Părintele unui copil care studiază într-un stat membru UE are drept de şedere în această ţară

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că un părinte are drept de şedere în statul UE în care studiază copilul său, acest drept încetând când împlineşte vârsta majoratului, cu excepţia cazului în care copilul are nevoie în continuare de prezenţa părintelui pentru a-şi finaliza studiile.

26 afișări
Imaginea articolului Părintele unui copil care studiază într-un stat membru UE are drept de şedere în această ţară

Părintele unui copil care studiază într-un stat membru UE are drept de şedere în această ţară

Dreptul de şedere nu este subordonat condiţiei ca părintele să dispună de suficiente resurse astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială

Regulamentul comunitar privind libera circulaţie a lucrătorilor prevedea că, indiferent de cetăţenie, membrii de familie ai unui lucrător resortisant al unui stat membru care ocupă un loc de muncă pe teritoriul altui stat membru au dreptul să se stabilească împreună cu acest lucrător. Potrivit aceluiaşi regulament, copiii unui astfel de lucrător sunt admişi în sistemul de învăţământ general, la cursurile de ucenici şi de formare profesională, dacă aceştia domiciliază pe teritoriul statului membru gazdă.

În Hotărârea Baumbast, Curtea de Justiţie de la Luxemburg a constatat că acest articol trebuie interpretat în sensul că un copil al unui lucrător migrant are un drept de şedere în cazul în care acest copil doreşte să îşi continue studiile în statul membru gazdă, deşi lucrătorul migrant nu are reşedinţa sau nu mai lucrează în acest stat membru. Acest drept de şedere se aplică şi părintelui care asigură în fapt îngrijirea acestui copil.

Directiva privind libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii a modificat acest regulament şi a înlocuit mai multe acte existente referitoare la libera circulaţie a cetăţenilor. Aceasta prevede că orice cetăţean are dreptul de circulaţie şi şedere pe teritoriul unui alt stat membru ca lucrător, student sau dacă deţine asigurări medicale complete şi suficiente resurse astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială. Directiva a abrogat articolul 10 din regulament privind dreptul de şedere al membrilor de familie ai unui lucrător migrant, înlocuindu-l cu un drept de şedere pentru membrii de familie ai cetăţenilor care îndeplinesc condiţiile de şedere. În schimb, nu a abrogat articolul 12 din regulament privind dreptul de acces la sistemul de educaţie. Directiva prevede de asemenea că dreptul de şedere al unui copil înscris într-o instituţie de învăţământ cu scopul de a urma studii sau dreptul părintelui care asigură în fapt îngrijirea copilului nu este afectat de plecarea sau de decesul cetăţeanului.

Sesizată cu două cauze, Curtea de Apel din Regatul Unit a solicitat Curţii de Justiţie a UE să stabilească dacă interpretarea articolului 12 din regulament, consacrată de Hotărârea Baumbast, se mai aplică de la intrarea în vigoare a noii directive şi dacă dreptul de şedere în favoarea persoanei care asigură în fapt îngrijirea copilului nu este supus de acum înainte condiţiilor de exercitare a dreptului de şedere stabilite de această directivă, respectiv în special cerinţei ca părintele să dispună de suficiente resurse astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici