Pătraşcu cerea marfă de contrabandă pe care vroia să o vândă prin magazinele unor prieteni

Ofiţerul de poliţie Adrian Pătraşcu, comandant al Grupului de Nave Constanţa, a cerut de la un comerciant chinez mărfuri aduse din China, pe care vroia să le vândă prin magazinele unor prieteni, oferindu-i în schimb informaţii şi protecţie în cazul unor eventuale anchete.

262 afișări
Imaginea articolului Pătraşcu cerea marfă de contrabandă pe care vroia să o vândă prin magazinele unor prieteni

Pătraşcu cerea marfă de contrabandă pe care vroia să o vândă prin magazinele unor prieteni (Imagine: Adrian Pogingeanu/Mediafax Foto)

În motivarea deciziei instanţei supreme prin care 29 de persoane au primit mandate de arestare preventivă în dosarul "grupării Mironescu", document obţinut de MEDIAFAX, se arată că Adrian Pătraşcu, în calitate de comandant al Grupului de Nave Constanţa, "a pretins de la inculpatul Guo Ning, comerciant chinez, la dat de 2 iunie 2010, favoruri materiale, pentru sine ori, după caz, pentru alţii, oferindu-i în schimb informaţii de natură a-l proteja pe acesta de eventuale controale ale autorităţilor competente ale statului, precum şi protecţie efectivă faţă de eventuale anchete în legătură cu activitatea infracţională desfăşurată".

Pătraşcu i-a cerut de lui Guo Ning să-i facă rost, de la unul dintre clienţii săi, de o cantitate însemnată de marfă importată din China, pe care comandantul Grupului de Nave Constanţa urma să o vândă prin magazinele unui prieten. Plata pentru această marfă urma să se facă pe măsură ce era vândută, notează judecătorul Iulian Dragomir în motivare.

Potrivit documentului citat, "informarea inculpatului Guo Ning despre eventualele anchete la care ar fi supus ca urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de acesta, precum şi protecţia pe care urma să i-o asigure în astfel de situaţii reprezintă acte contrare îndatoririlor de serviciu ale acestuia, în calitatea sa de lucrător de poliţie".

Adrian Sorin Pătraşcu este printre cei 29 de inculpaţi care au primit mandate de arestare în dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa. El este acuzat de procurorii anticorupţie că, în lunile iunie şi septembrie 2010, "a pus la dispoziţia inculpaţilor Guo Ning, comerciant chinez, şi Valentin Ţiripan, comisionar vamal, informaţii confidenţiale deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu şi de natură să le protejeze acestora activitatea infracţională", primind în schimb de la cei doi mărfuri importate din China şi băuturi alcoolice.

În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primit mandat de arestare în lipsă.

Astfel, miercuri, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici