(P) Janta aliaj vs. janta din oţel: Care este mai durabilă?

409 afișări
Imaginea articolului (P) Janta aliaj vs. janta din oţel: Care este mai durabilă?

Jantele din aliaj sunt mai uşoare, mai rigide şi îmbunătăţesc atât performanţa, cât şi imaginea maşinii, dar sunt acestea mai bune şi în cazul unui impact?

În cele mai multe cazuri, atunci când cineva decide să schimbe aspectul maşinii sale pentru a o face mai atractivă, accentul se pune pe roţi. Schimbarea jantelor şi, adesea, a anvelopelor, este ieftină dacă ştiţi de unde să le cumpăraţi, este relativ simplă, iar schimbarea finală poate fi uimitoare.

În plus, janta aliaj nu este doar plăcută din punct de vedere estetic, ci poate face o diferenţă decisivă în ceea ce priveşte comportamentul dinamic al vehiculului, în special în viraje.

Cu toate acestea, deşi contribuie la o imagine şi un comportament mai bun al vehiculului, atunci când jantele din aliaj sunt cu adevărat solicitate în situaţii complicate, cum ar fi suferirea unor impacturi la viteze mari, diferenţa de material dintre acestea şi jantele din oţel poate juca un rol transcendental în rezultatul final, utilizatorul fiind principalul păgubit.

Băieţii de la Hydraulic Press Channel au testat cum se comportă ambele jante în condiţii de stres extrem. Aceste încercări au fost efectuate cu pneurile montate, iar testele au fost efectuate atât în direcţie verticală, cât şi în direcţie orizontală.

Jantele din aluminiu, sub observaţie

Începând cu janta aliaj de aluminiu, aceasta poate rezista la o forţă de până la 20 de tone înainte de a ceda. Cu toate acestea, din cauza rigidităţii sale, atunci când se produce o defecţiune, aceasta provoacă o fragmentare a jantei care o forţează să se rupă în bucăţi şi este şi mai violentă atunci când forţa este aplicată în direcţie laterală.

Jantele din oţel nu sunt la fel de rezistente

Pe de altă parte, janta din oţel începe să cedeze mult mai devreme decât janta aliaj, însă se deformează treptat, fără a se rupe, absorbind astfel energia impactului. Prin urmare, într-o situaţie accidentată, cele din urmă sunt mai rigide, dar primele, care sunt mai ieftine, au o capacitate mai bună de absorbţie a şocurilor.

Avantajele utilizării jantelor din aliaj de aluminiu pe autovehicul

Schimbarea materialelor presupune o serie de avantaje pentru producatori, care au in mana un metal mult mai maleabil, versatil si economic. În cazul utilizatorilor, deoarece jantele din aluminiu cântăresc mai puţin, acestea oferă performanţe mai bune vehiculului şi permit economii de combustibil.

Greutatea redusă a jantelor din aliaj permite atenuarea presiunii asupra sistemului de suspensie al vehiculului. Acest lucru oferă mai multă stabilitate şi, în acelaşi timp, o mai mare manevrabilitate. De asemenea, prelungeşte durata de viaţă a acestei părţi a maşinii deoarece, în medie, o jantă de aluminiu cântăreşte cu aproximativ 17 kilograme mai puţin decât una din oţel.

La fel, ele nu sunt numai benefice pentru suspensie, deoarece îmbunătăţesc şi sistemul de frânare. Modelele de jante din aliaj îndeplinesc o funcţie practică, care este de a permite o răcire mai mare a sistemului de frânare. În mod similar, profesioniştii se asigură că acest tip de jantă reduce frecarea şi temperaturile întregului sistem de frânare al vehiculului cu până la 20%.

Mai multe avantaje: preţ şi siguranţă

Jantele din aliaj de aluminiu ofera multa siguranta. Pe lângă faptul că favorizează performanţa suspensiei şi a sistemului de frânare, sunt benefice şi pentru anvelope. Aluminiul are o rată de disipare a căldurii mai mare decât alte materiale, ceea ce prelungeşte durata de viaţă a cauciucurilor prin reducerea uzurii.

Pe de altă parte, aluminiul de înaltă rezistenţă pe care îl are aliajul conferă acestui tip de jante o rezistenţă mai mare la impact. Aceasta înseamnă că nu se deformează uşor, deoarece au un nivel mai bun de absorbţie a şocurilor, cum am amintit mai devreme. În timpul conducerii maşinii, jantele de aliaj permit o aderenţă mai bună pe şosea.

Două dintre avantajele care atrag cel mai mult cumpărătorii de jante din aliaj sunt preţurile competitive şi întreţinerea redusă. Există şi alte aliaje care sunt şi mai uşoare, precum magneziul sau fibra de carbon. Cu toate acestea, preţurile lor sunt prohibitive pentru majoritatea şoferilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici