Pagubele în urma inundaţiilor din iunie depăşesc nouă milioane de lei în Sibiu

Prefectura Sibiu a anunţat, marţi, că au fost validate toate rapoartele privind pagubele înregistrate în judeţ în urma inundaţiilor din luna iunie şi s-a stabilit că valoarea totală a acestora depăşeşte nouă milioane de lei, fiind afectate gospodării, dar şi obiective de interes public.

133 afișări
Imaginea articolului Pagubele în urma inundaţiilor din iunie depăşesc nouă milioane de lei în Sibiu

Pagubele în urma inundaţiilor din iunie depăşesc nouă milioane de lei în Sibiu (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Prefectura Sibiu, au fost validate toate rapoartele privind inundaţiile din perioada 10 - 13 iunie a.c., înregistrate în comunele Arpaşu de Jos, Cârţa, Cârţişoara, Porumbacu de Jos, Turnu Roşu şi oraşului Avrig.

"Inundaţiile au determinat distrugerea ori avarierea unor locuinţe şi anexe gospodăreşti, precum şi a unor obiective de interes public. Totalul pagubelor estimate în localităţile afectate de inundaţiile din 10 - 13 iunie se ridică la suma de 9.039.886 lei. Procesele-verbale întocmite de comisiile de specialitate pun în evidenţă pagubele suferite de către cetăţeni, cât şi cele suferite de obiectivele de interes public: poduri şi podeţe, artere de circulaţie rutieră, lucrări de amenajare cu rol de exploatare şi apărare la inundaţii pe cursurile de apă Arpaşu Mare, Arpşel, Cărţişoara, Laita, Porumbacu , Avrig şi Sebeş", se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, cele mai mari pagube - 2.692.976 lei - s-au produs în comuna Arpaşu de Jos.

Specialiştii Prefecturii Sibiu arată că podul de cale ferată peste râul Cârţişoara, situat la kilometrul 99 direcţia Sibiu-Braşov - dat în funcţiune abia la începutul acestui an, după mai bine de doi ani în care s-a lucrat la repararea lui în urma unor inundaţii produse în anul 2009 - are "protecţia pilei de pe malul drept avariată, atât în amonte cât şi în aval de pod".

"La data deplasării comisiei la faţa locului, circulaţia trenurilor se desfăşura normal, restricţiile de viteză din zona respectivă fiind impuse de executarea unor lucrări curente, ce nu au legătură cu avariile determinate de debitele foarte mari ale râului Cârţişoara în perioada 10 - 13 iunie a.c. La aceeaşi dată, constructorul obiectivului evalua situaţia în care se află podul, urmând ca împreună cu proiectantul să adopte soluţiile de remediere ale avariilor acestuia", se mai arată în comunicat.

În plus, reprezentanţii Prefecturii Sibiu susţin că este necesară efectuarea de urgenţă a unor lucrări de îndiguire în zonele afectate de inundaţii, deoarece "situaţia în care se află cursurile de apă menţionate, deteriorările de mal, colmatările, distrugerea pragurilor de fund şi schimbarea cursurilor pe anumite porţiuni pun în pericol real locuinţe, anexe gospodăreşti si obiective de interes public".

În noaptea de 10 spre 11 iunie, peste 250 de persoane din localităţile sibiene Arpaşu de Sus şi Cârţişoara au fost evacuate, de teamă că locuinţele lor ar putea fi inuntate în urma ploilor abundente, oamenii petrecându-şi noaptea la rude şi în căminele culturale.

Primarul localităţii Cârţişoara, Dorin Magda, declara atunci că ore întregi a încercat să facă faţă şiroaielor de apă şi să ţină sub control pârâul din zonă, dar când a văzut că apele se învolburează a chemat pompierii şi jandarmii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici