Părinţi: Unele şcoli şi grădiniţe cer analize medicale suplimentare la înscrierea copiilor. ISMB consideră că este un abuz

Mai mulţi părinţi reclamă faptul că unele şcoli şi grădiniţe solicită la înscrierea copiilor, în afara avizului emis de medicul de familie, analize suplimentare efectuate contra cost, cererea unităţilor de învăţământ fiind un abuz în opinia Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

1157 afișări
Imaginea articolului Părinţi: Unele şcoli şi grădiniţe cer analize medicale suplimentare la înscrierea copiilor. ISMB consideră că este un abuz

Părinţi: Unele şcoli şi grădiniţe cer analize medicale suplimentare la înscrierea copiilor. ISMB consideră că este un abuz (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit de către medicii de familie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia, precizează ISMB, adăugând că orice solicitare privind analize suplimentare este abuzivă şi trebuie semnalată inspectoratului.

Unităţile de învăţământ cer, la începutul fiecărui an şcolar, pentru înscrierea elevilor, aviz medical emis de medicul de familie.

"Grădiniţele şi şcolile nu trebuie să facă exces de zel şi să solicite alte documente medicale, pentru care părinţii să fie obligaţi să plătească. De aceea cerem părinţilor să sesizeze inspectoratul şcolar al Capitalei pentru orice situaţie abuzivă", a explicat, pentru MEDIAFAX, Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB.

Un medic de familie a explicat, pentru MEDIAFAX, că eliberarea adeverinţei medicale este gratuită, potrivit reglementărilor sanitare în vigoare. Dacă medicul de familie are o suspiciune de boală, atunci el este primul care trimite copilul la investigaţii şi consult de specialitate.

Potrivit medicului, sunt părinţi care, trimişi de unele grădiniţe sau şcoli, cer anumite analize medicale, iar orice serviciu medical la cerere se plăteşte.

"Aş vrea să fac din nou precizarea: noi ştim istroicul medical al copilului pe care îl avem pe listă, nu grădiniţa sau şcoala trebuie să impună analize, ci medicul de familie. Cu certitudine, orice suspiciune de boală sesizată de medic poate conduce la solicitarea unor analize medicale suplimentare", a adăugat medicul.

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit de către medicii de familie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia. Chiar dacă părinţii nu sunt asiguraţi, copiii până în 18 ani beneficiază în mod gratuit de documentele menţionate. Şi tinerii cu vârste între 18 ani şi 26 de ani, care sunt elevi (inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni luni), ucenici sau studenţi şi care nu realizează venituri din muncă, au dreptul la aceste analize gratuite", arată oficialii CNAS.

De asemenea, medicii de familie acorda gratuit scutirile medicale pentru copii şi actele medicale necesare copiilor aflaţi în plasament din cadrul sistemului de asistenţă socială şi protecţie a copilului.
Analizele necesare pentru înscrierea copiilor în colectivitate pot fi suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici