Parchetul ICCJ: Soluţiile de netrimitere în judecată a lui Vîntu sunt nelegale

Soluţiile procurorilor de netrimitere în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu în dosarele FNI, Banca Agricolă, Bănca de Investiţii şi Dezvoltare (BID) sau falimentul Băncii Române de Scont sunt nelegale, consideră procurorul general al României, astfel că au fost infirmate, iar cercetările reluate.

218 afişări
Imaginea articolului Parchetul ICCJ: Soluţiile de netrimitere în judecată a lui Vîntu sunt nelegale

Tribunal (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Dosarul penal 1065/P/2010 s-a format ca urmare a disjungeriidispuse prin rechizitoriul în dosarul penal 1563/P/2009, dosar încare s-a efectuat urmărirea faţă de inculpaţii Sorin Ovidiu Vîntu,Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, întrucât au trimis sume debani condamnatului Nicolae Popa, pentru ca acesta să se sustragă dela executarea pedepsei de 15 ani închisoare, aplicată prin Sentinţapenală 423/20 martie 2007 a Tribunalului Capitalei - se arată înordonanţa procurorului general al României prin care s-a dispusinfirmarea soluţiilor de neurmărire din dosarele privindu-l peVîntu şi continuarea cercetărilor.

Astfel, prin dispozitivul rechizitoriului s-a dispus,printre altele, disjungerea (separarea-n.r.) cauzei sub aspectulcomiterii infracţiunii de spălare a banilor prev. de art.23 dinLegea 656/2002 de către Vîntu.

La 20 iulie 2011, dosarul 1065/P/2010 a fost reunit cu dosarul838/P/2011 al aceleaşi secţii din cadrul Parchetului ICCJ privindpe Vîntu, Alexandru Sadac şi Stelios Yiordamlis, înregistrat caurmare a declinării de competenţă dispuse în dosarul 358/D/P/2010al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de CriminalitateOrganizată şi Terorism (DIICOT) privind săvârşirea infracţiunii despălare de bani.

În 28 iulie 2011, în cadrul dosarului 1065/P/2010 s-a dispusdeclinarea competenţei de soluţionare în favoarea Parchetului de pelângă Tribunalul Bucureşti, unde a fost înregistrat dosarul4497/P/2011.

A doua zi, 29 iulie 2011, prin referatul procurorului şef secţies-a propus preluarea de la Parchetul Bucureşti a cauzeiînregistrate sub nr.4497/P/2011 la Parchetul ICCJ-Secţia deUrmărire Penală şi Criminalistică pentru definitivarea urmăririipenale, fiind invocate prevederile art.209 alin. (41) din Codul deprocedură penală, întrucât dată fiind complexitatea cauzei seimpune asigurarea celerităţii urmăririi penale.

Prin Ordonanţa procurorului general al României s-a dispuspreluarea cauzei nr.4497/P/2011 de la Parchetul de pe lângăTribunalul Bucureşti în vederea finalizării de către Parchetul depe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de UrmărirePenală şi Criminalistică, unde dosarul a fost înregistrat subnr.879/P/2011.

Având în vedere această situaţie, au fost analizate cauzelesoluţionate anterior de Ministerul Public, având ca obiect faptesăvârşite de Vîntu, în legătură cu fraudarea Fondului Naţional deInvestiţii sau privind infracţiuni de spălare de bani, fiindidentificate următoarele dosare: 1. Dosarele penale 372/D/P/2004 şi374/D/P/2004 - care au vizat generarea unor pagube în patrimoniulinvestitorilor FNI, ca urmare a derulării unor activităţi care audeterminat intrarea fondului în incapacitate de plată; 2. Dosarulpenal 76/P/2005 - privind prejudicierea Băncii Agricole SA prindesfăşurarea de acţiuni pe piaţa de capital, respectivachiziţionarea de acţiuni necotate supraevaluate şi convertireaunui împrumut în obligaţiuni; 3. Dosarul penal 754/D/P/2006 -privind constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID) SA;4. Dosarul penal 34/D/P/2005 - privind falimentul Băncii Române deScont.

Din analiza de ansamblu a acestor dosare a rezultat căsoluţiile de netrimitere dispuse cu privire la Vîntu etc. suntnelegale, urmând să fie infirmate, precizează sursacitată.

Totodată, a rezultat că există legături între faptele care auformat obiectul acestor dosare, impunându-se cercetarea lor încadrul aceleiaşi cauze, având în vedere şi că încadrarea juridică afaptelor pentru care s-au efectuat cercetări se impune a fireanalizată, pentru a stabili dacă pentru aceste fapte competenţade efectuare a urmăririi penale aparţine structurilor specializatedin cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie, mai notează sursa citată.

Parchetul Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie (ICCJ) ainfirmat soluţile de neurmărire penală a lui Sorin OvidiuVîntu date în dosarele privind FNI, Banca Agricolă,Bănca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), dar şi în cazulfalimentului Băncii Române de Scont (BRS), a informat, joi,Ministerul Public.

Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie pentruprăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, a solicitatautorităţilor române, după ce a fost extrădat din Indonezia,redeschiderea cazului FNI.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici