Papa Francisc în România, în a doua zi a vizitei/ Suveranul Pontif, la Şumuleu-Ciuc: Evenimentele triste din trecut nu trebuie uitate, dar nici nu pot constitui un obstacol pentru convieţuirea fraternă LIVE TEXT

Papa Francisc a oficiat, sâmbătă, Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, în cea de-a doua zi a vizitei sale în România. După-amiază, Suveranul Pontif va ajunge la Iaşi, unde va vizita Catedrala romano-catolică şi va avea întâlniri, la Palatul Culturii, cu tinerii şi familiile.

4897 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc în România, în a doua zi a vizitei/ Suveranul Pontif, la Şumuleu-Ciuc: Evenimentele triste din trecut nu trebuie uitate, dar nici nu pot constitui un obstacol pentru convieţuirea fraternă LIVE TEXT

Sursa: Mediafax Foto/ Octav Ganea

UPDATE ora 14.35 Iaşi: Zeci de credincioşi înfruntă ploaia torenţială şi grindina, în aşteptarea Papei

Zeci de credincioşi, care s-au strâns încă de sâmbătă de la prânz în centrului Iaşiului, în aşteptarea Papei Francisc, înfruntă o ploaie torenţială cu grindină. Ei s-au adăpostit sub umbrele, şi-au îmbrăcat pelerinele ori s-au refugiat sub copaci.

Zeci de oameni s-au strâns încă de sâmbătă la prânz în centrul Iaşiului în aşteptarea Papei Francisc. Pelerinii au de înfruntat o ploaie torenţială cu grindină, astfel că şi-au deschis umbrelele, şi-au luat pelerinele pe ei ori s-au refugiat sub copacii din zonă.

Papa Francisc va ajunge la Iaşi în jurul orei 17.00.

La 17.30, Suveranul Pontif face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. La evenimentul de la Palatul Culturii va participa, de asemenea, şi premierul.

Judeţul Iaşi este sub avertizare Cod portocaliu de ploi abundente, de sâmbătă, de la ora 10.00, până duminică, la ora 6.00. Meteorologii anunţă ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, posibil, grindină de medii şi mari dimensiuni.

Şi hidrologii au emis avertizări pentru judeţul Iaşi. Astfel, de la ora 14.00 a intrat în vigoare o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râul Bârlad, în amonte de Bârlad, iar pe afluenţii Prutului şi în bazinul superior al râului Bârlad este Cod galben. 

UPDATE ora 13.45 Papa Francisc a plecat de la Şumuleu Ciuc după ce a oferit Trandafirul de aur Sanctuarului marian

Papa Francisc a plecat, sâmbătă, de la Şumuleu Ciuc, urmând să ajungă la Iaşi, unde va vizita, potrivit programului, la ora 17.30, Catedrala romano-catolică după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile.

În jurul orei 17.00, Papa Francisc va ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi.

La 17.30, Suveranul Pontif face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. La evenimentul de la Palatul Culturii va participa, de asemenea, şi premierul.

În cursul serii, Papa Francisc se va întoarce cu avionul la Bucureşti.

UPDATE ora 13.20 Papa Francisc a dăruit Trandafirul de aur Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc

Papa Francisc a dăruit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, în cadrul slujbei de Liturghie pe care a oficiat-o în faţa a peste 85.000 de pelerini.

Trandafirul de aur, simbol al Învierii Domnului Isus Hristos, este o distincţie din aur oferită de Suveranii Pontifi încă din secolul a XI-lea unor biserici, personalităţi regale sau locuri de pelerinaj drept recunoaştere a serviciilor aduse Bisericii Catolice.

Distincţia dăruită Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc este a doua înmânată unui loc de pelerinaj dintr-o ţară din Europa de Est, după ce astfel de trandafiri de aur au mai fost oferiţi unor sanctuare şi biserici din Polonia în 1979, 1987, 2006 şi 2016 de către Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea şi Papa Francisc.

În actualul său pontificat, Papa Francisc a mai oferit încă patru trandafiri de aur unor sanctuare închinate Fecioarei Maria din Mexic, Polonia, Portugalia şi Brazilia.

UPDATE ora 12.30 Papa Francisc a îndemnat la convieţuire în pace, în timpul slujbei de la Şumuleu Ciuc

Papa Francisc a îndemnat zecile de mii de oameni care au venit la slujba susţinută la Şumuleu Ciuc să convieţuiască în pace şi să transforme resentimentele în ceva pozitiv. „Să parcurgem căile împăcării ca Maria”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a spus, în timpul Liturghiei de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, că acest pelerinaj „aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”.

Suveranul Pontif a făcut apel la convieţuirea în pace şi pentru ca resentimentele să se transforme în ceva pozitiv. De asemenea, a spus că încurajează libertatea, fraternitatea, dorinţa de bine şi de adevăr.

„A peregrina însemnă a fi conştienţi că venim ca popor în casa noastră, că avem conştiinţa că formăm un popor, un popor a cărui bogaţie stă în miile sale de chipuri, în culturi, limbi şi tradiţii, sfîntul popor credincios al lui Dumnezeu, care, împreună cu Maria este pelerin, cântând milostivirea Domnului. Dacă în Cala Galilei, Maria a mijlocit la fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează şi mijloceşte nu numai în faţa Fiului său, dar şi în faţa fiecăruia dintre noi pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile şi rănile trecutului, care alimentează diviziunea şi fragmentarea. Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult-râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a privi nu atât la ceea ce am fi putut fi, ci mai degrabă la tot ceea ce ne aşteaptă şi nu mai putem amâna. Înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru şi încuraja libertatea, fraternitatea, dorinţa de bine, dorinţa de adevăr şi de dreptate”, a spus Papa Francisc.

În timpul Sfintei Liturghii, Papa Francisc a mai spus că trebuie să ne întoarcem spre Fecioara Maria şi Ea să ne înveţe cum să „ne ţesem viitorul”.

„A peregrina înseamnă angajamentul de a lupta pentru ca cei care ieri au rămas în urmă să devină protagoniştii de mâine, iar protagoniştii de astăzi să nu fie lăsaţi în urmă mâine. Pentru aceasta, fraţi şi surori, pentru a face aceasta, e nevoie de o muncă artizanală pentru a ţese împreună viitorul. Iată de ce suntem astăzi aici: pentru a spune împreună: <Mămă, învaţă-ne să ţesem împreună viitorul. Mamă, învaţă-ne să trasă împreună viitorul>. A peregrina înseamnă a ne întoarce să privim către Maria şi către alegerile lui Dumnezeu. Ea, o fată din Nazaret, dintr-o mică localitate din Galileea, la periferia Imperiului Roman, dar şi la periferia Israelului, prin darul ei a fost capabilă să dea început revoluţiei gingăşiei. Misterul alegerii din partea lui Dumneze care îşi fixează privire asupra celor slabi pentru a-i domoli pe cei puternici ne îndeamnă şi ne încurajează şi pe noi să spunem <Da>, ca şi eq, ca Maria, pentru a parcurge căile împăcării. (...) domnul nu dezamăgeşte pe cel care riscă. Să mergem, dar să mergem împreună”, a mai spus Suveranul Pontif.

UPDATE ora 11.55 Veşmântul purtat de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc, creat de o româncă, este plin de simboluri

Veşmântul purtat de Papa Francisc în timpul Sfintei Liturghii de la Sanctuarul Marian din Şumuleu Ciuc a fost creat de Cristina Sabău-Trifu, artist plastic din Satu Mare, din stofă albă cu simboluri precum statuia Fecioarei Maria şi turlele bisericii de la Şumuleu.

Pe spatele hainei purtate de Papa Francisc apare logo-ul vizitei Suveranului Pontif, „Să mergem împreună”.

„M-am gândit la simboluri specifice care se găsesc acolo şi anume statuia Fecioarei Maria de la Şumuleu şi turlele bisericii de la Şumuleu. Iar pe spatele hainei apare logo-ul <<Să mergem împreună>>. Haina se numeşte cazulă, este folosită în sărbători şi vine peste hainele pe care Sfântul Părinte le va avea pe el”, a spus Sabău-Trifu, artistul din Satu Mare care a creat veşmântul Papei Francisc.

Potrivit acesteia, elemenele specifice creaţiei sale sunt petele de culoare şi linia flexibilă care se poate observa în toate hainele preoţeşti create.

Artistul din Satu Mare a comandat materialul pentru haină din Occident, a procurat toate materialele necesare pentru aplicaţii, firele pentru brodat şi a realizat desenul hainei.

Cristian Sabău-Trifu a primit măsurile pentru Sfântul Părinte de la Biroul de Liturgică de la Vatican şi a creat cazula folosind o stofă simplă albă.

„Cunoscând din auzite pe Sfântul Părinte, care este un om care iubeşte simplitatea, nu m-am gândit la materiale poleite cu aur, ci la o stofă de o simplitate extremă, este o stofă subţire din fibre naturale comandată în Germania, de culoare albă. Iar pe aceasta vor veni aplicaţiile – broderie, fir auriu, fir colorat”, a explicat Cristina Sabău-Trifu.

Cristina Sabău-Trifu Cristina s-a născut în 14 februarie 1961 în Satu Mare, iar în 1985 a obţinut diploma de licenţă la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj Napoca, specializarea Tapiserie - Creaţie Vestimentară - Profesor de Desen. Din anul 2014 este colaborator al filialei Uniunii Artiştilor Plastici din Satu Mare.

UPDATE ora 11.40 Sfânta Liturghie susţinută de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc a început

Sfânta Liturghie susţinută de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc a început, sâmbătă, slujba fiind în limba italiană. Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial a fost scoasă din biserica franciscană statuia Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie de la Şumuleu Ciuc a început în jurul orei 11.35 şi este susţinută de Papa Francisc.

La slujbă participă şi premierul Viorica Dăncilă şi mai mulţi membri ai Guvernului, alături de zeci de mii de pelerini.

A fost adusă Fecioara Maria, pentru prima dată scoasă din biserică, după Al Doilea Război Mondial, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515 în stilul Renaşterii transilvănene de un artist anonim, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

Prima menţiune a statuii Maicii Domnului de la Şumuleu a părut în anul 1624, într-un inventar al bunurilor Mănăstririi şi Bisericii Franciscane, la care face referire istoricului franciscan Leonárd Losteiner, în însemnările sale din 1776-1777.

Marea invazie turco-tătară din zona Ciucului, în 1661, a devastat şi incendiat complexul mănăstiresc de la Şumuleu şi Cetatea Miko (pe teritoriul actualului oraş Miercurea Ciuc), iar peste 10.000 de locuitori au pierit sau au fost luaţi în robie.

Din altarul Maicii Domnului a fost salvată doar Statuia Fecioarei Maria care, după reconstruirea bisericii, în 1664, a fost aşezată pe altarul principal, alături de statuile Sfintelor Ecaterina şi Barbara.

Potrivit unei legende, de atunci, în preajma unui pericol care ameninţă secuimea, faţa statuii se schimbă, iar rana de pe obraz, pricinuită de sabia unui tătar, sângerează.

Sute de vindecări miraculoase şi de dorinţe împlinite sunt puse pe seama statuii Fecioarei Maria. Dovadă stau numeroase obiecte din metal, din aur şi din argint, donate de persoanele ale căror rugăciuni au primit ascultarea divină.

UPDATE ora 11.15 Papa Francisc a ajuns la Şumuleu Ciuc, unde este aşteptat de zeci de mii de pelerini

Papa Francisc a ajuns, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, unde este aşteptat încă de dimineaţă de mii de pelerini veniţi din toată ţara. Suveranul Pontif a ajuns în judeţul Harghita cu papamobilul, după ce a aterizat pe Aeroportul din Târgu Mureş.

Papa Francis a ajuns la Sanctuarul Marian din Şumuleu Ciuc cu papamobilul.

Suveranul Pontif este aşteptat de peste 85.000 de oameni, unii dintre ei ajunşi încă la primele ore ale dimineţii. Oamenii au aşteptat sub umbrele sau cu pelerine, întrucât în zonă a plouat. Unii dintre pelerini, veniţi de la sute de kilometri depărtare, sunt îmbrăcaţi în costume populare.

Cu câteva minute înainte a sosit la Şumuleu Ciuc şi premierul României, Viorica Dăncilă, însoţit de mai mulţi membri ai Guvernului.

Papa Francisc a aterizat sâmbătă dimineaţă la Târgu Mureş, de unde a plecat spre Şumuleu Ciuc. Pe aeroport, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de prefectul de Mureş, Mircea Duşa.

Papa va celebra, de la ora 11.00, la Sanctuarul Marian din Şumuleu Ciuc, Sfânta Liturghie.

Apoi, în jurul orei 17.00, Papa Francisc va ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi.

La 17.30, Suveranul Pontif face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. La evenimentul de la Palatul Culturii va participa, de asemenea, şi premierul.

În cursul serii, Papa Francisc se va întoarce cu avionul la Bucureşti.

UPDATE ora 11.00 Numărul pelerinilor care îl aşteaptă pe Papa Francisc la Şumuleu Ciuc a crescut la 85.000

Numărul pelerinilor care îl aşteaptă pe Papa Francisc la Şumuleu Ciuc a crescut la 85.000, potrivit ultimei evaluari a Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”. Judeţul Harghita este sub avertizare cod galben de ploi torenţiale.

Potrivit ultimei evaluari a Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale Papa Francisc de la Şumuleu Ciuc participă 85.000 de pelerini.

Până la ora 9.30, au fost asistate medical 67 de persoane care participau la evenimentele de la Şumuleu Ciuc. Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afecţiuni medicale, generate de temperaturile scăzute înregistrate în zonă.

20 dintre aceştia au fost deja preluaţi şi transportati, cu un microbuz al ISU, la baza dealului Şumuleu pentru evaluare medicala amănunţită, urmând ca şi ceilalţi 16 să fie transportati.

UPDATE ora 10.50 Papa Francisc a primit cea mai înaltă distincţie a judeţului Mureş, Fibula de la Suseni

Papa Francisc a primit, sâmbătă, Fibula de la Suseni, cea mai înaltă distincţie a judeţului Mureş, după ce a aterizat pe Aeroportul Transilvania, din Târgu Mureş, în a doua zi a vizitei apostolice în România.

Sanctitatea Sa Papa Francisc a aterizat pe Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş la ora 8.20 şi a fost întâmpinat la scara avionului de prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa. Acesta i-a oferit cea mai înaltă distincţie a judeţului, Fibula de la Suseni.

„Am avut onoarea şi plăcerea de a-l primi în această dimineaţă (sâmbătă – n.r.) în judeţul Mureş pe Sfântul Părinte Papa Francisc, iar această vizită este un eveniment unic, deosebit pentru toţi mureşenii. I-am urat Sanctităţii Sale bun venit şi, ca un semn de apreciere a personalităţii domniei sale, i-am oferit cea mai importantă distincţie a judeţului Mureş, Fibula de la Suseni. L-am rugat să-i binecuvânteze pe români şi pe mureşeni cu dragostea pe care le-o poartă. Sfântul Părinte mi-a spus că îi face plăcere să fie pentru câteva clipe în judeţul Mureş”,, a declarat prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.

Anterior aterizării aeronavei în care s-a aflat Sfântul Părinte, a ajuns la aeroportul din Târgu Mureş şi primul ministru al României, Viorica Dăncilă, însoţită de o parte din membrii Guvernului, care vor participa la evenimentul de la Şumuleu Ciuc.

UPDATE ora 10.20 Meteorologii au restrâns codul portocaliu de vijelii la 4 judeţe din Moldova, printre care şi Iaşi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat, sâmbătă, avertizarea cod portocaliu de ploi torenţiale, restrângând numărul judeţelor la patru, respectiv Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi, judeţ în care va ajunge şi Papa Francisc în a doua parte a zilei.

Meteorologii avertizează că până duminică dimineaţă, la ora 06.00, atunci când expiră codul portocaliu de ploi torenţiale, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi, va ploua torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi local 40-50 l/mp şi izolat 60-70 l/mp.

Se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, posibil, grindină de medii şi mari dimensiuni.

În paralel, este în vigoare şi o avertizare meteorologică cod galben de vijelii. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorolgie, în nord-vestul şi estul teritoriului, precum şi în zonele de deal şi de munte, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului, vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Până marţi dimineaţă, este în vigoare şi o informare meteorologică ce vizează manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantităţi de apă însemnate. Meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse 35-50 l/mp.

UPDATE ora 10.00 Peste 40.000 de pelerini îl aşteaptă în ploaie sâmbătă pe Papa Francisc la Şumuleu Ciuc

Aproximativ 40.000 de pelerini sunt prezenţi, sâmbătă, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale Papa Francisc de la Şumuleu Ciuc, anunţă Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”.

Potrivit informaţiilor de la nivelul Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”, aproximativ 14.000 de persoane dintre cele care au intrat în România în ultimele trei zile au declarat că vor participa la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.



Deşi plouă, oamenii şi-au scos umbrelele şi au început să îşi ocupe locurile. Unii dintre ei, veniţi de la sute de kilometri depărtare, sunt îmbrăcaţi în costume populare.

UPDATE ora 09.10 Cod portocaliu de ploi torenţiale în Harghita, în timpul vizitei Papei Francisc

Este cod portocaliu de ploi torenţiale, sâmbătă, în judeţul Harghita, unde este aşteptat să ajungă Papa Francisc, în cea de-a doua zi a vizitei apostolice în România.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, cod portocaliu de averse torenaţiale pentru mai multe localităţi din judeţul Harghita.

Se vor semnala averse torenţiale ce vor cumula în jur de 35 l/mp.

Avertizarea este valabilă până la ora 10.00 şi în judeţele Neamţ şi Iaşi.

Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie la Sanctuarul Marian din Şumuleu Ciuc, în jurul orei 13.00.

UPDATE ora 09.00 Mii de oameni s-au strâns deja la Şumuleu Ciuc, în aşteptarea Papei

Mii de oameni s-au strâns, sâmbătă dimineaţa, la Şumuleu Ciuc, în aşteptarea Papei, care va oficia de la ora 11.00 Sfânta Liturghie. Deşi plouă în zonă, oamenii şi-au deschis umbrelele şi aşteaptă la Sanctuarul Marian sosirea Suveranului Pontif.

Mii de oameni s-au strâns, sâmbătă dimineaţa, la Sanctuarul Marian din Şumuleu Ciuc, în aşteptarea Papei Francisc. Deşi plouă, oamenii şi-au scos umbrelele şi au început să îşi ocupe locurile. Unii dintre ei, veniţi de la sute de kilometri depărtare, sunt îmbrăcaţi în costume populare.

UPDATE ora 08.46 ANM: Cod PORTOCALIU de vreme rea la Iaşi, cu câteva ore înainte de vizita Papei Francisc

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o avertizare Cod portocaliu pentru mai multe localităţi din judeţele Neamţ şi Iaşi, valabil până la ora 10.00. Sunt anunţate averse şi căderi de grindină, cu doar câteva ore înainte de vizita Suveranului Pontif în capitala Moldovei.

Potrivit avertizării emise de ANM, care este în vigoare până la ora 10.00, se vor semnala averse care vor cumula 35-45 l/mp şi grindină de mici dimensiuni.

Sunt vizate mai multe localităţi din judeţul Neamţ: Piatra-Neamţ, Roman, Săbăoani, Roznov, Borleşti, Bicaz, Tămăşeni, Piatra Şoimului, Cordun, Horia, Doljeşti, Săvineşti, Dumbrava Roşie, Zăneşti, Podoleni, Rediu, Pângăraţi, Trifeşti, Ion Creangă, Girov, Sagna, Români, Icuşeşti, Bârgăuani, Cândeşti, Mărgineni, Bahna, Secuieni, Tarcău, Costişa, Tazlău, Oniceni, Alexandru cel Bun, Valea Ursului, Dulceşti, Bozieni, Taşca, Moldoveni, Stăniţa, Dochia, Făurei, Gâdinţi, Ruginoasa, Pânceşti, Bira, Poienari.

În judeţul Iaşi sunt vizate de avertizare localităţile: Tomeşti, Ciurea, Răducăneni, Ţibăneşti, Miroslava, Ţibana, Voineşti, Costuleni, Dagâţa, Ciorteşti, Comarna, Mironeasa, Mogoşeşti, Schitu Duca, Scânteia, Prisăcani, Tansa, Cozmeşti, Bârnova, Grajduri, Şcheia, Gorban, Dolheşti, Ţuţora, Moşna, Ipatele, Mădârjac, Draguşeni.

UPDATE ora 08.45 Preşedintele Ungariei, la slujba oficiată de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, este aşteptat să fie prezent, sâmbătă, la slujba de Liturghie care va fi oficiată de Papa Francisc la Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, unde sunt aşteptaţi peste 500.000 de pelerini, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preotul romano-catolic Veres Stelian, membru în comitetul de organizare a vizitei Suveranului Pontif la Şumuleu Ciuc, a declarat corespondentului MEDIAFAX Ader Janos, preşedintele Ungariei, a confirmat că va fi prezent la slujba oficiată de Papa Francisc.

„Aşteptăm pelerinii înregistraţi oficial, la care se adaugă alţii fără bilet care pot intra în zona în care se va oficia Sfânta Liturghie. Slujba va putea fi urmărită şi pe ecrane uriaşe amplasate în sectoarele în care vor intra pelerinii. La slujbă va asista şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, care a confirmat prezenţa la Şumuleu Ciuc. De asemenea, a fost amplasată în zonă şi o poartă secuiască din lemn în amintirea vizitei Papei Francisc”, a spus Veres.

Suveranul Pontif va oferi Sanctuarului Marian un trandafir din aur, iar Icoana Fecioarei Maria, o icoană făcătoare de minuni, înaltă de peste 2 metri, veche de peste 500 de ani, va fi scoasă din biserică franciscană pentru prima dată după al Doilea Război Mondial.

UPDATE ora 08.25 Aeronava în care se află Papa Francisc a aterizat pe Aeroportul din Tîrgu Mureş

Avionul în care se află Papa Francisc a aterizat, sâmbătă, în a doua zi a vizitei sale în România, pe Aeroportul din Tîrgu Mureş, Suveranul Pontif fiind întâmpinat de prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.

Papa Francisc a ajuns sâmbătă dimineaţa pe Aeroportul din Tîrgu Mureş, de unde va pleca spre Şumuleu Ciuc.

La Aeroportul din Tîrgu Mureş a fost întâmpinat de prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.

Programul Suveranului Pontif a fost modificat, din cauza condiţiilor meteo, astfel că aeronava care îl va transporta pe Papa Francisc va ateriza la Târgu Mureş, în loc de Bacău, aşa cum era programat pentru a doua zi a vizitei sale în România.

Schimbarea traseului nu afectează programul iniţial al Papei Francisc care va ajunge la Şumuleu Ciuc şi Iaşi, la orele anunţate.

Astfel, succesiv, Papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează, începând de la ora 11.00, Sfânta Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice. La Sfânta Liturghie de la Sanctuarul de la Şumuleu Ciuc participă şi premierul Viorica Dăncilă.

Apoi, în jurul orei 17.00, Papa Francisc va ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi.

La 17.30, Suveranul Pontif face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. La evenimentul de la Palatul Culturii va participa, de asemenea, şi premierul.

În cursul serii, Papa Francisc se va întoarce cu avionul la Bucureşti.

Suveranul Pontif oficiază, sâmbătă, Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc

Sfânta Liturghie la sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc ocupă prima parte a zilei de sâmbătă, 1 iunie, din agenda călătoriei apostolice în România, urmând ca, în partea a doua a zilei, papa să viziteze dieceza de Iaşi pentru o întâlnire cu tinerii şi familiile.

Programul Suveranului Pontif a fost modificat, din cauza condiţiilor meteo, astfel că aeronava care îl va transporta pe Papa Francisc va ateriza la Târgu Mureş, în loc de Bacău, aşa cum era programat pentru a doua zi a vizitei sale în România.

Schimbarea traseului nu afectează programul iniţial al Papei Francisc care va ajunge la Şumuleu Ciuc şi Iaşi, la orele anunţate.

Astfel, succesiv, Papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează, începând de la ora 11.00, Sfânta Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice. La Sfânta Liturghie de la Sanctuarul de la Şumuleu Ciuc participă şi premierul Viorica Dăncilă.

Apoi, în jurul orei 17.00, Papa Francisc va ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi.

La 17.30, Suveranul Pontif face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. La evenimentul de la Palatul Culturii va participa, de asemenea, şi premierul.

În cursul serii, Papa Francisc se va întoarce cu avionul la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici