Parchetul Braşov: Secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură de parchet paralelă, în afara Constituţiei

Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov consideră că, în urma recentelor modificări aduse legilor justiţiei, prin Ordonanţă de Urgenţă, secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură de parchet paralelă, „în afara Constituţiei”.

2718 afișări
Imaginea articolului Parchetul Braşov: Secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură de parchet paralelă, în afara Constituţiei

Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov: Secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură de parchet paralelă, în afara Constituţiei

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, MEDIAFAX, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, prin OUG adoptată în şedinţa de marţi a Guvernului s-a introdus un aliniat prin care procurorul şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este scos de sub controlul ierarhic al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„În acest mod, se creează, de facto, o structură de parchet paralelă, în afara Constituţiei şi a Ministerului Public pentru anchetarea penală a magistraţilor. Deşi procurorul general rămâne formal conducătorul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, acesta nu are niciun fel de atribuţii de control asupra procurorului şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Astfel, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie devine singura structură de parchet din ţară care nu se află sub controlul ierarhic al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicat.

De asemenea, susţine Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă se introduce o prevedere potrivit căreia funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie de Justiţie, pe care numirile se fac de preşedintele Românei, nu pot fi ocupate prin delegarea unor procurori, în caz de vacantare.

„Prin această dispoziţie este grav afectată activitatea Ministerului Public, care poate fi lăsat o perioadă nedeterminată fără conducere, având în vedere că propunerea şi numirea în aceste funcţii este în competenţa unor decidenţi politici, iar procedura de selecţie pentru aceste funcţii trebuie să fie una riguroasă, care necesită un interval de timp semnificativ”, transmit procurorii braşoveni.

Aceştia consideră că modificările aduse asupra modalităţii de ocupare a funcţiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pot duce la blocarea activităţii acestor instituţii.

Totodată, procurorii braşoveni anunţă că au luat cunoştinţă despre modificările aduse legilor justiţiei în şedinţa de marţi a Guvernului şi subliniază că textul ordonanţei nu a fost trimis unităţilor din cadrul Ministerului Public pentru consultare, iar Consiliului Superior al Magistraturii i-a fost transmis cu mai puţin de 24 de ore înainte de adoptare, încălcându-se astfel principiul transparenţei decizionale în adoptarea legilor privind sistemul judiciar.

În consecinţă, procurorii cer respectarea Constituţiei în procesul de legiferare prin intermediul ordonanţelor de urgenţă.

De asemenea, precizează că autorităţile statului şi decidenţii politici trebuie să înţeleagă şi să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici