(P) Tot ce trebuie să ştii despre testul molecular PCR pentru detectarea coronavirusului

3471 afișări
Imaginea articolului (P) Tot ce trebuie să ştii despre testul molecular PCR pentru detectarea coronavirusului

(P) Tot ce trebuie să ştii despre testul molecular PCR pentru detectarea coronavirusului

Când trebuie să ne testăm?

Clinica Centrul Excelenţa recomandă testarea PCR persoanelor care raportează simptome de infecţie respiratorie cu debut brusc, cu cel puţin una dintre următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respiraţie şi care nu au o altă cauză care să explice aceste simptome. Recomandăm să se facă o programare pentru realizarea unui test cât mai curând posibil şi să se autoizoleze înainte şi după test, în aşteptarea rezultatului. Preţul unui test Covid PCR este de 330 de lei şi rezultatul îl vei primi pe e-mail în aceeaşi zi.

Clinica Centru Excelenţa se află în Bucureşti pe Şoseaua Colentina la nr. 274 şi deserveşte sectorul 2 al capitalei şi zonele limitrofe. Apelează cu încredere la noi indiferent dacă locuieşti în zonă sau eşti în trecere.

Recomandăm testarea şi celor care locuiesc cu o persoană infectată sau au intrat în contact cu o persoană infectată.

De asemenea cei care au călătorit internaţional în ultimele 14 zile şi prezintă simptome de genul celor enumerate anterior.

Cei care au un test PCR negativ şi apoi continuă să fie expuşi sau dezvoltă simptome ar trebui să fie retestaţi.

Oricine este depistat pozitiv trebuie să se autoizoleze acasă timp de minimum 14 zile până când toate simptomele dispar.

Înainte de a ieşi din izolare se  recomandă de asemenea retestarea PCR care evident trebuie să aibă rezultat negativ.

 

Ce se înţelege prin contact apropiat cu o persoană bolnavă?

Pentru că ştim că se recomandă testarea PCR atunci când aţi intrat în contact cu o persoană bolnavă de Covid-19 vom face definiţia contactului apropiat. 

Contact apropiat înseamnă că locuiţi în aceeaşi gospodărie cu un pacient care are COVID-19 sau aţi avut contact fizic direct cu o persoană care a fost diagnosticată cu COVID-19, fără să vă protejaţi sau aţi intrat în contact cu secreţii infectioase de la o persoana bolnavă. De asemene dacă aţi avut contact fără mască faţă în faţă sau aţi stat în aceeaşi încăpere cu o persoană cu COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi pentru o durată de peste 15 minute se consideră contact apropiat.

 

Ce este testul Real Time PCR?

Testele de identificare Real Time PCR sunt teste de biologie moleculară ce confirmă prezenţa virusului SARS-CoV-2. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca diagnosticul de boală să se pună utilizând acest tip de teste. Avantajul lor este că pun în evidenţă virusul, chiar dacă acesta este prezent în organism în cantităţi foarte mici.

Testele genetice (sau moleculare) includ testul reacţiei în lanţ a polimerazei cu transcripţie inversă (RT-PCR - Real Time PCR) pentru a identifica acidul ribonucleic (ARN) din salivă sau nazal.

Deoarece genomul SARS-CoV-2 este format din ARN, trebuie convertit în ADN şi apoi se efectuează o reacţie în lanţ a polimerazei. Reacţia în lanţ a polimerazei (PCR) este o tehnică care amplifică ADN-ul.  Enzima care converteşte genomul ARN în ADN se numeşte „transcriptază inversă” sau RT.

Testele RT-PCR sunt suficient de rapide (aproximativ 7 ore de la începerea analizei până la rezultat), astfel încât eliberarea rezultatului către pacient se face în decurs de o zi lucrătoare după intrarea probei în laborator. Rezultatele sunt disponibile atât online cât şi cu ridicare de la sediul nostru.

 

Cum te pregăteşti pentru recoltarea probei pentru testului PCR?

Pentru exsudatul nazofaringian, pacientul trebuie să ţină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale şi a celei nazale. Pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea lichide înainte de recoltare. De asemenea nu este indicat să se fumeze sau să se consume gumă de mestecat sau tablete mentolate.

 

Cine ar mai trebui să solicite testarea PCR?

Testul pentru diagnosticarea infecţiei acute COVID-19 poate fi solicitat de angajatori pentru testarea echipei înainte de reluarea activităţii profesionale sau de cei care trebuie să se deplaseze în afara ţării.

De asemenea femeile însărcinate care urmează să nască, persoanele care urmează să intre la transplant, cei care fac hemodializă, pacienţii cu tratament imunosupresor sau pacienţii oncologici au nevoie de acest test înaintea internării, chimioterapiei, radioterapiei sau intervenţiilor chirurgicale. Testul se adresează şi contacţilor cazurilor confirmate, personalului medical sau persoanelor expuse frecvent, prin natura profesiei, la agenţi infecţioşi.

 

Care este valabilitatea testului Real Time PCR?

Testul oferă certitudine asupra momentului recoltării.

 

Care este acurateţea testului Real Time PCR?

Acurateţea testului este foarte mare, comparabila cu acurateţea pentru depistarea prezentei altor agenti patogeni. Testul are o limita de detecţie, asa cum au toate testele de acest tip.

Ca la orice alt tip de test există posibilitatea de apariţie a unui rezultat fals pozitiv sau fals negativ. Laboratorul nostru ia toate măsurile de precauţie ca să reducă la minim apariţia unor asemenea erori. Laboratoarele Centrul Excelenţa sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie şi functionează la cele mai înalte standarde de securitate.

 

Imagine copertă ⓒShutterstock

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici