Parchetul, sesizat după ce un elev a aflat subiectele înaintea bacalaureatului (audio)

ISJ Cluj a sesizat Parchetul Tribunalului Cluj şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării în cazul unui elev din judeţ care a aflat înainte de susţinerea examenului de bacalaureat subiectele la limba şi literatura română, tânărul spunând că a aflat subiectele de la cineva din alt judeţ.

579 afișări
Imaginea articolului Parchetul, sesizat după ce un elev a aflat subiectele înaintea bacalaureatului (audio)

Parchetul, sesizat după ce un elev a aflat subiectele înaintea bacalaureatului (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

ISJ Cluj a sesizat Parchetul

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Hadrian Arion, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării în legătură cu subiectele la limba şi literatura română pentru bacalaureat aflate de un elev din judeţ înainte de susţinerea examenului.

Hadrian Arion a spus că, luni dimineaţă, un profesor de limba română din Cluj-Napoca a sesizat Inspectoratul despre un elev pe care îl medita pentru bacalaureat şi care ar fi aflat subiectele înainte de examen.

"A venit un profesor care a povestit că un elev pe care îl medita pentru bacalaureat l-a întrebat dacă subiectele pe care le-a primit sunt bune sau nu. Elevul a precizat că a primit subiectele de la cineva din alt judeţ”, a spus şeful ISJ Cluj.

ISJ Cluj a declanşat o anchetă internă din care a rezultat că scurgerea de informaţii nu s-a produs din judeţul Cluj, dar a sesizat Parchetul şi Ministerul pentru verificarea acestui caz.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Anca Radu, a declarat, marţi, că elevul din Cluj-Napoca care a primit subiectele la prima probă a examenului de bacalaureat nu va fi sancţionat întrucât a fost doar beneficiarul informaţiilor, nu furnizorul.

"Din informaţiile pe care le avem, este mai mult ca sigur că sursa nu este din judeţul Cluj. Elevul care deţine subiectele nu poate fi sancţionat pentru că este doar beneficiarul unor informaţii care circulă pe Internet, nu furnizorul. Când se va afla şi sursa, profesorul sau cel care le-a trimis, sancţiunile luate vor merge până la desfacerea contractului colectiv de muncă, respectiv eliminarea din învăţământ”, a spus Radu.

Potrivit acesteia, în urma anchetei interne declanşate la ISJ Cluj s-a stabilit că subiectele erau cele reale, având antetul Ministerului Educaţiei, elevul declarând că le-a primit luni dimineaţă, de la un prieten din alt oraş, pe Yahoo Messenger, iar acest prieten le avea de la altcineva.

Anca Radu a precizat că elevul în cauză a luat nota 10 la examenul oral la limba şi literatura română.

"Elevul a luat nota 10, dar a susţinut examenul imediat după ce a primit subiectele şi a spus că nu l-a ajutat deloc faptul că le avea dinainte. El era acasă şi a primit subiectele pe messenger după începerea bacalaureatului, iar apoi s-a prezentat la examen”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj.

Conform procedurii privind desfăşurarea examenului de bacalaureat, Ministerul Educaţiei a trimis fiecărui inspectorat şcolar CD-ul codat, cu subiectele, adică un text şi trei întrebări, în total o sută de subiecte.

"Duminică, după ora 11.00, s-a trimis inspectoratelor parola, iar la ISJ Cluj termenul a fost prelungit până la ora 16.00, pentru a se retrimite această parolă preşedinţilor celor 22 de comisii de bacalaureat. După această oră abia, preşedinţii au primit parolele pentru descărcarea subiectelor şi au trecut la multiplicarea subiectelor pentru a doua zi”, a explicat Anca Radu.

În opinia acesteia, potenţialele surse de divulgare a subiectelor ar putea fi aceşti preşedinţi de comisii de bacalaureat, circa o mie de persoane la nivel naţional.

Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca a început ancheta privind bacalaureatul

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a început, marţi, ancheta în cazul scurgerii de informaţii privind subiectele de la bacalaureat, după ce a fost sesizat în acest caz de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, care a depistat un elev clujean care a aflat subiectele înainte de examen.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj, Florin Morăilă, a declarat, marţi, că în plângere se precizează că elevul care ar avea răspunsurile la subiecte este de la Liceul de Informatică din Cluj-Napoca.

"Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-a înregistrat astăzi (n.r.-marţi) o plângere formulată de Inspectoratul General Şcolar Cluj, reprezentat prin inspectorul general, referitoare la împrejurarea apariţiei pe Internet a unor informaţii cu privire la subiectele de la proba de limba şi literatura română la bacalaureat, sesiunea 2008. Parchetul efectuează cercetări pentru a verifica informaţiile şi, dacă acestea se verifică, se vor identifica persoanele care au pus pe Internet aceste informaţii” a declarat Mornăilă.

El a afirmat că nu s-a făcut deocamdată încadrarea juridică a faptei.

"Trebuie făcute cercetări, să vedem care sunt persoanele care au avut acces la aceste informaţii, dacă informaţiile au fost folosite în timpul examenului şi cine le-a divulgat”, a conchis Mornăilă.

 

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, declara, luni, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că a sesizat Ministerul de Interne, precum şi DIICOT după ce a primit sesizări legate de scurgeri de informaţii privind subiectele de la examenul de bacalaureat, dintre care unele s-au verificat. Ministrul a spus că a contactat Serviciul de Protecţie a Informaţiilor - Divizia de Criminalitate Informatică din cadrul MIRA şi DIICOT, după ce a fost sesizat că există scurgeri de informaţii privind subiecte de la bacalaureat.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici