OUG: Salariile majorate pentru profesori, condiţionate de legea salarizării unice

Salariile majorate cu 50% pentru profesori vor fi acordate începând cu plata drepturilor salariale aferente lunii aprilie 2009, dar în condiţii care vor fi stabilite prin legea de salarizare unitară a bugetarilor, pe baza unor criterii de performanţă şi în raport cu calitatea actului de învăţământ.

91 afișări
Imaginea articolului OUG: Salariile majorate pentru profesori, condiţionate de legea salarizării unice

OUG: Salariile majorate pentru profesori, condiţionate de legea salarizării unice

"Valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 a salariilor personalului didactic din învăţământ, stabilită prin Legea 221/2008 pentru aprobarea OG 15/2008 privind creşterile salariale care se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, se va aplica începând cu plata drepturilor salariale aferente lunii aprilie 2009, în condiţiile prevăzute de legea unitară de salarizare a personalului din sectorul bugetar şi ţinând seama de gradul de îndeplinire a criteriilor de performanţă, de creşterea competitivităţii şi calităţii actului de învăţământ", se arată în ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a amânat până în aprilie 2009 majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

În actul normativ se mai arată că valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 a salariilor personalului didactic din învăţământ, aplicabilă în perioada ianuarie-martie 2009 inclusiv, va fi stabilită prin actele normative care vor reglementa creşterile salariale acordate în 2009 personalului din sectorul bugetar.

Prin ordonanţa de urgenţă aprobată marţi, Guvernul a redus indicatorul salarial aferent coeficientului de multiplicare pentru intervalul octombrie-decembrie 2008 la nivelul decis de Executiv la începutul anului, respectiv de la valoarea de 400 lei decisă de Parlament la 266,026 lei pentru funcţia de profesor universitar şi de la aceeaşi valoare decisă de Parlament de 400 lei la 299,933 lei pentru funcţiile didactice.

Valorile decise de Parlament pentru indicatorul la care se calculează coeficientul de multiplicare au fost abrogate de Guvern.

Ordonanţa de urgenţă include în preambul cifrele transmise, săptămâna trecută, printr-o scrisoare, preşedintelui Traian Băsescu de către premierul Călin Popescu Tăriceanu şi prin care se arată că acele cheltuieli de personal suplimentare generate de aceste creşteri salariale sunt de 711 milioane lei pentru lunile noiembrie şi decembrie ale trimestrului IV 2008, ceea ce reprezintă 0,14 % din PIB, şi de 4,2 miliarde lei pentru întreg anul 2009, respectiv 0,74 % din PIB.

Ca şi în scrisoarea premierului, în ordonanţă se susţine că această majorare salarială nu poate fi susţinută în actualul context economic şi va obliga la majorarea deficitului bugetar sau la reducerea drastică a cheltuielilor cu investiţiile, precum şi la presiuni din partea altor bugetari pentru creşterea salariilor.

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a decis, marţi, să amâne până în luna aprilie 2009 termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici