionăm corect banii publici", a spus Boc.

Citeşte şi

Guvernul: Interdicţia cumulului pensiei cu salariul, în acord cu o decizie a CC

Profesorii, medicii şi actorii pot cumula pensia cu alte venituri prin convenţie civilă

Băsescu: OUG privind cumulul salariului cu pensia a vizat abuzul pe seama banului public

Avocatul Poporului a contestat la CC ordonanţa privind cumulul pensiei cu salariul

Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu - surse

Pensionarii care au primit compensaţii trebuie să restituie banii la reangajarea în sistemul public

Actorii contestă noua ordonanţă privind pensiile

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici