- Home
- Social
- BRAŞOV, (20.02.2019, 16:22)
- Ioana Sfârlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parchetul Braşov: Secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură de parchet paralelă, în afara Constituţiei
Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov consideră că, în urma recentelor modificări aduse legilor justiţiei, prin Ordonanţă de Urgenţă, secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură de parchet paralelă, „în afara Constituţiei”.
Urmărește
2720 afișări
Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov: Secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură de parchet paralelă, în afara Constituţiei
Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, MEDIAFAX, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, prin OUG adoptată în şedinţa de marţi a Guvernului s-a introdus un aliniat prin care procurorul şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este scos de sub controlul ierarhic al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„În acest mod, se creează, de facto, o structură de parchet paralelă, în afara Constituţiei şi a Ministerului Public pentru anchetarea penală a magistraţilor. Deşi procurorul general rămâne formal conducătorul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, acesta nu are niciun fel de atribuţii de control asupra procurorului şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Astfel, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie devine singura structură de parchet din ţară care nu se află sub controlul ierarhic al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Jon Bon Jovi a fost filmat în timp ce ajuta o femeie „tulburată” să coboare de pe marginea unui pod din Nashville
-
Companiile din Ucraina recrutează femei şi adolescenţi pentru a face faţă deficitului de personal
-
Salariul mediu net a crescut în luna iulie la 5.242 lei, cu 14,8% peste nivelul lunii iulie 2023
-
Un controversat lider politic a murit din cauza cancerului
De asemenea, susţine Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă se introduce o prevedere potrivit căreia funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie de Justiţie, pe care numirile se fac de preşedintele Românei, nu pot fi ocupate prin delegarea unor procurori, în caz de vacantare.
„Prin această dispoziţie este grav afectată activitatea Ministerului Public, care poate fi lăsat o perioadă nedeterminată fără conducere, având în vedere că propunerea şi numirea în aceste funcţii este în competenţa unor decidenţi politici, iar procedura de selecţie pentru aceste funcţii trebuie să fie una riguroasă, care necesită un interval de timp semnificativ”, transmit procurorii braşoveni.
Aceştia consideră că modificările aduse asupra modalităţii de ocupare a funcţiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pot duce la blocarea activităţii acestor instituţii.
Totodată, procurorii braşoveni anunţă că au luat cunoştinţă despre modificările aduse legilor justiţiei în şedinţa de marţi a Guvernului şi subliniază că textul ordonanţei nu a fost trimis unităţilor din cadrul Ministerului Public pentru consultare, iar Consiliului Superior al Magistraturii i-a fost transmis cu mai puţin de 24 de ore înainte de adoptare, încălcându-se astfel principiul transparenţei decizionale în adoptarea legilor privind sistemul judiciar.
În consecinţă, procurorii cer respectarea Constituţiei în procesul de legiferare prin intermediul ordonanţelor de urgenţă.
De asemenea, precizează că autorităţile statului şi decidenţii politici trebuie să înţeleagă şi să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept.
Citește pe alephnews.ro: Infidelitatea partenerului crește riscul de a face boli de inimă, diabet sau migrene. Ce alte efecte negative poate să aibă
Citește pe www.zf.ro: BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după descoperirea unor probleme grave la sistemul de frânare a 1,5 milioane de maşini
Citește pe www.zf.ro: Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Ioan Vâţ, ALPLA: „În 2025, vrem să majorăm capacitatea de producţie din fabrica de PET reciclat pe care o avem la Târgu-Mureş“
Citește și: Şeful DIICOT, despre dosarul Black Cube: În scurt timp veţi avea soluţie. Avem un inculpat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după descoperirea unor probleme grave la sistemul de frânare a 1,5 milioane de maşini
Povestea cofondatoarei unuia dintre cele mai cunoscute şi aprecialte branduri de lactate de specialitate, o afacere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Am făcut calculul. Câți euro a primit Betty Salam pentru cele 2 săptămâni la Asia Express 2024 de la Antena 1
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe