Paradoxul din sănătate: Bugetul pentru asistenţă medicală specializată din ambulatoriu - 500 mil. euro

Paradoxul din sănătate. Bugetul pentru asistenţă medicală specializată din ambulatoriu este de 500 mil. euro anul acesta, plus 30%, dar în ambulatoriul marilor spitale de stat pacientul găseşte cu greu sau deloc un loc la consultaţie cu bilet de trimitere.

6123 afișări
Imaginea articolului Paradoxul din sănătate: Bugetul pentru asistenţă medicală specializată din ambulatoriu - 500 mil. euro

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat anul tre­cut pentru asistenţa medicală de specialitate în ambula­to­riu 1,9 miliarde de lei (390 mil. euro), în creştere faţă de 1,5 mld. de lei de anul trecut, în timp ce pentru anul acesta valoarea aprobată este de circa 2,5 miliarde de lei (500 mil. euro), scrie ZF.

Aceste alocări sunt în creştere de la un an la altul, dat fiind că şi bugetul Casei este în creştere anual însă paradoxal, pacienţii continuă să găsească foarte greu sau deloc un loc la consultaţie la medicul specialist în baza biletului de trimitere în ambulatoriul marilor spitale de stat.

Spre exemplu, în ambulatoriul Spi­ta­lului Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti, consultaţiile la endocrinologie se fac doar cu plată (130 de lei), în timp ce la neurologie pe bilet de trimitere nu mai este niciun loc disponibil anul acesta şi nici nu se preiau progrămări pentru anul viitor, iar la pneumologie primul loc liber cu bilet de trimitere este pe 4 ianuarie.

„La neurologie nu mai avem niciun loc liber la consultaţie în ambulatoriu anul acesta, este un singur medic care consultă cu bilet de trimitere luni şi marţi şi cu plată în celelalte zile“, a fost răspunsul din call centerul ambulatoriului spitalului universi­tar de urgenţă Elias din Bucuresti.

Pentru cardiologie nu mai era nimeni disponibil vineri la ora 14 să preia progra­mări. O situaţie similară este şi în am­bu­latoriul spitalului Sf. Pantelimon din Bu­cureşti, unde apar pe site-ul spitalului toate specialităţile medicale pe ambulatoriu.

Deşi pe site scrie că se pot face pro­gramări online pentru consultaţii, nu apare niciun loc disponibil la cardiologie, oftal­mologie, gastroenterologie, pneumologie, ortopedie sau ORL. Doar la câteva spe­cialităţi medicale se pot face programări online pentru consultaţie în ambulatoriu.

La dermatologie site-ul arată loc liber pentru 12 decembrie iar la endocrinologie se poate face programare online pe data de 20 decembrie. „Nu mai este nimeni acum pentru programări (ZF a sunat vineri la ora 14), reveniţi de luni dimineaţa cu telefon pentru programare“, este răspunsul din call-centerul spitalului SF Pantelimon.

Casa de Sănătate (CNAS) decontează consultaţiile în funcţie de punctele adunate, cea mai simplă consultaţie are o valoare de 7 puncte, adică va primi o decontare de 28 de lei, potrivit calculelor ZF ce iau în considerare valoarea de 4 lei a unui punct. La privat o consultaţie simplă a ajuns între 200 şi 450 de lei în funcţie de medicul ce oferă serviciile medicale, mult peste nivelul decontat de Casă.

„Întrucât contravaloarea serviciilor medicale din ambulatoriul de specialitate clinic decontate de casele de asigurări de sănătate se calculează în puncte, implicit a crescut şi valoarea punctului. Spre exemplu, în timp ce în trimestrul 1 al anului 2021 valoarea punctului a fost de 2,8 lei, în anul 2022 această valoare este de 4 lei. Consultaţiile, precum şi procedurile diagnostice şi terapeutice au o valoare exprimată în puncte cuprinsă între 7 şi 100 de puncte, iar în cadrul unei singure vizite la medic pacientului i se pot acorda mai multe servicii (consultaţie şi proceduri diagnostice/terapeutice, după caz)“, potrivit CNAS. Mai multe puncte se oferă pentru consultaţiile ce implică şi anumite procedure complex, investigaţii, precum realizarea unei endoscopii sau a altor procedure.

„CNAS va face şi în viitor eforturi pentru a recompensa cât mai bine posibil activitatea furnizorilor de servicii medicale în slujba sănătăţii publice, în limitele disponibilităţilor bugetare de care dispune şi având în vedere totodată echilibrul de finanţare între diversele domenii de asistenţă medicală“.

Bugetul Casei a crescut în fiecare an iar la cinci ani chiar se dublează. Casa a avut anul trecut un buget total de 49,8 miliarde de lei faţă de 28 de miliarde de lei în 2017.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici