Pacientul operat pentru schimbare de sex a fost externat, dar rămâne sub control

Femeia care, l-a începutul lunii iunie, a fost operată la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală pentru a deveni bărbat a părăsit clinica în urmă cu două zile, dar va reveni la control, a declarat, miercuri, doctorul Cristian Niţescu.

534 afişări
Imaginea articolului Pacientul operat pentru schimbare de sex a fost externat, dar rămâne sub control

Pacientul operat pentru schimbare de sex a fost externat, dar rămâne sub control (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Bărbatul este bine acum. Încă urinează prin sondă. Aşacum am spus, va mai trece mult timp şi vom mai face nişte operaţiipână când vom avea un bărbat cu funcţii specifice sexului.Ni s-a cerut să nu facem publicitate legată de plecarea lui, aşa căl-am externat discret", a spus medicul Cristian Niţescu, de laSpitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri dinBucureşti.

O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică,Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, condusă de Cristian Niţescu, aefectuat, la începutul lunii iunie, o operaţie de schimbare de sexde la femeie la bărbat. Operaţia a durat peste 14 ore, fiindconsiderată de medici un succes.

Medicul Cristian Niţescu a declarat atunci că în cazul femeiicare a dorit să devină bărbat şi a fost operată la Spitalul deChirurgie Plastică intervenţia a început în urmă cu şase luni, în 1iunie a fost a doua etapă, operaţia de schimbare de sex urmând săse finalizeze peste un an.

În prima etapă, pacientul a fost supus unei primeoperaţii necesare schimbării de sex în urmă cu şase luni.Intervenţia a constat în îndepărtarea uterului şi a anexelor, apoiîntr-o vaginectomie. O a doua etapă a operaţiei de schimbare desex, de importanţă majoră, a fost realizată la începutul luniiiunie şi s-a finalizat cu "ataşarea neopenisului la zonareceptoare". În etapa a treia şi ultima, care va fi realizată pesteun an, pacientul va fi supus unei noi intervenţii, când, pentru aasigura viaţa sexuală activă a pacientului, medicii îi vor aplicaneopenisului un suport osos, preciza Cristian Niţescu.

În realizarea intervenţiilor chirurgicale necesare schimbării desex pacientul în vârstă de 35 de ani a fost investigat de mai multeori. Cristian Niţescu a precizat că prima evaluare, realizată dupăsolicitarea pacientului pentru schimbarea de sex, a fost cea apsihologului şi a medicului psihiatru, care au stabilit dacă acestaeste într-adevăr transsexual. Apoi pacientul a obţinut o hotărârejudecătorească în urma căreia a fost permisă realizareaintervenţiei. Ulterior, pacientul a fost supus unei evaluăriendocrinologice care a confirmat lipsa sindroamelor genetice şi atulburărilor congenitale ale hormonilor sexuali.

După acest examen medical, pacientul a urmat untratament cu hormoni şi a fost pregătit psihologic pentru operaţiade schimbare de sex, a mai spus Niţescu.

În legătură cu problema sexuală, medicul Cristian Niţescu aprecizat că aceasta este una de durată. Totodată, el a precizat căpacientul avea de mult "o comportare bărbătească" şi de aproapecinci ani a început demersurile pentru schimbarea de sex.

"Transsexualismul este o stare de boală catalogatăiniţial ca afecţiune psihică, evaluările ulterioare relevând însăcă este o stare de boală, dar nu psihică, în care singurultratament posibil este cel chirurgical. Din punct de vedereanatomic, femeia avea creier de bărbat, gândea ca unbărbat", a mai spus Niţescu.

Şase operaţii de schimbare de sex au fost făcute până înprezent în România. Prima operaţie de schimbare de sex afost realizată în 1995, de către profesorul Ioan Lascăr, atuncifiind vorba despre un bărbat care a dorit să devină femeie.Ulterior, profesorul Ioan Lascăr a realizat alte patru operaţii deschimbare de sex, respectiv alţi doi bărbaţi care au dorit să fiefemei şi două femei care au vrut să devină bărbaţi. Ultima operaţiede schimbare de sex este cea realizată de echipa de la Spitalul deChirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, condusă demedicul Cristian Niţescu.

Operaţia de schimbare de sex este decontată deCNAS pe caz rezolvat, fiind considerată boală psihică deneconcordanţă între percepţia eului şi statutul real al persoanei,care se tratează chirurgical, a spus profesorul Ioan Lascăr, şefulClinicii de chirurgie plastică şi reconstructivă a Spitalului deUrgenţă Floreasca.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici